Следва

Заповядайте на Pecha Kucha Night vol.17!

Разпятие в розово: Харви Уайнстийн, сексът насила и отговорът на въпроса ЗАЩО?

Как скандалното минало на холивудския продуцент предизвика обществена дискусия за това, че гласът на жените е не толкова откровеност, колкото метод на политическа борба…

Celebrities преди 6 години

Холивудска легенда, кинопродуцентът Харви Уайнстийн гради кариера в продължение на четири десетилетия, преди да я скапе само за няколко дни. Всъщност, той самият постепенно и уверено върви към собствения си крах от началото на 80-те, когато решава да запознае колегите си от развлекателната индустрия с личните си маниери на работа – агресивност, наглост, грубост и категорична липса на морал. В леко закъснял резултат - актриси от „фабриката за илюзии” се обединяват в единен фронт и сриват продуцента ведно с репутацията му.
Ефектът е мълниеносен: от легенда на Холивуд талантливият Харви се превръща в синоним на стар развратник, побъркан по жени и секс, власт и пари.

Всичко започва с разобличителна публикация в The New York Times с показанията на няколко жени (сред които някои бивши сътруднички на компанията The Weinstein Company, както и известните актриси Ашли Джъд и Роуз Макгоун), които заявяват, че шефът им редовно ги е притеснявал сексуално по един или друг начин през цялото им кариерно развитие.

Следват редица разследвания: полицейските служби от Ню Йорк и Лондон завеждат наказателни дела, продуцентът е изключен от Академията за кинематографично изкуство, уволняват го от собствената му компания, а президентът на Франция, Еманюел Макрон, повдига въпроса за лишаването му от Ордена на почетния легион. Изведнъж целият свят се обединява около становището, че дори и най-талантливият човек трябва да бъде лишен от уважението на обществото, когато е нарушил моралните норми.

След скандала, съпругата на Харви - Джорджина Чапман заявява, че се развежда: „Сърцето ме боли за всички пострадали жени от тези незаслужаващи прошка действия. Реших да напусна мъжа си, за да нямам нищо общо с този скандал. Сега мой приоритет е грижата за малките ми деца”.

Харви със съпругата си - Джорджина Чапман

Как момичетата на Харви въстанаха срещу него

Ако се вярва на поредицата разобличителни публикации за Харви Уайнстийн и на многочислените свидетелства от така наречените негови жертви, става очевидно, че в Холивуд се е знаело още преди десет, двадесет, дори тридесет години за оскърбителното поведение на продуцента.


Харви с Наоми Кембъл през 2005 г.

„Това беше принудителен търг” – споделя Ашли Джъд за случая, в който шефът й я моли да му направи масаж. Сценарият с масажите се превръща в бестселър: оказва се, че през годините Уайнстийн е предлагал да масажират гърба и други части на тялото му на Гуинет Полтроу, Катрин Кендъл, Азия Ардженто, Клер Форлани, Розана Аркет и на още много други. Всяка от тях признава, че за нея предложението на продуцента е било шокиращо. „Аз бях дете, с мен подписаха договор (става дума за филма „Ема”, за ролята в който актрисата получава „Оскар”), бях вцепенена”, споделя Гуинет Полтроу. „Той беше толкова влиятелен. Всички момичета се страхуваха от него. Всички знаеха с какво се занимава Харви, но никой нищо не направи”, споделя Леа Сейду, която Уайнстийн също е опитвал да принуди за секс.


С Гуинет Полтроу, 1999 г.

Откровенията на актрисите и на колеги от гилдията ясно доказват: за начините на провеждане на кастингите е знаела добрата половина на Холивуд. Наяве излизат и опитите на журналисти в началото на 2000-та година да инициират разследване на сексуалните попълзновения на кинопродуцента. Всички техни опити обаче са пресечени в зародиш, след като с техните издатели говорят юристите на Харви. У никого не остава и капка съмнение: огромната власт на Харви Уайнстийн му осигурява нелоши бонуси.

Талантът му като продуцент позволява на Уайнстийн да открие и издигне до световната сцена много от днешните звезди, поради което в пресата се появяват дори възражения на „момичетата на Харви”. Сред тях са актриси от върха на Холивуд като Ума Търман (нея Уайнстийн извежда на червения килим заедно с Куентин Тарантино), Дженифър Лорънс, Джесика Алба, Сиена Милър, та дори самата Гуинет Полтроу. При Харви, оказва се, е работила не само схемата „през леглото”. Изстреляните на върха актриси през годините действително показват своя професионализъм. „Момичетата”, доказали се на екрана, никога не отварят и дума за това как е започнала кариерата им. Заговарят едва сега.


Харви и Мила Йовович, 2005 г.

На кого е нужно всичко това

Miramax – киноимперията на Харви и по-младия му брат Роберт, „заблестява” в началото на 90-те години, когато нейните основатели откриват в киноиндустрията път за режисьори с екстравагантна външност и поведение като Тарантино. През 1993 година Walt Disney предлага на братята за Miramax 60 милиона долара с допълнително условие от невиждана щедрост: Уайнстийн се превръщат за миг не само в милионери, но и запазват пълна свобода за творчество.


С Ръсел Кроу и Рене Зелуегър, 2005 г.

Под ръководството на Харви на екран излизат шедьоврите на съвременното кино: „Криминале”, „Добрият Уил Хънтинг”, „Влюбеният Шекспир”, „Авиаторът”, „Град на греха”. Благодарение на Харви са спечелени около 300 номинации „Оскар”. В края на краищата обаче, Walt Disney прекратява отношенията си с братята Харви и Боб, като им предлага да закупят Miramax за два милиарда долара. Двамата отказват и решават да основат нова компания The Weinstein Company, която също произвежда някои успешни филми, например „Речта на краля”.

Но съвсем скоро звездата на Харви стремително започва да губи блясъка си. От 2015 г. продуцентът на практика не реализира нито един успешен проект. Компанията започва да губи доходи. Практически цялото ръководство на The Weinstein Company се обявява против Харви. Дори брат му Боб настойчиво го моли да напусне поста си. Неудобният вече продуцент, който не носи печалби, губи властта си над съвета на директорите на The Weinstein Company. И тогава се появяват жените, които обвиняват Харви в сексуален тормоз. Идеален момент да отхвърлиш човека, който в миналото те е наскърбил и който за щастие, както са ти обяснили, вече не е нужен на киноиндустрията. Впрочем, ефектът, който произведе светкавичната загуба на власт от всемогъщия някога Уайнстийн, навежда на мисълта, че обществото, в което живеем, е общество на страха, ненавистта и раболепието.


Боб и Харви Уейнстейн, 1989 г.

Професорът по социална психология от Калифорнийския университет Дачър Келтнер дава за пример следващия експеримент, доказателство за това, че общество, подчиняващо се на някакъв авторитет, не притежава никаква склонност към съпротива. Нещо повече, в момента, в който обикновени граждани усетят вкуса на властта, те самите забравят, че някога са били обикновени като всички останали.

Изследванията на професор Келтнер и колегите му показват, че ако човек разбере, че притежава реално влияние над останалите, на ниво психология той губи способността си за съчувствие. Става импулсивен: така по време на един от тези експерименти, хората, „опиянени от властта” взимали бонбоните на малки дечица много по-често, отколкото „обикновените” им колеги. Без угризения на съвестта.

На този феномен напълно подхожда определението „злоупотреба с власт”. Но изследванията на професор Келтнер отиват още по-далеч и доказват, че отношението на мъже, заемащи ръководни постове в мега организации (бизнес, политика, религия и т.н.), заслепени от заеманото положение, се реализира в извратено сексуално поведение. Логиката е следната: властта винаги възбужда. Именно поради това мъжете, които смятат себе си за успешни, са склонни на погрешното предположение, че те априори са сексуално привлекателни за абсолютно всяка жена. В това е същността на природата на постигането на желаното на всяка цена: повечето шефове започват да възприемат секса като нещо, което могат да получат от жените толкова лесно, колкото да вземат бонбони от децата.

Подобни примери има много. Харви Уайнстийн, разбира се, не е първият. Историята се простира далеч назад във времето, още със зараждането на патриархалното общество: със султанските хареми, наложниците и личните робини. Преминава през Хенри VIII и развратния римски папа Александър Шести (Родриго Борджия), чак до връзката на Бил Клинтън със стажантката Моника Люински и неотдавнашните секс скандали с Доналд Тръмп и всички тези дами, до които през годините се е домогвал. Естествено, преди еманципацията жените са мълчали, тъй като са се страхували за живота си. Но, за съжаление, ситуацията в нашата съвременност не е много по-добра.


Доналд Тръмп с участники в конкурса „Мис Америка", 2000-та година 

Изненадващо, но жените започват да говорят не по своя воля. „Момичетата на Харви” започват да откровеничат, когато ги убеждават, че техният оскърбител губи властта в собствената си компания.

Както предполага професорът, този принцип се е вкоренил до такава степен в общественото съзнание, че нито болшинството от пострадалите, нито безучастните изобщо биха тръгнали срещу властта, за да се опитат да променят ситуацията към по-добро, да изобличат греховете на властимащите.


Бил Клинтън и Моника Люински

Авторитаризмът поражда безпрекословно подчинение. Революцията се заражда само тогава, когато възниква усещане за загуба на власт. Примерът с Харви Уайнстийн е поредното потвърждение на това.
 

More Celebrities

Драма и възторг: Катрин и всички други принцеси на Уелс в историята

Celebrities преди 23 часа

В историята е имало само 10 принцеси на Уелс. Въпреки че въпросните знатни дами вляха в монархията нова кръв и интелигентна различност, всички те са източник на очарование и... скандални клюки.