Разпятие в розово: Харви Уайнстийн, сексът насила и отговорът на въпроса ЗАЩО?

Разпятие в розово: Харви Уайнстийн, сексът насила и отговорът на въпроса ЗАЩО?

Как скандалното минало на холивудския продуцент предизвика обществена дискусия за това, че гласът на жените е не толкова откровеност, колкото метод на политическа борба…

Холивудска легенда, кинопродуцентът Харви Уайнстийн гради кариера в продължение на четири десетилетия, преди да я скапе само за няколко дни. Всъщност, той самият постепенно и уверено върви към собствения си крах от началото на 80-те, когато решава да запознае колегите си от развлекателната индустрия с личните си маниери на работа – агресивност, наглост, грубост и категорична липса на морал. В леко закъснял резултат - актриси от „фабриката за илюзии” се обединяват в единен фронт и сриват продуцента ведно с репутацията му.
Ефектът е мълниеносен: от легенда на Холивуд талантливият Харви се превръща в синоним на стар развратник, побъркан по жени и секс, власт и пари.

Всичко започва с разобличителна публикация в The New York Times с показанията на няколко жени (сред които някои бивши сътруднички на компанията The Weinstein Company, както и известните актриси Ашли Джъд и Роуз Макгоун), които заявяват, че шефът им редовно ги е притеснявал сексуално по един или друг начин през цялото им кариерно развитие.

Следват редица разследвания: полицейските служби от Ню Йорк и Лондон завеждат наказателни дела, продуцентът е изключен от Академията за кинематографично изкуство, уволняват го от собствената му компания, а президентът на Франция, Еманюел Макрон, повдига въпроса за лишаването му от Ордена на почетния легион. Изведнъж целият свят се обединява около становището, че дори и най-талантливият човек трябва да бъде лишен от уважението на обществото, когато е нарушил моралните норми.

След скандала, съпругата на Харви - Джорджина Чапман заявява, че се развежда: „Сърцето ме боли за всички пострадали жени от тези незаслужаващи прошка действия. Реших да напусна мъжа си, за да нямам нищо общо с този скандал. Сега мой приоритет е грижата за малките ми деца”.

Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.