Райската ябълка и ЗАЩО организмът ни я боготвори?

Райската ябълка и ЗАЩО организмът ни я боготвори?

Легендата разказва, че това е „храна на боговете”, която дарява на жените здраве и красота. Така ли е от гледна точка на науката?

Родината на райската ябълка е древен Китай, където била на почит в императорския двор, а летописите разказвали за чудодейните й свойства. Дори ботаническото й название diospyros в превод от гръцки означава „божествен огън”. Ако вземем в ръка екзотичния плод, можем да определим пра-пра-прародителите му. Ако райската ябълка по форма прилича на жълъд и колкото по-мека става, толкова е по-вкусна, това е китайският сорт хачия. Ако прилича обаче на домат и е хрупкава, това е японската фую. За хората от Страната на изгряващото слънце това растение е особено, за тях то е „символ на мира”. Божествените храсти са едни от малкото преживели атомната бомбардировка на Нагазаки. Именно в Япония е селектиран най-сладкият сорт райска ябълка - танкафубу, който за първи път от миналата година се продава на цена около 2000 долара за брой.

Сезонът на зърновидните плодове от храстови растения (а райската ябълка е именно такъв плод) е от септември до декември, като пикът на беритбата е през ноември. Избирайте мек, лъскав плод с гладка повърхност, без пукнатини и петна. Листата не трябва да са яркозелени. Меките райски ябълки трябва да се консумират веднага, а твърдите – да се оставят да узреят. Оставяте ги увити в хартия заедно с ябълките или бананите извън хладилника.

А сега най-същественото: какво се случва с вашия организъм, докато хапвате райска ябълка?

Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.