Следва

Всички под ножа 2017: Поверително с доцент Василев/ВМА

Райската ябълка и ЗАЩО организмът ни я боготвори?

Легендата разказва, че това е „храна на боговете”, която дарява на жените здраве и красота. Така ли е от гледна точка на науката?

Health преди 6 години

Родината на райската ябълка е древен Китай, където била на почит в императорския двор, а летописите разказвали за чудодейните й свойства. Дори ботаническото й название diospyros в превод от гръцки означава „божествен огън”. Ако вземем в ръка екзотичния плод, можем да определим пра-пра-прародителите му. Ако райската ябълка по форма прилича на жълъд и колкото по-мека става, толкова е по-вкусна, това е китайският сорт хачия. Ако прилича обаче на домат и е хрупкава, това е японската фую. За хората от Страната на изгряващото слънце това растение е особено, за тях то е „символ на мира”. Божествените храсти са едни от малкото преживели атомната бомбардировка на Нагазаки. Именно в Япония е селектиран най-сладкият сорт райска ябълка - танкафубу, който за първи път от миналата година се продава на цена около 2000 долара за брой.

Сезонът на зърновидните плодове от храстови растения (а райската ябълка е именно такъв плод) е от септември до декември, като пикът на беритбата е през ноември. Избирайте мек, лъскав плод с гладка повърхност, без пукнатини и петна. Листата не трябва да са яркозелени. Меките райски ябълки трябва да се консумират веднага, а твърдите – да се оставят да узреят. Оставяте ги увити в хартия заедно с ябълките или бананите извън хладилника.

А сега най-същественото: какво се случва с вашия организъм, докато хапвате райска ябълка?

ПОВИШАВА СЕ ИМУНИТЕТЪТ ВИ
През есента думата „имунитет” се среща във всяка трета публикация. А на работното място и през свободното време все по-често се коментират медикаменти срещу простуда и профилактика за тези, които се чувстват „недобре”. Включваме се в горещите разговори и настоятелно препоръчваме райската ябълка в качеството й на антивирусен агент. Очевидно неслучайно този плод е сезонен. Най-простото обяснение – съдържащият се в него витамин С, надежден защитник от грип и респираторни проблеми. А комбинацията на витамин С, бета-каротин и калий, учени от Калифорнийския университет признаха за „златна” смес за образуване на нови имунни клетки.

ПРОЦЕСЪТ НА СТАРЕЕНЕ СЕ ЗАБАВЯ

Плодът е богат на катехини – антиоксидант, който предотвратява разрушаването на клетките от свободните радикали. Обикновено се смята, че зеленият и белият чай съдържат голямо количество катехини. Пропуска се обаче един важен детайл – свойствата на катехините се запазват само при условие, че листата не се подлагат на ферментация. Какво е типичното за райската ябълка – именно катехините й придават стипчивия вкус, но точно това осигурява отличната защита на венците. Кората на плода съдържа най-голямо количество антиейдж елементи, поради което тези, които недалновидно отстраняват кората, се лишават от подмладяващия ефект.

ХРАНОСМИЛАНЕТО СЕ ПОДОБРЯВА
Необходимо условие за добра перисталтика е храната да съдържа достатъчно количество растителни влакна. А по този показател райската ябълка е един от рекордьорите. 100 грама съдържат около 3,6 грама растителни влакна, което е около 10% от дневната норма. За добър метаболизъм способства и фолиевата киселина в съчетание с витамин В6. Фактът обаче, че райската ябълка притежава диетични свойства, които често й се приписват, не отговаря на истината. Наистина плод със средна големина съдържа само 30 грама въглехидрати, но е достатъчно калориен (80 калории) – поради голямото количество фруктоза, затова не се препоръчва за диабетици. За да се насладите на райската ябълка истински, не я яжте като десерт, а като отделно хапване – тогава тя няма да ви попречи, а напротив, ще „подкрепи” вашия стремеж да отслабнете. И само 1-2 ябълки дневно!

ЗРЕНИЕТО СЕ ПОДОБРЯВА
Витамините В и С, разбира се, са ценни и те влияят много добре. Само че в райската ябълка друг витамин е в по-голямо количество – А (каротин). Показателно за действително същественото му съдържание в ябълката е ярко оранжевата кора. Той способства за доброто нощно виждане, възприемането на цветовете и действа профилактично срещу конюнктивита.

ПРЕДПАЗВА ОТ ОТОЦИ

Още едно качество на райската ябълка – тя е природен диуретик. Това словосъчетание „крие” супер способност: спасява ни от отоци. Узрялата мека ябълка помага на организма да се освободи от излишните течности - хората с болни бъбреци трябва да бъдат внимателни. А, за да не бъдат изведени от организма и значителна част от полезните минерали, тя включва и калий. Впрочем последният минерал отговаря за бързата доза енергия. Малко райска ябълка в разгара на работния ден ще ви освободи от паниката и стреса. Сега е моментът да споделим и друг неочакван бонус: на Изток лекарите широко използват райската ябълка против хълцане. В кулинарията приложението на райската ябълка е много по-универсално, отколкото се знае. Тя може да се добавя в салати (със зеленчуци, авокадо, круши); да се прави парфе (от ванилово кисело мляко, малини и мюсли); да се поръси с лимонов сок, да се подправи с чили и да се поднесе с меко сирене; а също така - да я „завием” в палачинки.

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 2 седмици

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.