Следва

Седмичен ХОРОСКОП - 04.12 - 10.12

Големите любовни истории: Дмитри Хворостовски и Флоранс Илли

На 22-ри ноември се простихме с един от най-големите оперни таланти, който успя в 55-те години на своя живот да омагьоса света...

Celebrities преди 6 години

Дмитри Хворстовски, най-невероятният баритон на съвремието ни, се ражда в СССР, в град Красноярск, в семейство на интелигенти - бащата, Александър Степанович, е инженер, а майката, Людмила Петровна, гинеколог. Датата е 16 октомври 1962 г., точно 55 години, 1 месец и 6 дни преди Господ да прибере галеника си на небето.

Бащата, от когото Дима наследява гена на рано побелялата коса, която, наред с божествените му тембър, музикалност и артистизъм, го прочува, обожава музиката, свири на пиано, пее, има потресаващо дълбок баритон. Семейството прекарва вечерите в гостната около пианото. Александър свири и пее, майката приглася, малко по-късно към тях се присъединява и синът. Родителите притежават и огромна колекция плочи на световни оперни композитори и певци, която се върти непрестанно на грамофона - от раждането си Дмитри е омагьосан от музиката.

Едва четиригодишен, малкият започва да пее, подражавайки на кумирите си - Калас, Бастианини, Шаляпин, Тито Гоби.

Семейните приятели, слушайки пеенето на малкия Дима, на шега казват, че момчето ще стане велик певец. Но кой би могъл да предположи в онзи момент, че шегите ще надминат реалността и от Дима ще се получи не просто певец, а покорител на световния оперен небосклон?

Първият музикален педагог е именно бащата, който го учи да свири на пиано.

В училище Дима не блести с добри оценки или примерно поведение. Преподавателите в музикалното училище, в което учи паралелно с общообразователното, пророкуват за младока бъдеще на пианист. Но Хвосторовски избира друго.

Талантливите баритони в световната опера не са малко, но много хора сочат Дмитри като единствени и абсолютно неповторим. Той е ярък представител на съвършено новия тип оперен артист: интелектуалец, философ, романтик и секссимвол. За него се борят най-добрите световни сцени. Затова е трудно да се повярва, че на този вокален гений доста дълго не му върви в любовта. Да бъде предпазлив с жените, го научава първата му съпруга.

Със Светлана Дмитри се запознава още в Красноярск. Тя учи за балерина. Женят се през 1989 г., а след седем години се раждат близнаците им – Александра и Данил. Само че, семейният живот не върви гладко. Твърди се, че вината е на ревнивия и труден характер на Светлана. По това време Хворостовски преживява истинска драма – откриват му язва и го хоспитализират. В този момент започва и да пие: „Пиех често и по много. Понякога си мисля, че руският човек не може по друг начин. Разгулният начин на живот му е в кръвта. Аз също съм човек без спирачки, но в един момент паметта ми започна да отказва. Невинаги можех да се контролирам. Това вече беше тревожен сигнал, скоро се появиха и проблемите в работата. Заплахата да загубя всичко стана реална. Боже, колко умопомрачителни стъпки извърших по това време! Не искам да се потапям в спомени, но ще кажа, че оттогава спрях да посещавам някои места, защото ме беше срам какви съм ги вършил там. Късмет е, че успях да се спра. В началото на 2002 г. окончателно захвърлих пиенето. Всъщност това беше моментът, в който срещнах Флоранс. Животът ми се промени към по-добро. Тя ме спаси“, споделя в едно от своите многобройни интервюта Дмитри.

Но, всичко по реда си. В началото на 1999 г. Дмитри пристига в Женева, за да пее в „Дон Жуан“. На една от репетициите в местната опера за пръв път вижда Флоранс Илли (половин французойка, половин италианка): „Красотата й просто беше изпепеляваща! Но тогава аз бях женен и се опитвах да съхраня брака си, затова я предупредих съвсем честно, че имам жена и две деца. Тя реагира искрено и непосредствено, питайки ме: „И какво от това?“.

Флоранс потвърждава, че и за нея всичко започва от „Дон Жуан“, където играе една от възлюбените му и според сценария трябва да целуне Дмитрий: „Това беше вълшебна целувка. Смятам, че всичко тръгна от нея“.


Дмитри в началото се преструва, че Флоранс изобщо не го вълнува, тя, напротив, не спира да го ухажва. Очевидци твърдят, че Флоша, както я нарича той по-късно, споделя пред приятели, че е твърдо решена да се ожени за него. Певецът дълго се съпротивлява, но в крайна сметка не устоява пред настоятелните действия на красавицата: „Винаги избира жената. Този, когото жената иска, го иска и самият Бог“, казва Хворостовски.

Когато любовта пламва, Флоранс е потресена колко добре умеят да ухажват руските мъже: „Той е романтик и е изключително чувствен. Водеше ме на прекрасни места, подаряваше ми цветя, а освен това Дима ме запозна с Павароти, Доминго… Всяко момиче мечтае за прекрасния принц, който внезапно ще влезе в живота й. Когато срещнах Дима, бях на 29, достатъчно голяма, за да престана да живея в очакване на чудото, но то все пак се случи“, спомня си Флоранс.





Отначало двамата общуват на италиански, след това Флоранс научава английски и малко руски, започва да чете Чехов в оригинал, учи се да вари борш и да прави пелмени.
През 2001 г. Дмитри оформя развода с първата си жена и заживява с любимата Флоша, както нежно я нарича. През 2003 г. им се ражда син – Максим, след още четири години – дъщеричка Нина. Най-накрая Хворостовски има истинско семейно щастие. Флоранс го подкрепя много в кариерата, а самият Дмитри казва, че откакто я е срещнал, мисли, диша и пее с лекота, откривайки хармонията в живота си.


При това Дмитри съвсем не е лесен характер, както признава самият той: „Аз съм противен мъж вкъщи. Характерът ми е мнителен, раздразнителен, вълнението преди концерти ме превръща в чудовище. А тъй като имам концерти през ден, то съвсем не е лесно да се живее с мен. За да ме издържи човек, той трябва да има космическо търпение, но Флоранс никога не ми е казвала, че й е тежко. Тя има позитивно възприятие за живота, а притежава и още едно лекарство – децата. Само като видя смеещите им се личица, и животът веднага става прекрасен“.

Флоранс придружава Дмитри навсякъде: „Той по натура е индивидуалист и твърди, че всички хора му пречат, освен аз“. Те на практика не се разделят изобщо, тя присъства дори на репетициите. Първо, както той казва, тя е негова муза, а музата трябва да бъде винаги наблизо, и второ, Дима винаги се интересува от нейното мнение и оценка.

По образование Флоранс е пианистка и оперна певица. Според Дима има прекрасен глас и невероятни певчески перспективи, но тя съзнателно избира семейството: „Навремето мечтаех да изпеем заедно с Дима „Евгений Онегин“, но вече поизстинах и се съмнявам, че искам да гоня певческа кариера. Просто си отговорих на един въпрос: Кое е по-важно – кариерата или семейството? Отговорът беше еднозначен. Така че не съжалявам за нищо. “

За съжаление, през юни 2015 г. певецът е диагностициран с рак на мозъка. За тежката болест, както разказват приятелите му, никой не е могъл и да предположи. Графикът му е зает за месеци напред, той изглежда бодър и в добра форма. Хворостовски преминава курс по химиотерапия и дори се опитва да се върне на сцената, но повечето планирани изяви се налага да отмени една след друга. Той просто няма сили.

Обръща се за помощ към най-добрите специалисти и вярва, че скоро ще се върне на сцената. Само че битката се оказва неравностойна, на 22-ри ноември, 2017 г. страшната болест отне живота на любимеца на милиони хора по целия свят.

По волята на артиста той е кремиран, а прахът му е разпределен поравно и погребан в Москва и Красноярск. Флоранс е в черно на погребението в Москва. Загубата е огромна, но и много нейна. За жалост!  

More Celebrities

Драма и възторг: Катрин и всички други принцеси на Уелс в историята

Celebrities преди 21 часа

В историята е имало само 10 принцеси на Уелс. Въпреки че въпросните знатни дами вляха в монархията нова кръв и интелигентна различност, всички те са източник на очарование и... скандални клюки.