Полската писателка Кая Малановска пред VS: Депресията е измамна! Не я подценявайте!

Дребните шемети на всекидневието...

В рамките на започналия във вторник пети Софийски международен литературен фестивал, провеждащ се в НДК, ви запознахме с участниците, идеите и темите в богатата му програма. Нашият екип прояви интерес към един от гостите му, полската писателка Кая Малановска, с която и феновете утре, 14.12., ще могат да се запознаят лично, и се свърза с нея за ексклузивно интервю.

Любопитен за гастролиращата в ViewSofia дама е фактът, че с амплоато си на писател тя се обгръща… ненадейно и случайно, дори без знанието й. Как, ли? „Благодарение” на тежката депресия, която преди време поглъща младата полякиня и заради която тя започва… да води свой дневник. Мисли, бележки, обещания… Които един ден съпругът й решава да покаже на издател и така се стига до дебютния й роман „Дребните шемети на всекидневието”.

С днешна дата зад гърба си Малановска има още 3 книги – „Погледни ме, Клара!", „Имиграции” и последната - „Мъгла”, с криминален сюжет.

Дълбоко убедени сме, че за да осъзнаеш проблемите си, да се ръкуваш с тях, да ги признаеш пред света, да говориш за тях открито и с високо вдигната глава, се изисква кураж и смелост. Че това може да е постъпка само на един (станал по-)силен и убеден в себе си и действията си човек. И че изходът от плаващите пясъци, наречен „Депресия”, обратно към твърдата земя, е постлан с всякакви намерения.

Как се стига „дотам”, как се излиза „оттам”, накъде води пътят „след това”, какво „носи” и какво „взима”, опитахме да разберем от самата нея!

VS: Г-жо Малановска, ако сметнете, че въпросът е твърде личен – не отговаряйте, напълно ще Ви разберем! Но – интересно ни стана – какво може да е нещото, което да докара млада, красива и интелигентна жена от Полша до подобно депресивно състояние?! С този въпрос опитваме да разберем дали „проблемите” на полските жени са сходни с тези на българските, и как, след като е отворена, вратата на Пандора поглъща и изяжда съзнанието и душата на един млад човек!
KM:
Това е много добър въпрос и нямам проблем да го отговоря. Всеки има около 15% шансове да бъдете засегнат от депресия най-малко веднъж през живота си. Тя може да е следствие на травматично преживяване, като развод, смърт на близък до вас, загуба на работа или преместване в друг град или държава. Но може да се появи и изведнъж, без особени причини. Това е тежко заболяване, което може да доведе дори до смърт, затова не трябва да го подценяваме!

Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.