Следва

Лъжица Култура

„Другият сън“

null

Books преди 6 години

Владимир Полеганов е тазгодишният носител на Голямата награда за нова българска художествена проза „Хеликон”! Блестящият дебютен роман „Другият сън“ беше излъчен измежду 12 номинирани автори за 2017 г., сред които присъстваха имената на Милен Русков, Здравка Евтимова, Захари Карабашлиев, Радослав Парушев, Мария Станкова.

В журито на конкурса влизат: Димитър Шумналиев − председател, Албена Стамболова, Катя Атанасова, проф. Валери Стефанов и Бойко Ламбовски. Те аргументираха избора си с новаторството на привидно фантастичния сюжет на Полеганов и с "проницателното вглеждане от почти космически висоти в често безутешната капсула на земното съжителство". Рефлексията в романа е от сравнително нов за българските традиции тип, и вероятно загатва за тенденции в нашата нова проза, подчертаха от журито. Бойко Ламбовски определи наградата с няколко думи: „Непокорна, романтична, симптоматична“.

Авторът сподели, че наградата за него е „отговорност и знак, че е чут гласът на пишещия от сенчестите крайнини на странната и фантастична проза”. „Всяка стъпка на книгата от появата до прочитането ù от читателите добавя по малко към нейната реалност. Прави я по-плътна, по-сигурна като факт. Доброто издателство, силната мрежа от книжарници правят този път по-лек”, добави Полеганов, който има в биографията си десетки преводи от английски език, като последният е на романа „На ръба на света“ на Томас Пинчън.

Отличието беше връчено от миналогодишния лауреат Недялко Славов, а актрисата Йоана Буковска-Давидова прочете избрани фрагменти от „Другият сън”. Като представител на собствениците на верига книжарници „Хеликон”, която вече 25 години предлага на читателите знание, мъдрост и пространство за великолепни литературни събития, Гинка Панайотова приветства гостите и очерта пътя и приноса на наградата за българска художествена проза. Официалната церемония по награждаването се състоя на 15 декември 2017 г. в столичния „Хеликон-Витоша“.

Сред досегашните носители на престижната статуетка „Орлето на Хеликон“ се нареждат Алек Попов, Константин Илиев, Виктор Пасков, Христо Карастоянов, Росица Ташева, Елена Алексиева, Емил Андреев, Васил Георгиев, Момчил Николов, Захари Карабашлиев, Деян Енев.

More Books