Следва

Ерата на Първите с премиера на 23 февруари!

Четиво в четвъртък: Първа любов и други повести

„Първа любов и други повести” е изящно издание с твърди корици, предназначено за ценителите на класическата литература. В по-добрите книжарници от 16 февруари!

Books преди 6 години

Сборникът „Първа любов и други повести” е привилегия за всяка библиотека. Естетическата наслада от тези малки шедьоври за щастието, дълга, егоизма и саможертвата е безспорна – това е най-филигранната и живописна проза в руската класическа литература. Удивителни са писателското новаторство и смелостта на Иван Тургенев, един от големите писатели от втората половина на XIX век. Изданието обхваща повестите „Ася”, „Първа любов”, „Пролетни води”, странната и обсебваща „Песен за тържествуващата любов” и мистичната „Клара Милич”. Всички те са обединени от темата за любовта: прелестна, вдъхновяваща, съдбовна, разтваряща неведомите дълбини на човешката душа. Техният духовен център са емблематичните „тургеневски момичета”: своенравни и всеотдайни, разкрепостени и раними, романтички, следващи сърцето си, а не закостенелите обществени норми.

Иван Сергеевич Тургенев е сред най-авторитетните руски писатели от втората половина на XIX в., непосредствен продължител на творческите традиции на Пушкин и Гогол в белетристиката. В неговите произведения много ярко се съчетават Пушкиновата пестеливост в израза и Гоголевите социалност и идейност. Той издига на един нов, по-висок етап художествената проза в Русия, като я изпълва с по-голяма човешка топлота и емоционалност, с нови герои и проблеми, с нови открития в областта на жанровата форма и стила.

 

More from View Sofia

112 години от рождението на Вапцаров, припомняме си Поета и Човека с тези 5 непопулярни стихотворения

Books преди 2 години

Не че всеки от нас не е чел всяка негова дума, всяко стихотворение, равносилни на това светът ти да се разтрепери цял, на сърцето ти да се стопли или пръсне на хиляди частици, на това да усетиш прискърбието от едно жестоко убийство или изконната радост, че този човек го е имало и е писал на твоя роден език. Никола Вапцаров, роден днес през 1909 г., е творец отвъд националното, отвъд злободневното, отвъд политическото. Чистата универсалност и съвършенството на езика си припомняме с тези 5 стихотворения на великолепния ни поет, на един Човек, комуто звездите, сигурни сме, са казали "Браво!"

More Books