Следва

Блестяща усмивка в домашни условия

Бели, по-бели, най-бели: Тайните на перфектната усмивка

Как правилно да почистваме зъбите си у дома и какво не правим както трябва…

Beauty News преди 6 години

Ако започвате деня си с прясно изцеден сок или зелено смути, то е време да се откажете от тези свои навици, както и от много други.

Става въпрос за здравето на зъбите, което, както знаете, изисква не само време и пари, но и определен начин на живот.

По последни статистики на британските стоматолози, 3 от 10 англичани четкат зъбите си само веднъж на ден, като забравят вечерното измиване. Техните американски колеги са стигнали до заключението, че миенето на зъбите ще се разреди още повече. Зъболекарите по света алармират, че кариесите вече се развиват по-бързо и сега се налага да отстраняват млечните зъби пет пъти по-често, отколкото преди 10 години.

Причината? На първо време това са сладките храни и по-точно бактериите, които остават по зъбите след десертите. Но грешката не е само в шоколадите и газираните напитки. Дори и семейството ви да спазва стриктен здравословен живот, то естествените захари, съдържащи се в полезните естествени продукти като плодови натурални сокове, няма да пощадят зъбите ви.
На второ място е неправилната хигиена на зъбите. Ако се водим по статистиките, много малко хора четкат зъбите си по два пъти на ден за повече от 60 секунди. Стандартът е от 3 до 5 минути. Но изглежда, че не всичко е толкова просто.

Ето пълно ръководство за това как трябва да се грижим за зъбите си правилно.

Електрическа четка


Както знаете, зъбите образуват плака, която можете да усетите по повърхността им с езика си. Ако не търкате зъбите си достатъчно дълго, тя няма да бъде отстранена. Електрическите четки са много по-подходящи за целта, защото много по-бързо и с по-малко усилия ще успеете да премахнете ненужния слой.

Стандартните електрически четки не са по-лоши от скъпите им „напреднали“ аналози. Т.е., ако си купите електрическа четка за 20 или 50 лева, няма да има кой знае каква разлика.
Тайната на предимството на електрическата четка пред обикновената такава е въртящата се глава, която почиства по-дълбоко. Затова, когато почиствате зъбите си с електрическа четка, не е необходимо да движите ръката си нагоре-надолу, а просто да притиснете главата за няколко секунди до повърхността на зъба и след това бавно да продължите към следващия.

Има още една полезна функция на електрическите четки за зъби: много от тях разполагат с таймер, който ще ви напомня със звук, че 30-те секунди или минута за измиване вече са изтекли.

Колкото по-просто, толкова по-добре
Замяната на обикновената четка с електрическа изисква малко усилия. Но ако все пак не искате да използвате електрическа четка, то внимателно изберете вида обичайна такава и я сменяйте на всеки три месеца (това не е мит). Твърдата четка може да ви даде усещането за абсолютна чистота на зъбите, но проучванията показват, че тя не се препоръчва за хора, които нямат здрав емайл. Най-просто казано: обикновената твърда четка изисква повече натискане, а това води до риск от ерозия на зъбния емайл, както и до травмиране на венците.
Зъболекарите препоръчват да се придържате към златната среда. Четките с малка глава са по-меки от обикновените, затова търсете баланса между двете. Трябва да почиствате зъбите си добре, но и не се престаравайте в това.

Изплакването се прави само между почистването
Ако имате добра четка и висококачествена паста, тогава водата за изплакване е излишна в същия момент. Зъболекарите препоръчват да се използва изплакващ препарат само с цел освежаване между миенията.

Не мийте зъбите си след приема на алкохол


Това важи, разбира се, само ако сте пили повечко. След такава вечер е нормално да искате да се отървете от алкохолния вкус в устата си. Стоматолозите обаче съветват да не го правите. В противен случай можете да нанесете повече вреда, отколкото полза, особено ако алкохолните напитки, които сте консумирали, са били със содена киселинност. Пенливото вино и повечето коктейли са тъкмо на такава основа. Ако тогава използвате паста, то тя ще има твърде агресивно действие върху зъбите ви.

Проверете пастата за съдържание на флуорид
Избирате ли паста заби в зависимост от съдържанието на флуорид в нея? Ако не, то тогава е време да започнете да го правите. Зъболекарите са категорични, че флуорът противодейства на процеса на деминерализация на зъбния емайл, който се проявява в устата, когато има прием на захар.

Пастата за зъби за възрастни трябва да има 1400 ppm флуор, докато на децата трябва да се предлага само детска паста за зъби (при това такава, която съответства на възрастта им), защото при миенето на зъбите те поглъщат част от пяната, а в пастата за възрастни има прекалено много флуор за малкия организъм.

Използвайте конец за зъби всеки ден или никога


Конците за почистване на зъби са перфектният начин да се справите с почистването на труднодостъпни места. Но има една основна забележка: лекарите казват, че ако нямате намерение да отделяте всеки ден по няколко минути за почистване с конец, то по-добре не го правете изобщо. Това е така, тъй като междузъбното пространство се разширява при почистването с конец, което позволява по-лесното проникване на храна там. Така се освобождава пряк път до венците и те са по-склонни към увреждане.

Не мийте зъбите си веднага след закуска


Миенето на зъбите трябва да бъде първото нещо, което правите сутрин преди да закусите, както и последното нещо, след като вечеряте. Когато измиете зъбите си веднага след ставане, то няма да разпространите бактериите, които са се развили през нощта, с храната, която приемате за закуска. Разбира се, ако след чашата капучино усетите, че по зъбите ви все още има излишен слой, то ги измийте отново.

Още една забележка, свързана със закуската: Недейте да прекалявате с цитрусите сутрин. Те може да са много полезни за организма ви, но зъбите ви не могат да понасят киселинността на тези плодове всяка сутрин. Твърде честото консумиране на такива плодове води до отслабване на емайла.

Дъвчете дъвка без захар
Тъкмо когато сте яли или пили нещо кисело, е грешно да четкате зъбите си. Възстановяването на свежестта и чистотата в устата най-добре се постига с дъвка в тези случаи, вместо с четка за зъби. Дъвката помага за произвеждането на слюнка, което неутрализира киселинността. Но е необходимо дъвката да бъде без захар. Както знаем, захарта не е полезна за зъбите, а с дъвката директно ще втривате захар в тях.

За борба с киселата среда можете да използвате и продукт, богат на калций като млечна напитка или парче сирене. Те ще спомогнат за възстановяването на зъбния емайл.

More Beauty News