Следва

Crystal on us!

Истории от живота: Наоми The Original Supermodel

We Cannot Sit With Her

All fashion преди 5 години

Oh, Naomi, Naomi... От готическа принцеса в тийнейджърските си години до Супермодела, който е и днес, запознаваме ви с Наоми, такава, каквато не сте очаквали да бъде.

Дъщеря на танцьорката Валери Морис и неизвестен баща, изоставил ги още преди Наоми да е родена - преди 32 години, Наоми Кембъл е просто 16-годишната Наоми. Цветнокожо момиче, учещо в обикновено училище, до което стига за час и половина с градски транспорт; разхождащо се из Ковънт Гардън и оглеждащо витрините на скъпите бутици. Точно в момент на поредния window shopping, съдбата се усмихва на Наоми и из улиците на Лондон я спира Бет Болт, директор на Модна агенция Synchro. Наоми участва в рекламни и видео клипове много по-отдвана, но вратите към модния подиум й разкрива именно Бет.


 Първата фотосесия на Наоми за Synchro

Въпреки несъгласието на майка й, Наоми е твърдо убедена, че ще успее като модел, тъй като отчасти това е и детската й мечта. След дълги убеждения, Валери отстъпва и 16-годишната Наоми подписва договор с въпросната модна агенция. Предложенията не закъсняват - само три месеца след това Наоми получава покана за първата си голяма сесия с British Elle. Материалът жъне успех, а лицето на Наоми не остава незабелязано. Веднага след публикацията на сесията интересът към Кембъл от различни модни агенции е небивал - четирима или петима американски агенти отиват направо в Лондон само и само да спечелят Ноами.

Следва Париж - сесия след сесия, а Наоми неусетно катери стълбата на успеха. Elle Paris обожава Кембъл и понякога 16-годишното прекарва по цял месец във френската столица. Очевидно, несполуки има в живота дори на топ моделите - по време на един от поредните полети на Кембъл до Париж, някои краде всичките й пари; тя не познава никого в Париж, но на една от локациите за снимки се запознава с актрисата Аманда Казалет. Аманда предлага на Наоми да й помогне и двете се отправят към насрочената й проба.

Иронично, тази неудача запознава Наоми с Азедин Алая. Двамата са духовно свързани от първия момент, в който е срещат - Азедин предлага да я приюти при себе си; тогава тя е още дете, но с душа на възрастен, а Азедин - точно обратното - възрастен мъж с ранима на дете душа. През това време, двамата стават толкова близки, че Наоми, започва да го нарича "Papa", а Азедин нея "Ma fille". Легенди се носят за близостта между двама им и то не единствено като дизайнер и муза, а като баща и дъщеря.

Когато започва кариерата си, никой не наема Наоми за runway модел. Причината? Цветът на кожата й. Тя не позволява това да я сломи, измежду всичките си сесии и участия, Кембъл наистина разбира какво означава да си "черен" в тази индустрия. "Трябва да работиш много по-усърдно от останалите. Трябва да си два пъти по-добър от другите", споделя Наоми.

През 1987г. British Vogue избира Кембъл за лице на декемврийската си корица, което си е същинско чудо. През следващата година получава място на корица на италианското издание на модната Библия. Докато заснемат сесията, Наоми претърпява поредната доза дискриминация от гримьора, назначен за сесията. Фон дьо тен-ът, който използва той върху нея е с няколко тона по-светъл от кожата й. Оттогава насам Кембъл започва да носи свои гримове за фотосесии, за да покаже, че по никакъв начин не се срамува от цвета на кожата си или от произхода си.

Три месеца след това, Наоми завинаги оставя името си в Модната история, ставайки първият цветнокож модел, появил се на корицата на френски Vogue.

През 1989г. следва друга голяма корица в кариерата на Кембъл - Ана Уинтър й гласува огромно доверие, като я избира за корицата на първия си септемврийски брой в Vogue US.

С напредъка на времето името на Наоми става все по-голямо и по-търсено в модните среди. Заедно с Кристи Търлингтън и Линда Еванджелиста се превръщат в "The Trinity". Приятелството им далеч не е публичен фарс както твърдят злите езици. Кембъл разказва как Кристи и Линда са се застъпвали неведнъж за Наоми, заявявайки на дизайнери, че няма да участват в дефилетата им, ако въпросните къщи не вземат и Наоми. Дотогава за такава подкрепа не е чувано - затова те са "The Trinity". Приятелството им е уловено от не един и двама фотографи, но емблематична е снимката от афтърпарти на Донатела Версаче, на която и трите лежат във ваната на Донатела в Ritz.

1997-ма е особено тежка за Наоми - тогава тя губи едни от най-близките си и ценни хора и то в изключително кратък период от време. Кембъл се държи до момента, в който не е факт и смъртта на Джани Версаче. Самата Наоми го описва като един от най-тежките моменти в живота си. След това тотално се срива и отнема дълго време, за да се възстанови.

Избухливият нрав на Наоми е добре известен в публичното пространство. През 2007г. се стига до повдигане на няколко поредни обвинения във физическо насилие и следва наказание с общественополезен труд. Малко след това British Airways наказват Наоми с доживотна забрана да използва услугите им, след като "напада" двама техни служители. Медиите са на път да я разкъсат, но това не е най-големият проблем за модела. "Усещах, че имам нужда от помощ и исках да я получа. Започнах да отблъсквам и губя най-близките си хора. Намирам причините в себе си, но много по-дълбоко - в детството си. Всичко идва оттам."

Точно в този момент медиите се опитват да използват всичко, с което разполагат, за да изградят негативен публичен образ на супермоделът. Отчасти успяват, но Наоми Кембъл е многопластов образ - тя е секс икона, провокативна е, на моменти скандална и прекалено експанзивна, но същевременно и много чувствителна, вярваща и борбена. Кръгът и от приятели събира на едно място P.Diddy и Нелсън Мандела, Мишел Обама и Кейт Мос - самата комбинация от хора е противоречива, колкото и самата нея (в най-добрия смисъл на думата). Името на Кембъл е замесвано в редица скандали, но това става част от цялостният й образ и е някак прието.

Списъкът с обожателите на Наоми е безкраен, а връзките й винаги са били публично достояние, така че за никого да не е тайна кой е до нея. Ако можем да сумираме любовния живот на Наоми в едно изречение, то задължително е нейното собствено изказване, от което сами можете да си извадите извод: "Близка съм с всичките си бивши, освен с последния", (визирайки руския олигарх Владислав Доронин).

Вие избирате как да гледате на Наоми, защото тя ни дава от всичко по малко - тя е и парти дива, и активист, борещ се за световен мир; и агресивна, и смирена; и муза, и жена със скандален образ; интервюира Владимир Путин, а в следващия момент замерва някого в BlackBerry (асистентката си, за да бъдем точни). Може би точно заради противоречивата й същност всички я обожават - от Нелсън Мандела, през Лий Даниелс и Ана Уинтър, до покойната принцеса Даяна.

Наоми Илейн Кембъл все още е едно от най-големите имена сред моделите дори след повече от 30 години на подиума и сред океана от млада конкуренция, а ние се надяваме да сме отговорили повече от категорично на въпроса "Защо?" ...
 

More All fashion

От ципа на Ема Стоун на Оскарите до ципа като символ на независимост

All fashion преди 1 ден

След широко обсъждания фатален цип на роклята, която Ема Стоун беше избрала за Оскарите, се връщаме назад във времето, за да разберем какво общо имат Първата световна война, детска реклама, Елза Скиапарели и Емил Хермес със „закопчаването на кукички за обувки“.

Техни височества Обувките, ревюта Есен/Зима 2024

All fashion преди 1 ден

Вълнението от модния месец отминава бавно и блажено: след като седмици наред пистите бяха сцена за развихреното въображение на най-великите дизайнери на нашето време, следите в съзнанието ни са все още ярки.