Следва

Spring 2019 Menswear: Saint Laurent

Музите на големите дизайнери

Всеки творец има своя муза и вдъхновение. Ето кои са жените, пленили големите дизайнери и чиято красота е породила велики идеи…

All fashion преди 5 години

В модната индустрия също има място за любов! Често именно любовта се оказва това, което я задвижва.

Дизайнерите са интересни личности, черпещи вдъхновение от всички свои впечатления в живота си. Много от тези силни впечатления идват от хора, които се превръщат в муза, а много пъти в индустрията това е дало на тези пленителни персони титлата „модел“. Oмагьосани от нечий магнетизъм и чар, дизайнерите изразяват това отвън, чрез изкуството си.

Припомняме ви най-красивите творчески съюзи на дизайнери и модели>>>

Азедин Алая и Наоми Кембъл

Азедин и Наоми били толкова близки, че моделът започва да нарича дизайнера „татко“. Двамата се запознават, когато Наоми е едва на 16 години, а статутът й на супермодел и модна икона едва започвал да се формира.

Твърди се, че Алая прозрял красотата на Наоми, когато тя заминава за Париж, а там паспортът и всичките й пари биват откраднати. Дизайнерът помага на обърканата и нещастна Наоми и приятелството им се заформя. От този момент Наоми и Алая често живеят заедно, а дизайнерът се грижи за нея точно като баща: да се прибере у дома безопасно, без да злоупотребява с партитата. Този съюз има професионален и приятелски характер, но привързаността на двамата един към друг става очевидна за всички. Наоми участва във всяко ревю на Алая, ставайки олицетворение на бранда Azzedine Alaia.

Кейт Мос и Големите: Джон Галиано, Марк Джейкъбс, Александър Маккуин

16-годишната Кейт Мос завладява модния свят като буря, веднага след първата си корица за списание The Face, заснета от Корин Дей. В това време Кейт станала любимо лице на дизайнерите от новата вълна за времето си – Марк Джейкъбс, Джон Галиано и Александър Маккуин.

Галиано първи пуска Кейт на подиума и даже не забелязва, че по стандартните критерии й липсват няколко сантиметра. Галиано, както и фотографката Корин Дей смятат, че Кейт скоро ще получи определението „супер“ в модната индустрия. Кейт става „лошото момиче“ в модата. Имиджът на крехката и бунтарска Лолита през 1991 г. остава запомнящ се. Всеки дизайнер привижда у Кейт нещо свое. За Марк Джейкъбс малката Мос става олицетворение на гръндж културата – непринудена, сурова красота, с дързък поглед и тъмни кръгове под очите. „Обожавам всичко в нея, имам чувството, че се познаваме от предишен живот“, споделя Джейкъбс.

За Александър Маккуин Кейт е въплъщение на нова Великобритания – различна красота, която, както и самата Кейт, идва от работническия район в Лондон. Това е нейната холограма, която Маккуин показва в колекцията си за пролет/лято 2006 г., създадена в подкрепа на Мос, след скандала й с наркотиците.

Мартин Марджела и Джирарди

Любимите модели на Мартин Марджела са лицата на своето време като Стела Тенант и Хлое Севини, но истинската му муза е жена, на име Джирарди. Както и в случая със самия Марджела, за личността на Джирарди се знае малко, а около нея се заформя мистерия, тъй като изчезва внезапно, когато е в пика на успеха си.

През 2004 г. в първия брой на белгийското модно списание A Magazine, подготвено от Мартин Марджела, Джирарди се появява с революционна фотосесия, нетипична за вижданото досега. Екипът на модната къща припомня интересната история на модела така: „През септември 1998 г. първото момиче пред нашата врата за първия ни кастинг беше Джирарди. Оттогава тя стана част от абсолютно всяко шоу, фотосесия или филмова презентация на нашите колекции. Всичко това продължи до 2003 г., когато тя се върна в родата си страна, без да остави никакви координати!“

Карл Лагерфелд и Инс де ла Фресанж

Днес музите на Карл Лагерфелд са много – Лили-Роуз Деп, Кристен Стюарт, Кая Гербер. Но сърцето на дизайнера отдавна бива откраднато и принадлежи на Инс де ла Фресанж – модна икона и виновница за създаването на мита за френската жена. Инс става лице на Chanel, когато Карл оглавява компанията през 1983 г.

Но не всеки любовен съюз трае без сътресения и така през 1989 г. Лагерфелд и Фресанж се скарват жестоко. Моделът се съгласява да стане символ на Френската република, както в своето време била Бриджит Бардо. По този начин обаче Инс нарушила условията на договора си с Chanel, а Лагерфелд обвинява модела в буржоазност.

Въпреки това истинската любов не изчезва толкова лесно и през 2011 г., като знак за помирение, Лагерфелд повиква Инс да участва в шоуто му и се помиряват.

Ив Сен Лоран и Бети Катру

Може би един от най-култовите тандеми в историята на модата е приятелството и творческото обединение на Ив Сен Лоран и модела Бети Катру. Двамата се срещат в парижкия клуб Régine през 60-те години на миналия век. Според собствените спомени на Катру, това е любов от пръв поглед и след като се срещат, стават неразделни. „Просто правехме това, което беше забавно. Бяхме двамата срещу целия свят. Мразехме нормалния живот“, спомня си тя.

Сен Лоран видял в Бети въплъщението на естетическите си идеи, своето женско превъплъщение и дори я нарича „моят близнак“. Преди да се срещне с Лоран, Бети вече е модел в Chanel, но се отказва от това, за да работи именно с него. Бети изразява цялостния дух на бранда Yves Saint Laurent. В тези дрехи тя всъщност е облечена в любимия си стил – черен смокинг и скини панталон. И така, ръка за ръка със Сен Лоран, двамата работят в продължение на 35 години.

„От морална и психологическа гледна точка бяхме напълно идентични. Заедно бяхме невероятни, независимо, че често бяхме дори биполярно различни. И двамата мразехме буржоазността“, добавя Бети.

More All fashion