Следва

Поверително от плажа: Как да не изглеждаме като призрак на пясъка?

Филърите в устните и как да се отървем от тях

Всичко за начините на поставяне на филъри на основата на хиалуронова киселина и биополимери...

Face преди 5 години

В началото на месеца Кайли Дженър отстрани пълнителите от устните си, не само променяйки собствения си бюти облик, но и отваряйки нова страница в историята на естетичните интервенции.

Всъщност именно пухкавите, обичайно покрити с качествено матово червило и очертани с молив "нови", но вече "бивши" устни на госпожицата, изстреляха публичния й образ в неизмерими висини. Включително повлияха величествено обема на продажбите на Kylie Lip Kit. За премахването на филъра Кайли съобщи в инстаграм: «I got rid of all my filler». Малко след това смени репликата под поста, но все пак революционният почин е налице, или поне успя да разбуни духовете, оттук и редакционната необходимост да видим кое, как и защо.

Принципно, филърите са различни по състав и плътност. Ек от миналото са пълнителите на основата на биополимерен гел, който се инжектира в устните и който е извънредно компрометиран - наблюдавани са стотици случай на деформации, миграции, увисване на тъканта, възли от висока плътност на места и други подобни ужаси. Тези гелове не се резорбират, а дифузно се разпростират в тъканта и водят до описаните резултати.

Резултатът от инжектирането на хиалуронова киселина от своя страна издържа от 3 до 12 месеца, като веществото напълно се усвоява, по-точно резорбира от организма в това време. "Възможните странични ефекти са повишена оточност, недостатъчно добро разпределение на препарата, исхемия на тъканите (намалено кръвоснабдяване от съседните съдове), емболия", предупреждават водещи специалисти в областта на дерматологията и козметологията. Усложненията са възможни при неправилна техника на инжектиране, както и при хиперкорекции, когато препаратът е просто много. Но категорично хиалуроновата киселина е биосъвместима. "Най-честите грешки се случват в областта около очите заради неотчитане на анатомичните особености на пациента. Когато се преправят устни, виждаме ситуацията ''филър на филъра'', което си е безобразие и не бива да се допуска. Често неправилно се контурира областта на шията, защото не се отчита, че кожата в областта е по-тънка и е много важно какъв филър ще се избере за тази зона ", коментира водещият руски специалист в областта - Светлана Базаева, сертифициран треньор по инжекционни методики.

Да се избавим от пълнителите можем с инжекционен или хирургически метод. Първият е подходящ за отстраняването на препарати на основата на хиалуронова киселина, а вторият - в случаите на поставени биополимери.

Хирургически метод
Използва се за филърите от по-старото поколение, голяма част от които днес са забранени за използване. Те не се абсорбират, а врастват в тъканта, затова и не е възможно да бъдат отделени напълно. С времето започват да мигрират, например от устните се преместват в брадичката, скатават се в бузите и образуват всякакви други деформации. В такива случаи хирургът прави разрез и изрязва част от меката тъкан заедно с пълнителя. При това вътре пак остава част от препарата, който е като бомба със закъснител, във всеки момент може да се възпали и да се превърне в абсцес. Хирургическият метод е операция, което значи, че възстановителният процес ще продължи по-дълго време. Около месец най-малко е необходим, за да се заличат шевовете, а окончателният резултат е видим след година.

Инжекционен метод
Да се изведе хиалуроновата киселина е възможно с помощта на препарати на основата на хиалуронидаза. "Най-ефективната процедура за корекции на неудовлетворителни резултати от контурна пластика е именно инжектирането на хиалуронидаза. Това е ензим, който се изработва в човешкия организъм и служи за разлагане на киселините на мукополизахаридите, в това число и хиалуроновата киселина. При това резултатът от процедурата е видим за пациента след няколко дни. Алтернативни на инжекционното вкарване на хиалуронидазата с цел разграждане на хиалурона в тъканите е естетическа процедура, подобна на дарсонвализацията, микротоковата терапия и лазерната терапия. Ефектът след тези процедури се развива достатъчно бавно и е много по-малко изразен, от ефекта след инжектирането на хиалуронидаза. Тяхното прилагане е абсолютно целесъобразно в случаите, когато въвеждането на ензима хиалуронидаза е противопоказно".

Като правило, пациентите рядко прибягват до процедури за извеждане на хиалуроновите пълнители от устните. Напротив, често пъти са наблюдава абсолютна удовлетвореност от интервенцията и почти никой от пациентите не съзира проблем от хиперкорекция. Мнозина обикалят клиниките и си правят многократно инжекции с филъри, премълчавайки факта, че и преди, в други клиники, пак са си поставяли пълнители и то скоро. Резултатът - миграция на гела над устните или неговото капсулирани и оттук - необходимостта от нова корекция. Да се елиминира препаратът е възможно с помощта на антидот, например ''Лонгидаза'', коментира Светлана Базаева.

В самия момент на инжектирането на ферментния препарат се усеща пощипване. Скоростта на абсорбиране, в зависимост от въведения обем, отнема от 30 минути до 5–7 дни, и зависи от точността на въвеждането и разпределението на препарата, като във всички случай реакцията е строго индивидуална. Понякога се налага допълнително въвеждане на ензима, ако не е достатъчна корекцията, но интервалът между процедурите трябва да е не по-кратък от една или две седмици.

Болезненост на методите
Разбира се, хирургичното извеждане на гела се прави под упойка, при инжекционното това зависи от индивидуалната поносимост към болка. Много пациенти отбелязват, че разграждането на пълнителя е много по-болезнено от въвеждането на хиалуроновата киселина. "Въвеждането на препарата е само по себе си неприятно. Може де се направи местна анестезия, като при биоревитализация или въвеждане на филъри, на по принцип аз не го практикувам. Препаратът се въвежда с игла на мястото, където е необходимо да се разбие или допълни филър. При вкарването на иглата се появява оток, и резултатът не може да се прецени сега и веднага. Пациентът го вижда на следващия ден, след като отокът спадне след травмата от иглата. Седмица по-късно каня пациентите на среща и заедно преценяваме резултата", пояснява Светлана Базаева.

More Face