Следва

Те са: PRINT NEST

Изгубеното руско кино

Русское кино...

Movies & TV преди 5 години

Стартирайки вчера със "Сюрреалистичния бал през 1972-а", днес все още сме на вълна ретро кадри и по-конкретно постери. Фокусът ни за деня, а и за последните седмици, е Русия. Припомняме "Рулетката на Достоевски" и "5 велики руски връзки с ужасен край".

Русия остава в центъра, любовта също, но я пренасяме към киното. Разлиствайки безбройните интернет страници, попадаме на снимки на винтидж постери на стари филми, датиращи от 1920 г.. Дело са на братята Владимир и Георгии Стенберг. По професия инжeнери, които стават известни артисти и дизайнери на плакати на добре познати филми през 20-те години на миналия век. Двамата заедно са автори на стотици обложки, част, от които изгубени, тъй като са били създадени с идеята да бъдат полазвани по веднъж. 

The Three Million Case

Братята Стенберг са от семейство на рускиня и швед. Запазват шведската си националност до 1933 г., когато са принудени да подпишат руско гражданство. През същата година Владимир умира в катастрофа, но въпреки трагедията Георгии продължава да работи и утвърждава техния авангарден стил. През годините работата им не един път е била демонстрирана на Червения площад в Москва, а талантът им е бил признат и в Берлин като част от изложба. Най-добре познатите им творби остават постерите, част, от които колаборационни с артисти като Яков Руклевси (The Decembrists и October); Виктор Климашин (The Death of Sensation) и Александър Наумов (Oil). Макар на пръв поглед плакатите са динамични и вълнуващи, повечето са създадени за документални и трениворчни цели като лентата "Cement". 

Постерите, филмите и техните заглавия в галерията горе >>>

More Movies & TV