Следва

Win it: Sephora Mini dream pack!

Дизайн за вдъхновение: Стокхолмски сюрреализъм

В Стокхолм традицията е превърнала метрото в креативна площадка...

All About Life преди 5 години

Асоциациите, които обикновено предизвиква у нас пространството на метрото, са на сиви и бездушни пространства, които нямаме търпение да напуснем възможно най-бързо. В Стокхолм обаче традицията е превърнала метрото в креативна площадка, където над 150 архитекта, художници, скулптори и артисти имат възможността да изразят и увековечат таланта си, създавайки пространство, което повече напомня на приказен декор, отколкото на безчувствени платформи, отвеждащи ни до конкретна дестинация. Резултатът е впечатляваща палитра от дълбок артистизъм, доказващ, че архитектурата (дори в метрото) може да е всичко друго, но не и скучна.

Първите спирки на стокхолмската “Tunnelbana” или “T-Bana”, както е наричано метрото, са построени през 1930-та година. Днес системата на метрото не само свързва 110 км релсова площ между крайните спирки с невъзможни за произношение имена, а и 14-те острова на града с континента. Ескалатори и асансьори се спускат през твърдия скандинавски гранит до подземните платформи – има 100 спирки, разпределени на три линии – червена, зелена и синя, а фактът, че над 90 от тях са произведения на изкуството е изумителен. От средата на 50-те е традиция всяка нова спирка да получава свой собствен креативен дизайн.

Solna Centrum: Червената пещера
Колкото и различни да са спирките на стокхолмското метро, има един специален фактор, който свързва повечето от тях – всички впечатляват с ярките си, цветни каменни структури, които съставляват спецификата на подземната архитектура. Станцията “Solna Centrum” е една от най- впечатляващите спирки – Стените и таваните светят в дълбок червен нюанс, напомнящ на искряща лава или огнен ад. Деликатната зелена растителност отдолу, простираща се на 1 км по дължината на станцията, контрастират и балансират червеното, придавайки спокойствие на атмосферата.

T-Centralen: Ключовата креативна станция
Станцията T-Centralen се намира в центъра на града, където всички линии се засичат в лабиринт на четири нива. Всичко започва тук през 1957-ма, когато Стокхолм получава първата си подземна арт продукция. Стройни гроздови лозя в кобалтово синьо се преплитат и протягат към белия свод на небето. Мозайката по стените на станцията е съставена от керамични плочки, свидетелстващи за декоративния вкус на миналото. Станциите от 50-те са наричани „тоалетни станции“, заради плочките, ключови за дизайна.

Kungsträdgården: Пътуване в миналото
Ако искате да стигнете до платформите на спирката Kungsträdgården от входа на Arsenalsgatan, ще минете през увити в бръшлян колони, под които пътниците се чувстват сякаш минават през археологически разкопки. Дизайнът на станцията наподобява подземна градина, разказваща историята на паркa Baroque, който едно време е принадлежал на отдавна разрушения палат Makalös. Някои от бюстовете и камъните са останки от палата, а бръшлянът е истински. Пролуки за естествена светлита осигуряват нужната светлина за разстителността, както и подходящата митична атмосфера на мистериозната, подобна на пещера гледка.

Tekniska högskolan: Игра с форми
Станцията Tekniska högskolan, близо до Кралската академия на технологиите, предлага още едно сюрреалистично усещане за пътуване. Огромен дванадесетостенник виси от тавана. Геометрични рисунки украсяват лъснатата платформа, а цветовете на влаковете, които преминават, се връзват перфектно със сините сводове.

More All About Life