Следва

#ootd: rockstar 101

Късо, по-късо, най: Как минижупът покори Света?

60's Hedonism & Youth Rebellion...

All fashion преди 5 години

Като отчетем факта, че става дума за Модна редакция, събрала само и изключително маниашки модно информирани хора, ясно е, че не остава свободно време за скука. Така събрани, адет ни е да си говорим за текущите неща, но също така доста често хвърляме фокус върху истината и произхода на нещата. Днес, съвсем случайно, докоснахме темата за късото долнище, или, както обичаме да му викаме, минижуп.

Тренди е, шик е, а не изключваме и възможността да е безсмъртно модно парче. Минито позволява игра, трансформация и модно изразяване, вписвайки се във всяка една стилистика. Обичаме го, обсъждаме го, но интересна е историята му. Как минижупът покорява Света? Кое е същинското му начало?

И точно докато си мислехме, че минижупчето е моден елемент от 20 век, осъзнаваме, че корените са далеч в миналото, визирайки Древен Египет. И да, веднага ще сгрешим, ако си помислим, че Хамерернебти I е била страшна фенка на минито. Именно в Старото Царство появата на мини полата идва в мъжкия гардероб под наименованието „схенти”. Традиционната мъжка дреха, силно предпочитана от изобразения на сфинкс фараон Хефрен, загубва траговете си след прехода в Средното Царство. Дълго след това, минавайки през Древна Гърция и Рим, полата с минимални пропорции загубва същинския си вид, смесвайки се в рамките на цялостна дреха тип туника.

Цивилизационният напредък след Христа никак не приема минито като част от гардеробите, замествайки го с плътни, многометрови поли и рокли. Но, за щастие, 60-те години на 20 век са новото начало, ренесансът на минито. През този период започва истинската революция в сексуалните норми и поведения. Младото поколение не изпитва нужда да се придържа към дотогавашния морал на порядъчните съпруги.

Тези години, изпълнени със студентския протест Май 68-ма във Франция, дръзка мода, генитална фотография и движението свободна любов, вдъхновяват една млада и талантлива дизайнерка да се впише в историята на модата на 20-ти век, като майка на мини полата. Именно Мeри Куант, лондончанка, която не измисля, а силно популяризира с добра маркетингова стратегия мини полата.

През 1955 г. Куант отваря собствения си бутик Bazaar и става свидетел на факта, че модата по това време никак не е адекватна за младите хора. Умело, с изчистени, ултра мини силуети и шокиращи цветове, Куант аранжира витрините си, мамещи непрекъснато възмутени човешки погледи.

Вдъхновението за новото зараждане на минито произлиза от забелязванета на една танцьорка, оформила визията си с тартаново мини, плътно черно поло и боб коса. Акцентът в случая е хвърлен върху красотата на краката и коленете, превърщайки се в моден фетиш на дизайнерката. Така, влюбените дами помагат на Мери да достигне собствения връх в кариерата, започвайки с масово производство на майсторки изработени ансамбли от мини долнища, боти и плътни поло блузи, допълнени по-късно със силно известната й козметична линия.

С новото си зараждане, минижупът се превръща в бунтарско, както за младите, така и за зрелите жени движение, въздействащо върху морала в самата му същност. Силно свързано с визията на модната за тогава икона Туиги, минижупчето е онова, към което винаги се връщаме. Short but sweet модният елемент е must have в гардеробите, както за лято, така и за зима.

More All fashion