Следва

Cards Against Humanity & Christmas Fortune Pen

Може ли един смартфон да се пребори с тъмнината? Huawei Mate 20 Pro и пет доказателства за това

Светлина. Коя е първата асоциация, която изникна, когато прочетохте тази дума?

All About Life преди 5 години

“Електромагнитно излъчване с дължина на вълната във видимия за човешкото око диапазон на електромагнитния спектър, приблизително от 400 до 750 nm” (благодаря ти, Wikipedia)?

Малко вероятен отговор, освен ако не сте физик. В общия случай вярвам, че е хубави спомени, спокойствие, сигурност, знание, защото ако тъмнината е липса на нещо, вакуум, светлината е противоположното. Тя е именно топлината, която ни обгръща и в която не се чувстваме сами. Това ни кара да я търсим винаги - дори в най-непрогледните нощи. Но не винаги е лесно. Тери Пратчет е описал тази трудност с едно съвсем кратко изказване в “Жътварят” - “Светлината мисли, че е по-бърза от всичко, но греши. Без значение колко бързо пътува тя, тъмнината винаги е там първа и я чака”.



Това не означава, че нямаме оръжия да се борим с тъмнината, независимо от проявленията ѝ. Звучи абстрактно, далечно, но всъщност не е и част от нас, от ежедневието ни. Именно затова вярвам, че едно от тези оръжия е именно верният ни ежедневен придружител, който поставя света в ръката ни. От него можем винаги да научаваме нови и нови неща, да се докоснем до светлината на познанието, да сме винаги в контакт с близките си хора, особено когато имаме нужда от подкрепа, да запечатаме всеки един момент, за да го съхраним и изживеем отново. И независимо дали с охота сме избрали този начин на живот или неусетно ни е завладял, той е част от нас. Той е смартфонът.

Честно казано в последните години много мисля за това и всеки път, когато в социалните мрежи се появи снимка на хора, вперили поглед в телефоните си, никога не подхождам с разочарование от развитието на обществото, а напротив - с надежда. Това е чувството, което ме превзема и когато видя подобна сцена на живо. Може би един от тях се вдъхновява за първата си песен, а друг нахвърля записки по почти завършения си роман? Трети пък обработва снимката, която ще донесе купища емоции на всеки, който я види, а човекът до него дава сили на близък в труден момент. Може би някой просто се усмихва на нещо забавно, което го откъсва от притискащите го задачи. “Бойци срещу тъмнина”, мисля си, но не го изричам на глас. Би било странно.


Но да се върна на заглавието, защото вярвам, че тази година в оръжейната има нещо, което се отличава - новият флагман на Huawei - Mate 20 Pro, който, макар вече да използвам повече от месец, продължава честичко да ме изненадва с възможностите си и това всъщност колко надежден придружител е във всичките ми начинания и “битки” - всеки един сценарий от споменатите по-горе. И имам поне пет доказателствата за това.

Един от големите “виновници” за това е изкуственият интелект (ИИ) в телефон. Да, знам, звучи стряскащо, особено когато толкова много филми се опитват да ни покажат колко лош може да бъде ИИ! Е, Mate 20 Pro го използва само и единствено за добро и за да помага на собственика си - да свърши по-бързо работата си, да прави по-добри снимки, да има по-добра батерия, да има по-висока сигурност. Пък и изглежда наистина добре, докато го прави - лек издължен дизайн, който го прави удобен в ръката, приятни извивки и чувство за симетрия. Позицията на всеки елемент е добре обмислена и се включва в цялостната линия на дизайна.

Когато тъмнината ни обвие, изкуственият интелект и тройната основна камера (40MP, 20MP и 8MP), разработена в партньорство с експертите във фотографията Leica, успяват да уловят много повече светлината, дори когато тя е съвсем малко, за да получим много по-добри и детайлни снимки, защото нощта може да бъде много красива и ни показва света по-различен. И това е нещо, с което много други смартфони се затрудняват.









Самата камера може да разпознае огромен набор от сцени, за да оптимизира настройките и да улови най-добрия кадър, а новото е, че един от трите сензора е ултра широкоъгълен и с него улавяте повече от света около вас и то по много впечатляващ начин.









Или пък да се приближим много близо, да снимаме с приятен боке ефект или черно-бяло.

Сигурността е друг важен аспект, за който от Huawei са отделили специално внимание. Mate 20 Pro е първият масов модел, наличен и у нас, който разполага със сензор за пръстов отпечатък, вграден директно в екрана.





Това, освен че изглежда и звучи футуристично, е и много удобно, бързо и сигурно. В същото време е налична и специална технология за отключване чрез лице, която разчита на множество сензори и ИИ.

 
Всичко това е нужно от една страна, за да не може да бъде заблудена, а от друга - за да можете да отключите телефона дори в, познахте, тъмнината.


За да може обаче смартфонът да е наш наистина полезен придружител, той трябва да… е, трябва да работи. Напоследък все повече се ядосвам от батерии, които не могат да поддържат джаджата ни и един цял ден. С Mate 20 Pro нямах такива проблеми. Освен че спокойно издържа повече от ден при натоварена работа, се зарежда и светкавично - за 30 минути батерията е заредена на 70%, а за час достига пълни 100. Телефонът се зарежда и безжично, но изцяло новото за сегмента е възможността да зареждате безжично друго устройство, което работи с най-популярния стандарт QI. Например iPhone X. Само допирате Mate 20 Pro до модела на Apple и започвате да зареждате телефона на приятел. Тогава тъмният екран остава в миналото и животът в него се завръща.

Това са моите битки, моите доказателства за Mate 20 Pro и вярвам, че всеки един от вас ще открие нещо за себе си. Истината е, че не трябва да се страхуваме от тъмнината, когато можем да я нарушим, да бъдем светлината в нея.

More All About Life

Можем, освен да го отпразнуваме, и да се замислим: 22-ри април е Денят на Земята

All About Life преди 6 дни

Ние вярваме, че всеки ден трябва да бъде Ден на Земята. Но на 22 април (понеделник) ще имаме възможността да се обединим и заедно да направим нещо по въпроса за климатичните промени.

Мултивитамините: да или не, кога и защо

All About Life преди 4 дни

Без съмнение най-добрият начин да си набавите необходимите хранителни вещества е балансираната диета. За съжаление не ни е лесно в съвременното общество. Имаме нужда от нещо повече от храна. Мултивитамините са една от ефективните алтернативи, признати от експертите. Но от момента, в който решите да ги консумирате, въпросите започват да възникват един по един.

Астро: 4-те зодии, предразположени към психични разстройства

All About Life преди 4 дни

Коя зодия според вас е най-склонна към депресия? Кой е по-вероятно да има хистрионно разстройство на личността? Става дума за четирима представители на зодиакалния кръг, чиято психика е много лабилна.