Следва

Захариев & Терзийски & Георгиев правят Jazz в Книгата

АРТ СТАРТ: МладиTE художници, които да следим през новата

must see...

Events преди 5 години

С ясното съзнание, че януарските уикенди не са най-благоприятното време за обиколки из галериите на София, ви подканваме, даже размахваме пръст, да идете на „Арт старт“.

За трета поредна година Гьоте-институт и галерия Credo Bonum организират проекта, в който представят най-интересни и обещаващи нови имена на сцената за съвременно изкуство.


Невена Екимова

„Арт старт: Млади художници, които да следим“ стартира на 26-ти януари и е цял месец, без няколко дни. И от инцидентна изложба в един от най-вялите откъм културни събития месеци януари „Арт старт“ се превърна в ежегоден проект, който цели не просто да „открие“ новите имена в художествената сцена у нас, но и да задава въпроси за това какво вълнува младото поколение днес и какво ще бъде изкуството на утрешния ден.

Изложбата представя млади художници до 35 години, които ни вълнуват и чието развитие ще следим с интерес и в бъдеще. Понякога това са художници току-що завършили Академията, друг път са хора, учили в чужбина и непознати у нас. Понякога са художници с вече ясна визия за това къде са и какво правят като автори, а друг път може да са все още плахи, но сигурни в заявката си към изкуството. Независимо от това къде се намират в кариерата си, селекцията цели да представи разнообразните аспекти, теми и медии, типични за изкуството в момента, да бъде моментна снимка на художествената сцена днес, да набелязва и търси тенденции и нови посоки.


Дина Стоев

През 2019 г. „Арт старт“ представя не просто новите имена, но и провокира размисъл за настоящето и днешния ден, от където започва и бъдещето. „Винаги ще има утре“ е мантра за утеха, която може да бъде колкото оптимистична, толкова и песимистична. Къде се намираме в момента и какво ни очаква утре? Колко е далеч бъдещето и колко надалеч стига фантазията ни за него?


Жоро Пеев


Мич Брезунек

Търсенето на младите художници, които да следим тази година, отново премина през различни територии и области – от София през Габрово и Велико Търново до Лайпциг, Берлин и Антверпен, от живопис, рисунка и илюстрация до видео и инсталация. В третото поред издание на „Арт старт“ участват: Венета Андрова, Харита Асумани, Мич Брезунек, Теодор Генов, Невена Екимова, Стоян Илев, Жоро Пеев, Йоанна Петкова, Натали Саркисян, Дина Стоев, Даниела Такева. С голяма част от тях ще можете да се срещнете и в организираните турове в двете части на изложбата на откриването на 26 януари, събота.


Венета Андрова

More Events

Изложбите в София: светско монументално изкуство или 125 години от рождението на Дечко Узунов

Events преди 1 месец

Дечко Узунов и днес продължава да привлича вниманието на изследователите с многобройните си творчески проявления. Освен в областта на изящното изкуство той се изявява и в монументалното. Разработва редица проекти в различни направления, вкл. стенописи, мозайки и витражи.