Следва

Любов, вино, Gallery 2.0!

Внимание! „Видеоигрите НЕ са опасни за живота и връзките ви!"

Скоро проведохме жесток, направо game changing разговор, с Христо, Георги и Тервел - три от петте наши момчета, спечелили конкурс (или както те казват - jam) на една от водещите компании за видеоигри...

All About Life преди 5 години

Щом ние знаем за най-популярното им произведение, сме убедени, че и вие сте го чували - играта е Fortnite, а компанията Epic Games. Накратко: въпросната компания организира съревнование между 209 отбора, включващи близо 1500 участника; дава им задача да създадат в седемдневен срок оригинална игра „от - до",  като най-добрите три се награждават доста щедро. Задава се тема, обявяват се старт и финиш, а какво и как ще свършат през тези седем дни, се оставя на отборите да преценят.

via GIPHY

Василен, Георги, Йоан, Христо и Тервел са не просто един от 209-те отбора, а един от 3-те, отличени с голяма награда. Момчетата, учещи в Университета за приложни науки Бреда в Холандия, се обединяват около проекта с тема „Реалността невинаги е точна", изграждат концепция, която в последствие развиват, и типично по български предават крайния продукт 6 секунди преди финалният срок да изтече.

Какво и как са свършили преди тези заветни 6 секунди, защо момчета и момичета се женят в онлайн игри и трябва ли да се притесняваме за неподвижния обект пред плейстейшъна вкъщи ни отговарят Георги, Христо и Тервел>>>


Тервел, Христо и Георги

(Първо обаче ги улавяме с камерата на незаменимия ни Huawei Mate 20 pro and then... let the game begin!)

View Sofia: Кой ще започне да разказва по-подробно за играта, концепцията, идеята? Ние не разбираме почти нищо, така че можете да ни излъжете както си поискате и все пак се надяваме да сте честни!
Тервел:
Цялата идея е, че всички играещи се намират в библиотека и никой не вижда другите, включително - себе си. На принципа на повечето популярни игри в момента е - целиш другите, за да останеш само ти жив, но тук не се виждат образи, няма кръв, а само интериор и летящите предмети. Това, което може да послужи като ориентир е, че самите играчи не се виждат, но ако бутнеш лампа или нещо друго, движението е отразено. Сянката на всеки от играчите също е отразена. Тоест, при достатъчна концентрация и съсредоточеност, можеш да откриеш къде е противникът, проследявайки действията му.

Христо: Целта е да се изпита именно това - колко бързо ще успееш да откриеш и уцелиш „невидимия" си противник, посредством по-умни и практични действия и движения, а не хаотични и безразборни такива.


Георги

Георги: Задачата беше зададена като картина. Дадоха ни изображение на мелници, което ние веднага асоциирахме с Дон Кихот и дълго време се опитвахме да избягаме от първосигналните, буквални и банални идеи, които в последствие видяхме, че повечето участници бяха предоставили.

V.S.: Нашата първа асоциация, когато видяхме играта, беше с Хари Потър и библиотеката в Хогуортс, невидимото наметало и цялата тази история...
Христо: Значи сме улучили! Точно оттам тръгна вдъхновението и цялата идея. Процесът беше доста хаотичен - експериментирахме, пробвахме различни неща... Но истината е, че е забавлявахме точно толкова, колкото и работихме!

V.S.: LIEbrary - играта на думи в заглавието чия идея е?

Георги: Ох, ами много ни се иска да имаме супер интересна и забавна история, но истината е, че в един момент казах на Христо „Нямаме име за играта!" и след малко той предложи това. 

V.S.: Както повечето жени, и ние имаме известен конфликт с игрите и по-конкретно - с времето, което се прекарва в зомбиране, било пред компютър, плейстейшън или телефон. Опровергайте ни! Какво трябва да се промени - нашата нагласа или вашата?
Георги:
За следващото поколение това категорично трябва да се промени.

V.S.: Жените да играят наравно с мъжете?
Христо:
Да, игрите са за всички.



V.S.: Е, добре, не е ли по-романтично да излезете, да отидете на вечеря, на кино,... не да играете?
Георги:
За нас не е по-яко, защото самите ние искаме да правим игри, за да се играят - съответно и ние да си ги играем.

V.S.: Пристрастни сте, добре, но не давате достатъчно силен аргумент!
Тервел:
Като цяло си е до човек, според мен. Доста момичета също играят. Да, на телефоните си, но това пак са игри.

V.S.: Ако се играе постоянно, връзките и момичетата на заден план ли остават?
Георги:
По повод на връзките държа да кажа, че много от тях са тръгнали именно от игри. И там се запознават хора.

V.S.: А продължили ли са?
Георги:
 Не знам...


Христо

Христо: Има много примери...

Тервел: Различно е. Имало е и сватби, дори. Знаете за „World of Warcraft". Заради нея постоянно има сватби, освен в самата игра.

V.S.: Истински хора се женят в играта?!?
Христо:
Да, да, и то много често.

V.S.: Не убива ли това всякаква романтика?
Тервел:
За тях си е романтично.

Георги: Ама за тях само това е романтика!

Тервел: Това са хора, които не са свикнали да излизат и действително им е по-комфротно така.

V.S.: Момчета, много ни обърквате! Какво означава „не си свикнал да излизаш“? Как иначе ще срещнеш момиче? Ако момичето не играе, а вие си стоите вкъщи да играете, къде точно се срещате?
Тервел:
По принцип ние нямаме време нито да играем, нито да излизаме.

Георги: Вътре в игрите!

V.S.: Да, но тя не играе!
Георги:
Има ивенти нон стоп - в България е Aniventure Comic Con.

Тервел: Аз не ходя, само да подчертая, но и това е начин, да.

V.S.: Но там не ходите ли облечени в някакви специални дрехи, одежди?!...
Георги:
Аз ходих на най-голямото такова нещо в Европа и се хванах за главата. Освен 12-годишни немчета, които крещяха auf Deutsch, имаше и доста момичета.

V.S.: И все пак не ни е много ясно - можеш или не да се влюбиш така... виртуално?!
Тервел:
Можеш, разбира се. В Корея си стават големи любови.

V.S.: За Европа питаме.
Тервел и Георги:
Тук тепърва навлиза.


Тервел

Тервел: Разбира се, ние не го гледаме от тази страна.

Георги: Дори не разчитаме на това, както каза Тервел. Даже нямаме време да играем толкова много игри.

V.S.: Затова питаме, де. Вие къде именно ги срещате?

... и тук започна едно дълго и разточително обяснение как в Холандия нямат много време, пък и няма толкова много готини хора. Разбрахме намека и спряхме да питаме, но ако някой има отговор, да се чувства свободен да допълни>>>

V.S.: Холандски научихте ли? Може мом(и)четата да са по-забавни на родния си език?
Георги:
Кога? Нямаме време. Аз лично имам един свободен ден и в него съм супер уморен.

Христо: Въпросът е по-скоро „Защо?". Аз съм на мнение, че е излишно. Игрите нямат националност, а опре ли до комуникация, в 90% от случаите се използва английски. Професионално не ни е необходим друг език, освен английсkи и френски.

V.S.: Супер, френски! А защо?
Георги:
Ами, не е много супер, защото никой от нас не го говори.

Христо: Защото една от най-големите компании е ситуирана в Канада.

„Вярно, че е ново и много хора са скептични, имат по-различно мнение от нашето. Но аз лично смятам, че игрите тепърва навлизат в ежедневието ни на едно ново ниво. Излизаме от Европа, поглеждайки по-широко към света, особено към Азия, където хората от доста време са приели игрите като абсолютна част от ежедневието си дори", започнаТервел. А Георги продължи: „Азиатците имат тази култура заложена - да са по-затворени в себе си и оттам съответно идва по-лесното разпространение на игрите".

V.S.: И ние натам ли вървим? „Такива“ ли ще станем? Това добре ли е?
Георги:
Абсолютно не, в никакъв случай.

Тервел: Но това си е бизнес. Реално - нашият бъдещ.

V.S.: Играйте игри, за да имаме работа, така ли?
Христо:
Не, не затова. Естествено, че и затова, но не само. Защото видеоигрите са една безопасна сфера, в която да избягаш, макар и за кратко, от реалността, от проблемите, от злободневието. Дали ще излезеш да изпушиш цигара, да пиеш бира, или - както в случая - ще играеш на компютър, телефон, плейстейшън, реално е с една цел. А именно - да избягаш от ежедневието и да потънеш в нещо друго, съвсем различно, което да те успокои. И цигарата, и бирата вредят на тялото, докато видеоигрите са до някаква степен harmless вариант на подобно успокоение.

Георги: А и игрите дават нещо, което не може да ти бъде дадено по абсолютно никакъв друг начин. Всички изпитания се изживяват като достигане на същинско постижение, справяне с цел, решаване на задача, от които получаваш неповторимо вътрешно удовлетворение. Просто е една готина фантазия. Иначе, в никакъв случай едното не трябва да измества другото - пак трябва да излезеш и да пиеш бира! Но това, което Христо казва е, че всеки гледа индивидуално на нещата, а геймингът обединява. И това им е хубавото на игрите. Например, общността на един филм няма нищо общо с общността на една игра. Хората са обединени около някаква страст, която ги е обзела тотално, колкото и отстрани да изглежда странно и маниакално дори.

Христо: Обществото като че ли не е готово да приеме видеоигрите като изкуство, но те са си. Особено за хората като нас, които работят по тях, мисля че всички спокойно можем да кажем, че това е следващата стъпка, крачка по стълбицата на съвременното изкуство. Все още не сме на този етап откъм гледна точка на реализъм и технологии. Но чисто като средство, видеоигрите са плод на еволюцията в изкуството, интерактивен медиум, естествено следващ театъра и киното. Не само заради интеракцията, а и защото събират в себе си най-доброто от предшествениците си - в една игра има звук, има разказ, има история, общуване, може да има всичко!
...


Ако трябва да бъдем напълно честни, въпреки първоначалния си 100-процентов скептицизъм, разговорът с момчетата ни накара, ако не изцяло, то поне частично да приемем и най-важното да разберем света на игрите. Последните редове наистина действат успокояващо по странен начин. Но сме сигурни, че всяка майка/приятелка/сестра/жена/годеница/изгора и т.н. ще се замисли пред следващия скандал, започващ с джойстика и плейстейшъна, а на момчетата - УСПЕХ!


Тройната основна камера (40MP, 20MP и 8MP), разработена в партньорство с експертите във фотографията Leica на Huawei Mate 20 Pro, улови happy tree friends в един от нестудените януарски дни, но самите те знаеха доста за изкуствения му интелект (ИИ) още в момента, в който видяха тъмносиния ни офис асистент,..

More All About Life

Можем, освен да го отпразнуваме, и да се замислим: 22-ри април е Денят на Земята

All About Life преди 6 дни

Ние вярваме, че всеки ден трябва да бъде Ден на Земята. Но на 22 април (понеделник) ще имаме възможността да се обединим и заедно да направим нещо по въпроса за климатичните промени.

Мултивитамините: да или не, кога и защо

All About Life преди 4 дни

Без съмнение най-добрият начин да си набавите необходимите хранителни вещества е балансираната диета. За съжаление не ни е лесно в съвременното общество. Имаме нужда от нещо повече от храна. Мултивитамините са една от ефективните алтернативи, признати от експертите. Но от момента, в който решите да ги консумирате, въпросите започват да възникват един по един.

Астро: 4-те зодии, предразположени към психични разстройства

All About Life преди 4 дни

Коя зодия според вас е най-склонна към депресия? Кой е по-вероятно да има хистрионно разстройство на личността? Става дума за четирима представители на зодиакалния кръг, чиято психика е много лабилна.