Следва

Браво, Ицо! Браво, Хазарт!

„Можеш ли да убиваш“ ще разбереш от първи март. В кината.

Новият филм на режисьора Иван Ничев повдига до болка неотложни въпроси за българското ежедневие с доза тъга и много усмивки.

Movies & TV преди 5 години

Последното творение на Иван Ничев – „Можеш ли да убиваш” ще може да бъде видяно от първи март във всички големи кино вериги в Русе, Варна, Стара Загора, Пловдив, София и още 23 града на България. Според режисьора лентата е своеобразна метафора на съвременна България и разглежда наболели теми, като битката с бедността на жителите в Северозападна България и сблъсъкът на етносите. Самият филм е заснет основно в гр. Видин и околностите, има и няколко снимачни дни в Сливен.

Българската премиера на филма се състоя на 23.01. в НДК, а на 13.02. се излъчи и в полската столица Варшава. „Можеш ли да убиваш“ се прие възторжено от публиката и от професионалистите в бранша, включително от светила в областта на киното като режисьорите Кшищоф Зануси,Феликс Фалк, Януш Заорски, известната кинокритичка Ана Ментрак, както и от операторите Богдан Дживорски и Яцек Миерославски.



„Можеш ли да убиваш” е разказ за седем млади българи, жители на Видин, които решават да се пробват като платени рейнджъри, за да се спасят от беднотията. Подготовката им с тренировки, учения и военни „маневри“ събужда доста смях, но и размисъл за верските войни и съдбата на Европа и света. Идеята за сюжета се потвърждава и от актуална българска статистика, според която 71 % от 30-годишните млади хора в България живеят със своите по-възрастни роднини, без свой самостоятелен живот.

В продукцията участват седем млади многообещаващи актьори: Ясен Попов, Ивайло Драгиев, Атанас Найденов, Александър Кънев, Николай Върбанов, Живко Джуранов, Иво Йончев,. А също така: София Маринкова, Емилия Радева, Добри Манев, Елена Иванова, Кети Райкова и др. Както във всички филми на Иван Ничев, актьорският състав е изключително пъстър. Сред изпълнителите с убедителна роля се изявява и българският шампион по бокс - Свилен Русинов.

Сценарият е на Юрий Дачев и Татяна Гранитова, в съавторство с Иван Ничев, оператор - Цветан Недков, а художник е Росица Бакева. Музиката във филма е дело на Стефан Димитров и Пламен Велинов, а финалната песен „На случайна гара“, по стихове на И.Тенев и Ал.Петров, е в изпълнение на Васил Найденов. На 2 март от 17:00 часа популярният изпълнител ще раздава автографи за вечерната прожекция на филма в София Сити Център.

More Movies & TV