Следва

-40, усеща се като животоспасяващо

ИКЕА в подкрепа на стартираща българска платформа за ъпсайклинг

reUse ще вдъхне нов живот на стари мебели ИКЕА

All About Life преди 5 години

ИКЕА ще бъде водещ партньор в кампанията „Нов живот за старите мебели“, организирана от стартиращата българска платформа за ъпсайклинг - reUse. Целта е да се реновират мебели от ИКЕА, близо до края на експлоатационния си цикъл, за да бъде удължен периодът им на употреба.



Всеки, който притежава ненужни и счупени етажерки, маси, столове и табуретки, закупени от шведския мебелен гигант, може да кандидатства за безплатното им извозване от дома си до творческата работилница, където да получат нов живот от полупрофесионални реноватори. Реставрираните мебели ще бъдат представени на специална изложба през м. май, а част от събраните средства от продажбите ще бъдат дарени в полза на фондация „Проект Северозапад“, която има за цел да подпомага нуждаещите се възрастни хора и младежи с умствена изостаналост от региона.

Екипът на reUse започва своята дейност след участието си в най-голямото състезание за “зелени” стартиращи бизнеси - Climate Launchpad, организирано в България от Cleantech Bulgaria- бизнес мрежата за чисти технологии и зелен бизнес, като и в момента продължават да развива решението си чрез финансирането, менторска и експертна помощ на Клийнтех България в рамките на екселраторския инструмент Climate-KIC България. reUse е първата българска цялостна платформа за ъпсайклинг, чиято мисия е да бъде креативна по природосъобразен начин.

Ъпсайклингът представлява стъпка отвъд рециклирането, която вдъхва втори живот на вещите с цел намаляване на отпадъка. Целта на платформата е да повдигне осведомеността за реновирането на мебели, да развие нишата и да направи преизползването по-атрактивно и достъпно. С кампанията „Нов живот за старите мебели“ ИКЕА и reUse обединяват сили, за да променят отношението ни към старите мебели и опазването на природата.

Всеки може да се включи в кампанията като подаде заявка за безплатно извозване от 15-ти до 28-ми март тук. Заявките ще бъдат разгледани от опитно жури и ще бъдат селектирани най-много 20 мебели за целите на работилницата. Участниците в нея са полупрофесионалисти, избрани на конкурсен принцип. По предварително изготвени дизайни и под менторството на професионални реноватори, те ще прилагат техники за реновиране (ъпсайклинг), за да се върнат в употреба старите и непотребни мебели, следвайки принципите на кръговата икономика. Като резултат ще бъдат произведени реновирани мебели, с подобрени функционални и естетически характеристики, които ще бъдат официално представени на изложба в периода 08 – 12 май 2019 г.

Половината от събраните средства ще покрият разходите за труд на реноваторите, а другата половина ще бъдат дарени на фондация „Проект Северозапад“ в подкрепа на изграждане на социална кухня за над 300 нуждаещи се възрастни хора от 10 отдалечени северозападни села.

More All About Life

Можем, освен да го отпразнуваме, и да се замислим: 22-ри април е Денят на Земята

All About Life преди 6 дни

Ние вярваме, че всеки ден трябва да бъде Ден на Земята. Но на 22 април (понеделник) ще имаме възможността да се обединим и заедно да направим нещо по въпроса за климатичните промени.

Мултивитамините: да или не, кога и защо

All About Life преди 5 дни

Без съмнение най-добрият начин да си набавите необходимите хранителни вещества е балансираната диета. За съжаление не ни е лесно в съвременното общество. Имаме нужда от нещо повече от храна. Мултивитамините са една от ефективните алтернативи, признати от експертите. Но от момента, в който решите да ги консумирате, въпросите започват да възникват един по един.

Астро: 4-те зодии, предразположени към психични разстройства

All About Life преди 5 дни

Коя зодия според вас е най-склонна към депресия? Кой е по-вероятно да има хистрионно разстройство на личността? Става дума за четирима представители на зодиакалния кръг, чиято психика е много лабилна.