Следва

Да или Не: Noir глем визията на Ума?

Английският печатен бисер The Face възкръсна

Ще пишат хубаво за мода, музика и други, пак...

All fashion преди 5 години

През септември се чака първият брой на възроденото издание.

Абсолютен култ, брит-списанието за мода, култура и музика - The Face, се върти по будките, бунтува масите и колекционира, от който разбира, в периода от 1980 до 2004 година, а през 2019-та ще изгрее отново.

Колегите имат вече инстаграм-акаунт и сайт, на който е възможно да се запишем, за да получаваме най-новото. Сайтът ще започне да се обновява от края на април, а половин година по-късно - през септември, ще излезе и брой номер 1 от "новата вълна". С възраждането на The Face се занимават управляващият директор Дан Флауър /който е в основата, заедно с Кейти Гранд, и на списание Pop/, и главният редактор Стюарт Брумфит, работил с i-D, Dazed, W Magazine, Vice, The Guardian и Esquire.

Иначе, ако отнесем историята към нещо от рода на #tbt, The Face е първото независимо списание за мода и поп-култура. Именно то е, което открива за света Кейт Мос и увековечава Дейвид Бауи в рокля.

През май 1980 година, бившият редактор на New Musical Express, журналистът Ник Логън пуска The Face — списанието, което би трябвало да заеме пустеещата по това време ниша по будките - тази на младежката култура и прилежащия й бунт. В края на 70-те ролята изпълняват музикалните издания, но задачата на The Face е по-амбициозна - да говори не само за музика или субкултура (както в първите месеци на съществуването си прави i-D), но и за кино, социум и, разбира се, мода.

Списанието се превръща в култ, емблематичен продукт на своето време, закачайки се за всички актуални тогава младежки теми - от влиянието на политиката на Маргарет Тачър върху благосъстоянието на обикновения народ до набиращото популярност в Европа движение на неонацистите. Работещият в The Face екип, в частност Невил Броуди, арт-директор в продължение на 5 години /1981-86/, създава собствен визуален език, силно откроим от мейнстрийм внушението на останалите фешън издания в този период. "Никога не съм имал строго определена стратегия, разказва Ник Логън. Започнах да правя съдържанието на списанието, въртейки се около музиката, но постепенно всички заедно разширихме темите. Единственото, което исках беше да събера кръг от истински професионалисти, които да създадат нещо ново". Един от тези хора, разбира се, е Рей Петри, един от основателите на творческото обединение Buffalo, тонирало плътно алтернативната мода от 80-те, и отгледало цяла плеяда стилисти. Заедно със своя приятел, фотографът Джейми Морган, снимат най-знаковите корици на The Face, включително портретът на 13-годишният Феликс Хауърд, позиращ с шапка с надпис Killer.



С The Face са свързани доста повратни моменти в историята на съвременните поп-култура и мода. Точно те откриват за света Кейт Мос — благодарение на едиториал под авторството на Корин Дей. The Face е сред много малкото, които могат да си позволят да сложат на корица Дейвид Бауи в рокля с оголена гръд /ноември 1980-та/ или Кърт Кобейн в рокля на цветчета /септември 1993-та/ - много преди индустрията да заговори за джендър мода. Макар че The Face започва като независимо списание, с времето и дизайнерите с най-високо социално признание поискват да са част от него, и с радост предоставят свои дрехи за снимки. Бившият фешън редактор Катрин Флет си спомня как, по време на Парижката седмица на модата, най-неочаквано получава покана за първи ред на ревюто на Jean Paul Gaultier — оказва се, че дизайнерът е горещ поклонник на списанието /което може би не е учудващо, предвид факта, че в този момент Готие си сътрудничи с Рей Петри/.



Естествено, не минава без критики: твърди се, че списанието се е продало за пари и е загубило своите идентичност и независимост. На обвиненията Логън отговаря просто: "Не разбирам, защо да не можеш да се бориш за един по-справедлив свят, ако си облечен в Comme des Garçons".

The Face е рупор на визионерите, счупващи рамките на условното по всички фронтове - от музиката до модата. Кой знае дали бихме имали днес всички тези инди и арт списания, ако навремето Логън не беше решил да пусне собствен проект. И, понеже историята не търпи условно наклонение, отговорът изглежда очевиден.

More All fashion