Следва

Ицо Хазарта ще журира в новия сезон на "България търси талант"

SARIEV Contemporary представя: "ФОН: Млади автори" от Пловдив

Групова изложба на Мич Брезунек, Мартина Вачева, Димитър Генчев, Велизар Димчев, Явор Костадинов, Любомир Кръстев, Трифон Ташев, Вълко Чобанов, Димитър Шопов.

Events преди 4 години



Програма откриващ уикенд:


5 юли - откриване на изложбата:
18 ч - откриване в галерия Sariev Contemporary
19 ч - откриване в Данчовата къща в Стария град
20 ч - откриване в галерия Cu29

21 ч - парти по повод откриването на изложбата, музикална селекция – участващите автори, FLUCA - Австрийски културен павилион

6 юли:
Портфолио ден - затворено събитие, artnewscafe, Пловдив
19 ч - прожекция на филма на Димитър Шопов "3d DOGS" и беседа, Лъки дом на киното

Явор Костадинов

Започнала още в първите години на развитие на галерия Sariev Contemporary и надградена с нов формат и визия през 2010 г., платформата „ФОН: Млади автори" има за цел да селектира млади творци, да поставя акцент върху творчеството им и да разкрива нови формати и естетически и идейни перспективи на изкуството днес. В процеса на правене на „ФОН: Млади автори" галерия Sariev Contemporary често си е поставяла цели в територията на онази система от фактори около изкуството, които го правят видимо и на показ. Така „ФОН: Млади автори" е осветявал нови пространства за експониране, давал е свобода за развитие на нови кураторски и комуникационни практики с цел да отвори по-широко поле, в което да "бъдем с изкуството".


Мич Брезунек

През юли и август 2019 година Sariev представя "ФОН: Млади автори от Пловдив" и като галерия започнала развитието си в Пловдив, подхожда към нея по специфичен начин. Намерението на галерията в подхода към изложбата е да направи ситуация, която да даде свобода за развитие и представяне на нови проекти на автори, които творят в Пловдив, като същевременно подчертае и характера на града и местата в начина на ситуиране на проектите.


Мартина Вачева

Изложбата отказва да работи с куратор, тема или конкретен артистичен фокус. Тя няма начало и край и погледът към нея е комплексен и отворен. Повечето от решенията в хода на изложбата са взети от галеристите съвместно в общ разговор и срещи с поканените творци Мартина Вачева, Мич Брезунек, Димитър Генчев, Велизар Димчев, Явор Константинов, Любомир Кръстев, Трифон Ташев, Вълко Чобанов и Димитър Шопов. Селекцията от авторите, които галерията кани, не показва определена артистична тендеция (макар и да онагледява частично такава), а показва автори с изявен художествен характер, между които има генерационна близост, човешки, колегиален, и понякога артистичен обмен. Изложбата е и групова, но по начин на ситуиране е съвкупност от самостоятелни, представяйки индивидуални проекти в сепарирани пространства. Индивидуалните представяния са решени самостоятелно от всеки един от авторите с подкрепа от галерията и показват актуалните им творби, естетически и тематични търсения в момента, което е и основният фокус на интерес на "ФОН: Млади автори от Пловдив".


Димитър Шопов

Част от изложбата са и разговорът с авторите, партито с техни музикални сетове и филмът, представящ студиовизити с тях. "ФОН: Млади автори от Пловдив" се разполага не само в традиционното си място галерия Sariev, но и дава път на други артистични пространства като това на типичната с възрожденската си архитектура Данчова къща в Стария Град и на младата галерия Cu29. В комуникацията на изложбата галерия Sariev решава да постави под съмнение мястото на дизайна като въвеждащ в естетиката на изложбите и предлагащ първи стилистичен поглед на тяхното четене. Именно заради това галерията работи с дизайнера от Хамбург Пол Вогенрейтер за комуникацията на английски и с печатното студио „Арткомерс дизайн" от Пловдив за комуникацията на български, като им дава тотална свобода в начина, по който ще представят "младите автори от Пловдив" и приема безусловно първите им предложения.


Вълко Чобанов

Галерия Sariev се отказва и от традиционния формат на кураторски текст, който да представи предварително авторите и изложбата, като цели да реализира материал след откриването на изложбата, който ще представи перспективите към вече реализираната изложба и творбите в нея в разговор между творците, галеристите, изкуствоведи, куратори, посетители, колекционери, дизайнерите, авторът на филма, партньорите на изложбата. Материал, в който ще бъде обявена и новата визуална идентичност на галерия Sariev.


Явор Костадинов

"ФОН: Млади автори от Пловдив", както и предишни години, така и тази, ще включи "Портфолио ден" – формат, даващ възможността на кандидатствали и селектирани в последствие млади автори да консултират работата си в диалог с утвърдени художници, галеристи, куратори и колекционери.

Изложбата ще се състои на няколко локации:

Галерия Sariev Contemporary
Димитър Шопов, "3d DOGS"
5 юли – 30 август 2019
ул. Отец Паисий 40
понеделник – петък
10 – 18:30 ч.
събота
11 – 15 ч.

Данчова къща
Мич Брезунек, Мартина Вачева, Велизар Димчев, Явор Костадинов, Любомир Кръстев, Вълко Чобанов
5 юли – 30 август 2019
ул. Кирил Нектариев 18
вторник – неделя
11 – 19 ч.

Coffee&Gallery Cu29
Трифон Ташев
5 юли – 13 август 2019
ул. Христо Дюкмеджиев 24
понеделник – неделя
9 – 23 ч.

Artnewscafe
Димитър Генчев
5 юли – 30 август 2019
ул. Отец Паисий 38
понеделник – четвъртък
9 – 24 ч.
петък и събота
10 – 01 ч.
неделя
10 – 24 ч.

FLUCA - Австрийски културен павилион
Парти по повод откриването на изложбата, музикална селекция – участващите автори
5 юли, 21 ч.
Прожекция на филми за авторите, разговор и панелна дискусия с Веселина Сариева (директор и основател, Sariev Contemporary) и авторите
18 юли, 19:30 ч.
ул. Отец Паисий 38

Лъки дом на киното
Прожекция на филма на Димитър Шопов "3d DOGS" и беседа
6 юли 2019, 19 ч
ул. У. Гладстон 1


Всички събития са с вход свободен
Изложбата ще продължи до 30 август.


Проектът е част от програмата на "Пловдив - Европейска столица на културата 2019"
Съорганизатор на изложбата „ФОН: Млади автори от Пловдив" е ОИ „Старинен Пловдив"

More Events

Изложбите в София: светско монументално изкуство или 125 години от рождението на Дечко Узунов

Events преди 1 месец

Дечко Узунов и днес продължава да привлича вниманието на изследователите с многобройните си творчески проявления. Освен в областта на изящното изкуство той се изявява и в монументалното. Разработва редица проекти в различни направления, вкл. стенописи, мозайки и витражи.