Следва

Да или Не: Бионсе и Блу Айви на премиерата на "Цар Лъв"?

5 продукта, които един диетолог никога няма да сложи в уста

Когато става дума за хранене, по-придирчиви от диетолозите няма.

Food преди 4 години

Може би на някои от нас правилата, към които се придържат тези специалисти, ни идват леко притеснителни и в някаква степен досадно ограничителни, но има някой а-б-та на правилното хранене, за които специалистите са единодушни и много прави. Те, например, по никакъв повод не слагат в уста:

Преработено месо
Което са почти всички неща на месния щанд - наденички и кренвирши, шунка и салам, всички потенциално "богати" на огромно количество сол, консерванти и други добавки. Диетолозите съветват напълно да ги изключим от рациона си, тъй като, освен всичко гореспоменато, те съдържат вредни мазнини, които влияят зле на здравето и нивата на холестерин.

Кетчуп и други готови сосове
Ако прочетем внимателно етикета на тези продукти, ще видим дълъг списък от добавки, от които би следвало да бягаме с триста - натрий, подсладители и/или захар в невероятно големи количества. Много по-доброто е сами да си направим соса, с който ще овкусим салатата или да минем дори само със зехтин, отколкото да си причиним с храната толкова много изкуствени добавки.

Разноцветни ледени питиета и сладоледи
Може би е странно, но в детските сладости има невероятно количество вредни неща. Прекомерно многото захар, както и различните оцветители за храна оставят следи /и в прекия, и в преносния смисъл/, не само върху здравите зъби, но и върху всичко. Многото калории, съдържащи се в ледените напитки, сладоледите, бонбоните ни най-малко не утоляват глада, напротив - възбуждат зверски апетит.

Сурова риба, сурово месо
Това ограничение не идва заради калориите, а заради нашата безопасност. Суровите продукти от животински произход могат да съдържат патогенни микроорганизми. Като следствие от употребата на неминато през термична обработка месо или риба, може да се стигне до болест или в по-лекия случай - до хранително разтройство. За да избегнем неприятните ситуации, трябва да следим за това, употребяваните продукти да са приготвени чрез дори минимална термична обработка, при която вредните микроорганизми загиват.

Замразени блюда
Готовите блюда, които трябва само да размразим, са категорично забранени от диетолозите. Като правило, в тях се съдържат такива количества сол, захар, консерванти, подправки и усилители на вкуса, които могат да направят дори лист хартия ядлив. В тях няма абсолютно нищо хранително и почти никакви полезни вещества.

More Food