Art Act: Питър Линдберг, черно-белият ловец на души

Art Act: Питър Линдберг, черно-белият ловец на души

Също през септември, но три години по-рано - на 17.09.2016г. - пишем за празника на красотата, емоцията и историята, които представляват черно-белите фотографии на Питър Линдберг. Днес, ден след смъртта на легендарния фотограф, си припомняме същия архивен разказ с особено прискърбие, защото осъзнаваме колко губи светът на изкуството... Поклон!

Кой е Питър Линдберг?
Макар да е един от най-известните фотографи в света, понякога името му остава "скрито" зад фотографиите, които пък от своя страна са познати на всеки чифт очи. Много от творбите му са признати за феномени и причината за това е специфичният почерк на Линдберг.

Неговите снимки са "сурови", в най-естествен и чист вид, поразяващи със своята непосредственост и необикновена дълбочина на емоцията. Той е гуру на черно-бялата фотография и е един от хората, издигнал феномена на супермоделите на 90-те до най-високия художествен пик.


Кейт Мос за Harper`s Bazaar, 1994г.

В неговата работа няма хитрости – моделите са с много малко или дори без капка грим, няма стилисти, прибиращи всеки стърчащ кичур коса, а след като фотографиите са готови, те не подлежат на ретуш. Никога.

Всеки, който е работил с Питър Линдберг знае неговите условия. Списанията, за които е снимал подписват договори, в които обещават, че снимките на му няма да бъдат докосвани и "подобрявани" по никакъв начин. Тук няма фотошоп, а само изкуство, което е съвършено такова, каквото е. Или иначе казано: Това е светът на Питър Линдберг.

Всяка една от жените, които е снимал, изглежда съвсем различно на кадрите му, в сравнение с другите си хиляди фотосесии. Той улавя уникалното в тези жени. Защото всяка жена е уникална, твърди категорично той, добавяйки, че се надява преди да умре да може проумее откъде нежният пол черпи този свой пленяващ заряд, който има у себе си.


Линда Еванджелиста, в Chanel, Ню Йорк 1992г.

Макар и да не е разбрал женската магия, той със сигурност знае как да я улавя. Нежност, красота, мистерия, вълшебство – определенията за снимките на Линдберг нямат край. Него пък наричат "фотографът революционер", "Великият Линдберг" и "мъжът, улавящ душите на жените". Но нито едно описание не е толкова силно, не казва толкова много колкото самата му фотография.

Линдберг започва кариерата си в Париж, почти по едно и също време с Паоло Роверси. Но стилът се развива в съвсем различна посока: рязката и контрастна черно-бяла фотография при него отразява "тежката немска експресионистична страна", както самият Линдберг я нарича. Той повече се интересува от индивидуалността и пластиката на моделите, от техния вътрешен свят, отколкото от облечените от тях дрехи и накичените аксесоари, взети назаем от едни от най-престижните модни марки, поръчали фотосесия на майстора на честния индивидуализъм.

Истинското му име е Петер Бродбек. Бъдещият фотограф е роден в Източна Германия през 1944г., на самата граница с Полша, но израства в Дуйсбург, западногерманския център за развитие на тежката промишленост. На другия бряг на Рейн дядо му развъждал овце, а малкият Питър с огромно удоволствие помагал на възрастния мъж и прекарвал много време сред природата. Тази контрастност го изумявала: от едната страна на Рейн – поразителните зелени пейзажи, почти недокоснати от цивилизацията, а на другия бряг – многобройните фабрики. Точно нея бъдещият майстор на фотографията пренася в цялото си творчество.

Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.