Следва

Марго Роби и Юън Макгрегър в първи трейлър към "Хищни птици (и фантастичната еманципация на Харли Куин)"

Какво да четем: За мидите (от Хелън Скейлс) и хората (от Адам Ръдърфорд)

Книжарницата на чудесата & Страната на книгите!

Books преди 4 години

Литературните клубове са страхотни, да, но нищо кой знае колко ново - има ги от години. Кажете ни обаче, кой може да се похвали със собствен bookclub-екскурзовод? Ами, вие, ние и всеки, който прекрачи прага на Книжарницата на чудесата и също портал към Страната на книгите - Elephant Bookstore. Тамошният гид Надежда регулярно ни споделя нови и любопитни четива-находки, които НЕ СА ЗА ИЗПУСКАНЕ

Първото четиво, върху което спираме внимание тази седмица, е Spirals In Time: The Secret life and Afterlife of Seashells, с автор - морската биоложка Хелън Скейлс.



Скейлс разкрива хиляди морски и океански потайности от най-ниска дълбочина, като чрез тях ни разказва и собствената си история, неразривно свързана с чудатите морски обитатели. Биоложката започва да пише, след като преоткрива гмуркането и въобще толкова близките срещи с морския свят като любимо свое занимание. Възхищението от необятния морски свят вдъхновява Хелън да напише Spirals In Time, а нас - да я прочетем. По възможност още този уикенд!


След като изследваме обстойнo морската длъж и шир, се потапяме в изследването на понякога също толкова чудатия човешки вид. Четиво #2 за тази седмица е The Book of Humans на Адам Ръдърфорд.

Замисляме се какво ни отличава като хора от животните - с уговорката да не изпадаме в песимистични размисли, защото темата е хлъзгава и съвсем разбираемо може да се наклони натам.

Речта - да, културата - да, изкуството - да, модата - също. Ръдърхорд обаче ги определя не като разлики, а като навици и умения, които се наблюдават и у някои животни. Например гарваните, които приспособяват предмети от заобикалящия ги свят и ги използват, за да улесняват съществуването си, или маймуните, които могат да бъдат обучени в правилата на жестомимичния език. И ред дргуи примери, с които се убеждаваме, че приликите са много повече, отколкото разликите.  

Elephant Bookstore е на ул. "Цар Иван Шишман" 31

More Books