Следва

Натали Имбрулия стана майка за първи път на 44!

Студентски живот в Щатите, ах, сладък живот! 44 факта за образованието там, които го правят по-малко плашещо. Част II

Ани Коджабашева завършва бакалавър в колежа "Васар" през 2012г. Има магистратури по история на изкуството и архитектурата (2016 и 2017г.) от Колумбийския университет в Ню Йорк, където и работи като асистент-преподавател три години.

All About Life преди 4 години

Продължаваме с разказа си в 44 точки за следването, животата в друга държава, емоцията, културния шок и това, с което се завръщаме вкъщи, с Част II - "Да преговорим за Щатите", след като обстойно разгледахме цели 12 особености на процеса по кандидатстване, нагласата преди да заминем и предимствата на образованието там.


Студентски живот в Щатите, ах, сладък живот! 44 факта за образованието там, които го правят по-малко плашещо. Част I


Част Втора "Да преговорим за Щатите":

13. Часовете по география в гимназията са от най-скучните. Но, когато отивате да живеете на друг континент, добре е да знаете какво ви чака. Къде точно ще се озовем? Какво ще е ежедневието ни, местата и хората около нас? Погледнете отвъд университета и се запознайте с американския начин на живот.

14. Ето един урок за начало: "Ню Йорк" значи две различни неща.

Градът Ню Йорк е това, което веднага идва наум – с небостъргачите, модните списания…

Щатът Ню Йорк е с площ по-голяма от България. Простира се на север до границата с Канада и до Ниагарския водопад.

15. Аха – казвате си, разбирам. Значи гр. Ню Йорк е столицата на щата със същото име. Да, ама не. Щатът има друга административна столица – градчето Албани, което вечно се чувства пренебрегнато в сянката на Голямата ябълка. Но да не издребняваме. Да, Ню Йорк е най-големият град в този доста голям американски щат.

16. Ако очаквате, че отивате да учите "в Ню Йорк", проверete на картата за какво точно става въпрос. Аз следвах на две места в САЩ, веднъж в щата и веднъж в града Ню Йорк. В първия случай университетът беше насред парк, заобиколен от гористи хълмове. Имахме си собствено езеро. Можеше да ходиш на джогинг из гори и полета. Във втория случай бях в Манхатън, към горната част на ул. "Бродуей". Стилът на живот беше съвсем различен.

17. Ясно, казвате си. Значи градът Вашинтон се намира в щата Вашингтон. Да, ама не! Тези двете са на противоположни краища на американския континент. Градът Вашингтон, столицата на САЩ, е на източното крайбрежие. Щатът Вашингтон е далеч на запад, на Тихия океан. Може да няма логика, но е така.

18. Подобен е случаят с щата Канзас (който може да ви е познат от "Магьосникът от Оз") и Канзас Сити в щата Мисури. Нямат много общо помежду си.

19. За да е объркването пълно, има и по няколко града с различни имена. Например "Портланд". Единият Портланд се намира на източното крайбрежие, а другият – на западното. Както има и поне три градчета на име Амхърст. Да не забравяме, че филмът на Вим Вендерс "Париж, щата Тексас" е кръстен на истинско място…

20. Ако се запишете в престижния университет Корнел в щата Ню Йорк, ще живеете в гр. Итака, на 4 часа път с кола от големия град. Тъй като винаги има доста за учене (да не говорим и за петте студентски организации, към които си се присъединила), няма да можете да пътувате често. Истински късметли ще сте, ако успеете да отидете до града 2-3 пъти на семестър.

21. Насочили сте се към университета на гр. Бъфало, щата Ню Йорк? В такъв случай ще сте на 615 км от гр. Ню Йорк, близо до Ниагарския водопад. Много по-лесно ще ви е да стигнете до Торонто в Канада, отколкото до столицата на модата.

22. С две думи, САЩ е огромна страна и, каквото и да сте виждали на големия екран, реалността е друга. Бъдете готови за изненади. Възможно е някои от най-прочутите места да не ви допаднат, а други да ви станат любими. Градът Бъфало, например, освен с Ниагара се слави и с уникална архитектура в стил ар деко. Не го отписвайте само защото не сте го чували.

23. Клишето е вярно – хората в по-малките градчета са мили и гостоприемни. Ще искат да ви опознаят и с интерес ще питат как са семействата ви и не ви ли липсва България. Може нищо да не знаят за страната, откъдето идвате. Оттам и идеята за "тъпите американци".

Но да се върнем по-горе. Преди да прочетете тази статия, знаехте ли, че столицата на Ню Йорк не е Ню Йорк? Или че гр. Вашингтон не е във Вашингтон? Можехте ли да кажеъе в кой щат е град Амхърст? (Верен отговор: кой от трите?) 

Вероятно е американците извън големите градове нищо да не са чували за България. Съпругът ми споменал веднъж във фризьорския салон, че ще ходи в България – питали го дали това е в Южна Америка. Казал им, че се намира на Балканите – отказ, нищо не им говори. Близо до Гърция – окей, тук вече се появяват нотки на разбиране… Не им се ядосвайте. И да не знаят, би им било интересно да им разкажете. Това е чудесен повод да подхванете разговор с непознат и завържете приятелства.

24. В по-малките колежи е лесно да се сприятелите с хората около теб. Възползвайте се – не ограничавайте контактите си само до другите студенти.

Пет години след като завърших бакалавър се върнах в първия си университет. Една от касиерките в стола, жена от Иран на име Сима, ме позна и надълго се заговорихме за работа, съпрузи, семейства. Отидох да го поздравя пазач в музея, в който работих, и започнах да обяснявам: "Аз съм Ани, учих тук преди време…" А Мат ми отговори: "Ама как, разбира се, че те помня!" Когато си чужденец и отначало не познаваш никого, много помага да си част от такава сплотена общност.

25. И обратното, само в града Ню Йорк съм се сблъсквала с грубо, безцеремонно отношение по учреждения, в градския транспорт и т.н. В град с такива мащаби трябват хъс, издръжливост и упоритост. В Ню Йорк често се използва думата hustle, която значи нещо като бързам, бачкам, блъскам и непрестанно търся нови възможности. Това добре описва стила на живот там.

26. В големите университети е по-трудно да се завържат познанства, но пък е от още по-голяма важност.

Добре е да не се изолирате, когато сте в нова държава. Ще имате нужда от приятел, ако ви хване грип и трябва някой да ви донесе топла храна до общежитието, например.

27. Като студент в САЩ имате право да работите в университета до 20ч. на седмица. Това може да е в стола, в библиотеката, в обсерваторията, във фитнеса. Дори да изглежда досадно, не ходете само по задължение. Това е още една възможност да научите нещо ново. Бъдете позитивни и си вършете работата съвестно. Един ден може да помолите шефа там за препоръка. Това е много често срещано в Америка. Ако сте се справили добре, никой няма да откаже да напише похвално писмо към бъдещите ви работодатели.

Никъде не съм виждала толкова много взаимни благодарности и похвали, колкото в Америка. И това е хубаво. Бъдете любезни с хората, помагайте, когато можеш, казвайте "благодаря" и те ще ви се отплатят многократно.

28. Като цяло, не пренебрегвайте по-отдалечените малки колежи. Струва си да прекарате 3-4 години тук, нищо, че не е Бостън или Лос Анджелис. Ще си намерите приятели за цял живот.

В по-малкия университет много пъти съм била на вечеря у професори, с които лично се познавахме и впоследствие се сприятелихме. А в общежитията с колегите ми живеехме като в комуна.

29. По мои наблюдения образованието в малките колежи е по-качествено, защото и преподавателите, и студентите имат време да се съсредоточат върху него. В космополитния град има много други неща за правене. Следването за доста хора е по-скоро оправдание да са там.

30. За предимствата на града няма нужда да ти разказвам. Водещи компании. Известни личности. В какъвто и бранш искаш да се развиваш, тук са най-успелите. Сборен пункт е за хора отвсякъде с талант и амбиции. Както пеят Бионсе и Джей Зи, тук се правят мечтите и възможностите са безкрайни.

31. Но пък в големия град животът е скъп, общежитието – тясно, стресът – непрестанен. Моята квартира в Манхатън се имаше за "голяма", защото имахме две стаи. Доста хора и даже двойки живеят в боксониери.

Да се качите на метрото в Ню Йорк в час пик е ежедневна борба. Понякога няма достатъчно място и по-малко упоритите остават да чакат следващия влак. Както казах, hustle.

32. Добре, казвате си, не е лесно. Но аз не отивам в Америка, за да живея в идилична комуна сред гората. Искам да усетя как кипи градският живот, да се кача на върха на небостъргач, да вляза в модните бутици и галериите в Манхатън! Не забравяйте, че студентската виза дава право да кандидатствате за до 1г. работа по специалността извън университета.

Ето ви примерен план: за 4 години завършваш един от идиличните малки колежи. Учиш в приятна и гостоприемна среда. Чрез познанства и препоръки научаваш за стажантска позиция в любимата ти стартъп компания, където алгоритъм подбира подходящите за всяка клиентка дрехи и модни марки. С двойната си диплома по програмиране и моден дизайн си идеален кандидат за работата. Вземат те. Печелиш достатъчно, за да живееш в мечтания град и да се възползваш от културната сцена там. След като изтече годината, се връщаш в София и основаваш собствена компания. Хепи енд.

33. Да преговорим: Ню Йорк не е Америка, американците не са "тъпи", а възможностите за образование и реализация са повече, отколкото предполагате. Дори да не стане точно както сте си го представяли отначало, въоръжете се с любопитство и гледайте на всяко познанство като на шанс да научите нещо ново!


Утре продължаваме с "Културния шок". Keep up!

More All About Life