Следва

Всяка вечер кулинар: П-А-Е-Л-Я от Валенсия

Студентски живот в Щатите, ах, сладък живот! 44 факта за образованието там, които го правят по-малко плашещо. Част III

Ани Коджабашева завършва бакалавър в колежа "Васар" през 2012г. Има магистратури по история на изкуството и архитектурата (2016 и 2017г.) от Колумбийския университет в Ню Йорк, където и работи като асистент-преподавател три години.

All About Life преди 4 години

Стигаме до финалната, играеща ролята на обобщителна, Трета Част от разказа си в 44 точки за образованието, живота, пребиваването на един студент в Щатите. Разглеждахме особеностите при кандидатстване, "преговорихме" САЩ, а днес се фокусираме върху/сблъскваме с КУЛТУРНИЯ ШОК:


Студентски живот в Щатите, ах, сладък живот! 44 факта за образованието там, които го правят по-малко плашещо. Част I

Студентски живот в Щатите, ах, сладък живот! 44 факта за образованието там, които го правят по-малко плашещо. Част II


34. Американската култура е доста различна от нашата. Неизбежно ще се сблъскате с дреболии, които ще ви изумят.

35. На първо място са храната и цялата култура на хранене. Изненада ме, че в университетските столове няма график, по който да се сервира закуска, обяд или вечеря. Винаги има всичко. Тъй като всеки студент си изработва индивидуална програма за следването, хората ядат в най-различни моменти от деня (и нощта).

 

36. Американците си похапват навсякъде и по всяко време. На работа. По време на лекция. В метрото. Докато четат в библиотеката – нещо, което не мога да си представя където и да е в Европа. За добро или лошо, хората там имат по-малко скрупули от нас.

Това редовно похапване може би е равносилно на разпространените тук почивки за цигара. Там по-малко хора пушат, а вместо това си носят ябълка, ядки, зърнена закуска и пр.

37. Някои уж познати храни са доста различни. Например "палачинки" в Америка не значи това, което значи тук. Тънката френска палачинка, която обичаме в България, там се казва "креп". "Палачинките" (pancakes) са по-малки в диаметър и представляват нещо като плоски бухтички. В тях може да има боровинки или парченца шоколад.

38. Други объркващи термини: "мъфин" и "къпкейк" са различни неща. На съквартирантките ми им беше много чудно, че не знам. Мъфините са от по-твърдо тесто, силно бухнали отгоре. Сервират се без глазура. За къпкейкове се позлва течно тесто като за нашите палачинки. Когато се изпекат, са равни отгоре. Украсяват се обилно с шприцована сметана или крем. Мъфинът може да е сладък или солен и се яде на закуска. Къпкейкът е десерт. Ето, вече сте експерти по американските тестени изделия!

39. Нещо, което по-късно ще ви липсва, е супер интернационалната американска кухня. В България не ни е проблем да се изхранваме с познати ястия – шопска салата, таратор, гювеч. Американците са свикнали да готвят веднъж мексиканско, друг път индийско и трети път мароканско ядене. Когато излизат навън, също търсят разнообразие. Животът в Америка от кулинарна гледна точка си е околосветско пътешествие. На мен любими ми станаха тайландската супа фо и етиопските солени палачинки инджера.

40. Вещоманията, за съжаление, е доста разпространена. Една позната ми разказва, че притежавала десетки бройки от същия пуловер в различни цветове. В мазето на къщата имала отделна стая за с колекцията си от плюшени мечета.

Количеството неща, което хората в Америка купуват и изхвърлят, за мен си остава непонятно. Нищо чудно, че авторката Мари Кондо, която съветва как да се разделиш с нежелани предмети, е толкова популярна там.

41. Където и да сте в САЩ, ще сте обградена от красива природа с нечувани в Европа мащаби. Планински вериги, дълги хиляди километри, огромни езера, на югозапад – пустини… Ако имате възможност, използвайте ваканциите за пътешествия и, както казват на английски, напълнете си очите!

42. Имайте предвид обаче, че в САЩ няма добре организиран транспорт. Ако искате да видите Европа, сравнително лесно може да стигнете с влак от Лондон през Париж и Берлин до Виена и Будапеща. Ще ви отнеме час-два да направите всички резервации, и готово. Не е така в Америка. Влаковете са по-скоро местна атракция и връзки между различни щати почти не съществуват. Може да тръгнете с автобус, ако сте склонни на няколко часа или дни неудобство. Или самолет – макар че тогава няма да видите гледките по пътя. Най-добрият вариант е кола под наем.

43. Всъщност почти навсякъде в Америка, с изключение на няколко града, е добре да имате кола. Ако не обичате да шофирате, културният шок ще е сериозен.

На първия ми ден в общежитието попитах студентка от по-горен курс откъде мога да си купя чаршафи. Тя ми каза: "Мила, аз ще те закарам." Попитах как да стигна пеша – тя почти се разсмя и ми каза, че няма как. А градски транспорт? Няма градски транспорт. Чаршафи, както и повечето домашни потреби могат да се купят в супермаркетите по магистралата. В самия град няма такива магазини. Така или иначе и в града човек не може да се придвижва без кола. Това е положението.

44. В Америка ще разберете какви суеверия таим в България, без да го осъзнаваме. Някои от разбиранията ми се имаха за странни и забавни: например, че ще се случи нещо ужасно, ако изляза навън с мокра коса. Тук все ни е страх от настинка и загрижени роднини ни напомнят да не стоим на течение. Обратното, в Америка при всяка възможност се пуска климатик, а течението е нещо хубаво и желателно, понеже се проветрява.

Недоумение буди колко малко вода пием в България, а също и фактът, че ядем пица с кетчуп, което там е светотатство.

Разбира се, и американците си имат свои поверия, които за мен са странни. Например убеждението, че децата не бива никога да се оставят да си играят без надзор. С много приятели взаимно си се смеем и чудим, и така научаваме по нещо ново.


Това са плюсовете и минусите, които преживях за общо осем години в Америка. Най-големият плюс е, че не взимам нищо за даденост и оценявам повече и българската култура. Независимо какво следвате, животът в друга държава си е образование по това как да успеете в нашия сложен, мултикултурен свят. Желаем късмет!

More All About Life

Мултивитамините: да или не, кога и защо

All About Life преди 4 часа

Без съмнение най-добрият начин да си набавите необходимите хранителни вещества е балансираната диета. За съжаление не ни е лесно в съвременното общество. Имаме нужда от нещо повече от храна. Мултивитамините са една от ефективните алтернативи, признати от експертите. Но от момента, в който решите да ги консумирате, въпросите започват да възникват един по един.

Астро: 4-те зодии, предразположени към психични разстройства

All About Life преди 4 часа

Коя зодия според вас е най-склонна към депресия? Кой е по-вероятно да има хистрионно разстройство на личността? Става дума за четирима представители на зодиакалния кръг, чиято психика е много лабилна.