Следва

Всяка вечер кулинар: П-А-Е-Л-Я от Валенсия

Студентски живот в Щатите, ах, сладък живот! 44 факта за образованието там, които го правят по-малко плашещо. Част III

Ани Коджабашева завършва бакалавър в колежа "Васар" през 2012г. Има магистратури по история на изкуството и архитектурата (2016 и 2017г.) от Колумбийския университет в Ню Йорк, където и работи като асистент-преподавател три години.

All About Life преди 4 години

Стигаме до финалната, играеща ролята на обобщителна, Трета Част от разказа си в 44 точки за образованието, живота, пребиваването на един студент в Щатите. Разглеждахме особеностите при кандидатстване, "преговорихме" САЩ, а днес се фокусираме върху/сблъскваме с КУЛТУРНИЯ ШОК:


Студентски живот в Щатите, ах, сладък живот! 44 факта за образованието там, които го правят по-малко плашещо. Част I

Студентски живот в Щатите, ах, сладък живот! 44 факта за образованието там, които го правят по-малко плашещо. Част II


34. Американската култура е доста различна от нашата. Неизбежно ще се сблъскате с дреболии, които ще ви изумят.

35. На първо място са храната и цялата култура на хранене. Изненада ме, че в университетските столове няма график, по който да се сервира закуска, обяд или вечеря. Винаги има всичко. Тъй като всеки студент си изработва индивидуална програма за следването, хората ядат в най-различни моменти от деня (и нощта).

 

36. Американците си похапват навсякъде и по всяко време. На работа. По време на лекция. В метрото. Докато четат в библиотеката – нещо, което не мога да си представя където и да е в Европа. За добро или лошо, хората там имат по-малко скрупули от нас.

Това редовно похапване може би е равносилно на разпространените тук почивки за цигара. Там по-малко хора пушат, а вместо това си носят ябълка, ядки, зърнена закуска и пр.

37. Някои уж познати храни са доста различни. Например "палачинки" в Америка не значи това, което значи тук. Тънката френска палачинка, която обичаме в България, там се казва "креп". "Палачинките" (pancakes) са по-малки в диаметър и представляват нещо като плоски бухтички. В тях може да има боровинки или парченца шоколад.

38. Други объркващи термини: "мъфин" и "къпкейк" са различни неща. На съквартирантките ми им беше много чудно, че не знам. Мъфините са от по-твърдо тесто, силно бухнали отгоре. Сервират се без глазура. За къпкейкове се позлва течно тесто като за нашите палачинки. Когато се изпекат, са равни отгоре. Украсяват се обилно с шприцована сметана или крем. Мъфинът може да е сладък или солен и се яде на закуска. Къпкейкът е десерт. Ето, вече сте експерти по американските тестени изделия!

39. Нещо, което по-късно ще ви липсва, е супер интернационалната американска кухня. В България не ни е проблем да се изхранваме с познати ястия – шопска салата, таратор, гювеч. Американците са свикнали да готвят веднъж мексиканско, друг път индийско и трети път мароканско ядене. Когато излизат навън, също търсят разнообразие. Животът в Америка от кулинарна гледна точка си е околосветско пътешествие. На мен любими ми станаха тайландската супа фо и етиопските солени палачинки инджера.

40. Вещоманията, за съжаление, е доста разпространена. Една позната ми разказва, че притежавала десетки бройки от същия пуловер в различни цветове. В мазето на къщата имала отделна стая за с колекцията си от плюшени мечета.

Количеството неща, което хората в Америка купуват и изхвърлят, за мен си остава непонятно. Нищо чудно, че авторката Мари Кондо, която съветва как да се разделиш с нежелани предмети, е толкова популярна там.

41. Където и да сте в САЩ, ще сте обградена от красива природа с нечувани в Европа мащаби. Планински вериги, дълги хиляди километри, огромни езера, на югозапад – пустини… Ако имате възможност, използвайте ваканциите за пътешествия и, както казват на английски, напълнете си очите!

42. Имайте предвид обаче, че в САЩ няма добре организиран транспорт. Ако искате да видите Европа, сравнително лесно може да стигнете с влак от Лондон през Париж и Берлин до Виена и Будапеща. Ще ви отнеме час-два да направите всички резервации, и готово. Не е така в Америка. Влаковете са по-скоро местна атракция и връзки между различни щати почти не съществуват. Може да тръгнете с автобус, ако сте склонни на няколко часа или дни неудобство. Или самолет – макар че тогава няма да видите гледките по пътя. Най-добрият вариант е кола под наем.

43. Всъщност почти навсякъде в Америка, с изключение на няколко града, е добре да имате кола. Ако не обичате да шофирате, културният шок ще е сериозен.

На първия ми ден в общежитието попитах студентка от по-горен курс откъде мога да си купя чаршафи. Тя ми каза: "Мила, аз ще те закарам." Попитах как да стигна пеша – тя почти се разсмя и ми каза, че няма как. А градски транспорт? Няма градски транспорт. Чаршафи, както и повечето домашни потреби могат да се купят в супермаркетите по магистралата. В самия град няма такива магазини. Така или иначе и в града човек не може да се придвижва без кола. Това е положението.

44. В Америка ще разберете какви суеверия таим в България, без да го осъзнаваме. Някои от разбиранията ми се имаха за странни и забавни: например, че ще се случи нещо ужасно, ако изляза навън с мокра коса. Тук все ни е страх от настинка и загрижени роднини ни напомнят да не стоим на течение. Обратното, в Америка при всяка възможност се пуска климатик, а течението е нещо хубаво и желателно, понеже се проветрява.

Недоумение буди колко малко вода пием в България, а също и фактът, че ядем пица с кетчуп, което там е светотатство.

Разбира се, и американците си имат свои поверия, които за мен са странни. Например убеждението, че децата не бива никога да се оставят да си играят без надзор. С много приятели взаимно си се смеем и чудим, и така научаваме по нещо ново.


Това са плюсовете и минусите, които преживях за общо осем години в Америка. Най-големият плюс е, че не взимам нищо за даденост и оценявам повече и българската култура. Независимо какво следвате, животът в друга държава си е образование по това как да успеете в нашия сложен, мултикултурен свят. Желаем късмет!

More from View Sofia

Истории от живота: Уенди Денг, от китайска сиромашия до американско богатство и как

Celebrities преди 1 година

Махнете за чао на бедността, преместете се от комунистически Китай в САЩ, станете муза на най-успешните бизнесмени в света и изградете шеметна кариера - използвайки примера на Уенди Денг, разказваме как да получите всичко с помощта на упорит труд, правилни връзки и способност да използвате слабостите на мъжете  

Мелания Тръмп на 53. Десетте неща, които може би не знаете за нея

Celebrities преди 11 месеца

Съпругата на бившия президент на САЩ никога не е била многословна, но някои нейни действия и факти от биографията й говорят много за тази интересна, комплицирана, световноизвестна дама. По повод рождения ден на красивата г-жа Тръмп разказваме много интересни и незнайни досега неща за нея  

More All About Life