Следва

Като две капки вода: Принцеса Даяна и снаха й

Un'italiana vera: Франческа Лаваца

Календарът на Lavazza за 2020 - Красотата ведно с природата

All About Life преди 4 години

Франческа Лаваца е в Борда на директорите на италианския кафеен гигант Lavazza, четвърто поколение в семейството, ангажирана в момента, заедно с брат си и двамата си братовчеди, с мениджмънта на вероятно най-разпознаваемата марка за кафе в света.

Синеока като в детска приказка, Франческа Лаваца носи панталон от фина сива вълна с декоративен подгъв, сако от Zadig&Voltaire, пусната, прекрасно гледана по италиански коса, високи токове, усмивка. Именно усмивката й печели и обезкуражава едновременно, всичко е в това изражение - и решителността на Франческа, и нежността, и оптимизма й, и удоволствието да носиш тази фамилия.

Франческа Лаваца е всъщност човекът, който движи всички творчески проекти около компанията, вкл. календара на Lavazza, които разказват вече от десетилетия на целия свят какъв е италианският начин да живееш добре.

Зодия Рак, Франческа разказва, че обожава работата си, че е възпитана в голямо уважение към традициите, че няма никакъв конфликт с роднините си по отношение семейната компания. Самата тя се дефинира като тотален оптимист, като тук оптимизмът не се определя като "солта на живота", а по-скоро като захарта, защото Франческа е част от семейството от Торино, направило повече от всички останали, за да познаваме и да приемаме с удоволствие и радост всяка глътка espresso italiano.

Родена през 1969-та, Франческа винаги е изпитвала магнетично привличане към изкуството и креативността. Да представи новият календар на Lavazza за 2020-та година, сниман от извънредно силния и въздействащ с всяка своя снимка американец Дейвид Лашапел, за госпожа Лаваца бе видимо истинско удоволствие.

Говорим за днес и утре, за бизнеса и изкуството, за опасността и спасението, за проблема и посланието, с Франческа, във Венеция, един град, с който фамилията е силно свързана, заради дългогодишното спонсорство на различни творчески проекти от световна величина в този град-музей. И където екипът ни бе поканен да гостува по повода, заедно с колеги-журналисти от цял свят.

12 глагола, за да спасим Земята
#celebrate
#listen
#realize
#defend
#care
#sustain
#honor
#nourish
#reconnect
#breathe
#respect
#change

Носят на "хаштаговете си" цялата отговорност за нашето възприятие, замисляне и реакция.

Лашапел, поканен от Франческа да снима календара за трети път /той е автор на 12-те кадъра и за 2002-ра, и 2012-та/, подписва произведението си Earth CelebrAction, една пресечна точка между изкуството, красотата и поведението. Кадрите, всички реализиране в Хавай, цитират Ар Нуво, Ботичели, Микеланджело и Мане.


Лашапел и Лаваца по време на снимките за календара

"Това бяха първите лъчи за деня", споделя авторът пред събралите се в хотел Аман, на Канале Гранде във Венеция, обяснявайки как е станал кадърът от корицата, може би най-въздействащият от новия календар Lavazza 2020, на който виждаме жена-сирена, пристегната в рокля от ламе, и коронясана с грамадна корона, символизираща слънчевите лъчи. Жената се усмихва по начин, който не може да бъде описан, разперила ръце в израз на изненада, примесена с недоумение, и стъпила на края на тъмна скала, зад която се вижда начумереното море на Хавай.

Това е 28-ият поред Календар на марката /инициативата стартира през 1993-та с черно-бели фотографии на Хелмут Нютън/, и трети, сниман от Дейвид Лашапел, прочутият фотограф от Кънектикът, роден през 1963-та, и познат на света с фотографиите си на топ-звезди в продължение на десетилетия /достатъчно е да припомним невероятните портрети на Хилъри Клинтън и Памела Андерсън, Дейвид Бекъм и Бенисио дел Торо, Майкъл Джексън, Мадона, Кание Уест.../. Художникът, оттеглил се в последните години в ранчото си в Хавай, от години не снима звезди, прави основно изложби и приема такива предизвикателства, в които има много "зад кулис", като това на Лаваца.


Кадър от първия календар на Лаваца, 1993

Лашапел е вероятно артистът, който най-добре може да интерпретира понятието fashion lifestyle в границите на нещо повече, отвъд буквалното и с поглед в бъдещето.

Календарът за следващата година на Lavazza прекрасно продължава тенденцията от миналата година, заложена от автора на кадрите тогава Ами Витале, посветени на "загубата на красотата" /продължена по Фелиновски от Лашапел/. В продължението на идеята, вече реализирана от Дейвид, по думите на Франческа се търси начинът "да се провокира обществото да прозре най-важните съвременни проблеми и да подготви решения".


Календар 2019

Полученият микс от изкуство и социална отговорност има интересна предистория. От рекламната агенция Armando Testa /от самото начало един от двигателите на идеята с Календара, в която самата Франческа работи 7 години като копирайтър, преди да поеме ръководни функции в компанията/, споделят, че са предоставили на Лашапел една дълга поредица от въдички, за да се фокусират усилията му /със сигурност повече от 12, защото Лашапел е известен с дългата подготвителна работа преди снимки и изумителната скорост на работа след като идеята е ясна/, "силни и визионерски", като Ар Нуво /начело с Алфонс Муха/, всички големи автори от Ренесанса - Mикеланджело, Ботичели, Бронцино, Мане, както и френските импресионисти/, които прилягат на почерка на Лашапел и които идват в потвърждение на тезата, че "красотата вероятно няма да спаси света, но ще допринесе за това да му се помогне да бъде спасен". Самият Лашапел описва процеса на снимане на Lavazza Calendario 2020 като "фантастичен опит, уникален, различен от всичко друго". Видимо очарован от резултата на съвместната си работа с екипите на агенцията и Лаваца, авторът споделя, че това е още един щрих от собственото му търсене на Рая на Земята /родено още в орбитата на неговият най-важен ментор - Анди Уорхол/, "Земята като едно магично и фантастично място, пропито със свобода", по собствените му думи.


Снимка от представянето на Календава във Венеция

View Sofia: Франческа, доволна ли си от резултата от това трето поред в контекста на вашия прочут Календар сътрудничество.
Франческа Лаваца:
О, много. Харесвам тази работа, трогва ме, въздейства ми и едновременно ме прави щастлива.

V.S.: Ти си четвърто поколение от фамилията Лаваца, ангажирано директно с мениджмънта на бизнеса?
Ф.Л.:
Да, точно така. Прапрадядо ми Луиджи Лаваца поставя началото през 1895 година. Родът е от Торино, това е и родното място на Lavazza. Именно там дядо ми отваря първия магазин за кафе на улица Сан Томазо, но той е повече пионер в това, че пръв започва да смесва различните сортове кафе, за да се получат най-добрият вкус и аромат.

V.S.: От него ли са ти наследство тези прекрасни сини очи?
Ф.Л.:
 Ха-ха, благодаря. Не, очите са на майка ми, Мария Тереза. Сигурно я видяхте, беше тук преди малко /да, видяхме я, госпожа Лаваца е изключителна 82-годишна жена с превъзходен стил - косата прибрана на нисък ток, корал на устните, изцяло черен аутфит, едро златно колие, елегантна чанта и една струяща от мястото, на което е седнала, подкрепа към всичко, което прави дъщеря й. По професия микробиолог/.

V.S.: Да се работи с роднини често се оказва комплицирано. Как успяваш в този чувствителен лабиринт?
Ф.Л.:
 При нас нещата са подредени добре, все пак сме четвърто поколение. Което означава, че ние наследяваме един статут, включващ както разпределение на ролите, така и пълна равнопоставеност на мъже и жени в управлението. Да вървим напред ни помага общата визия за ценностите и стратегиите на компанията. Имаме също и family board, в който дискутираме открито всичко, което може да представлява или е проблем, както и десетки идеи. Надяваме се, че тази семейна общност и единомислие, които правят развитието ни възможно и силно, с подкрепата на нашия мениджмънт във всички направления, ще става все по-солидна с времето.


Роберто Марони, Марко, Алберто, Франческа, Мануела и Антонела Лаваца, 2017

V.S.: А чисто лично?
Ф.Л.:
 В най-личния ми кръг, имам огромния късмет да имам най-подкрепящия съпруг на света. Децата ми също възприемат работата и ангажиментите ми присърце, пътуват почти навсякъде с мен, изобщо, радвам се на солидна подкрепа, което ме прави извънредно щастлива.

V.S.: Колко еспресо трябва да пие една жена, за да е още по-хубава, отколкото без нито едно?
Ф.Л.: 
Ти колко пиеш, за да ти кажа дали си в целта?

V.S.: Ами, аз много обичам, кафе, в офиса имаме машина и капсули на Lavazza, около 6 са ми кафетата на ден.
Ф.Л.:
О, аз бих казала, нека са 3. Или 4. това е оптималното количество за блестящ тен и още по-блестящ тонус.

V.S.: Ти си запален колекционер, в Попечителския тръст на Музея Гугенхайм в Ню Йорк си, подкрепяш силно Музея Пеги Гугенхайм във Венеция, участваш в още десетки арт-инициативи и изложби. Какво ти обичаш да събираш, за собствената си колекция.
Ф.Л.:
 Аз съм много запалена по фотографията. Това събирам основно, съвременни автори, носят ми изключително вдъхновени и изпитвам възторг от работата им.


Франческа по време на лекция "Visionaries: Creating a Modern Guggenheim", февруари 2017

V.S.: Любимата тройка в този случай, имената, към които си най-пристрастна?
Ф.Л.:
 Хелмут Нютън, Дейвид Лашапел, Стив Маккъри.

V.S.: Една алтернативна дума, с която можем да опишем Лаваца?
Ф.Л.:
 Пионер.

V.S.: А една друга дума за Франческа Лаваца?
Ф.Л.: 
Романтик.

More All About Life

Можем, освен да го отпразнуваме, и да се замислим: Денят на Земята е 22 април

All About Life преди 2 часа

Ние вярваме, че всеки ден трябва да бъде Ден на Земята. Но на 22 април (понеделник) ще имаме възможността да се обединим и заедно да направим нещо по въпроса за климатичните промени.

Tanqueray с нов продукт в България

All About Life преди 3 дни

Световноизвестната марка джин Tanqueray пуска нов продукт на българския пазар. Продуктът е изненада за мнозина, тъй като е безалкохолната алтернатива на Tanqueray London Dry и е създаден за безалкохолни коктейли със същия, неустоим вкус. Идеята на бранда е, че всеки може да се наслади на Tanqueray 0.0 без да прави компромис с вкуса.

Може ли чешмяната вода да съсипе кожата и косата ни

All About Life преди 6 дни

В обществото битува схващането, че някои видове чешмяна вода могат да повлияят негативно на кожата и косата ни, но преди да навлезем в дълбочината на въпроса, нека първо се попитаме къде се корени проблемът.