Следва

Големите любовни истории: Мартина Навратилова и Джуди Нелсън

Истории от живота: Тина, безмълвната съпруга на Онасис

Тя бе една от най-красивите жени в света и се омъжи за един от най-богатите мъже в света. Това не бе достатъчно, за да я направи най-щастливата жена на света, напротив. 

Celebrities преди 4 години

Монархиите учат: Правилните бракове са за това да не се разпокъсва наследството.

Следвайки този пример, в епохата след войните, фамилиите на двама от най-богатите корабни магнати - Онасис и Ливанос – свирепи конкуренти помежду си, се обединяват благородно чрез брака на двама свои представители – Аристотел Онасис и Атина (Тина) Ливанос.

След това нещата стремглаво поемат кривата на необичайното, но събитията, случили се преди този исторически брак, изглеждат като истинска история за принцове и принцеси.
Дори и всичко останало всъщност да не е толкова бляскаво, както хората са си представяли навремето.

Всичко започва, когато в Европа се поражда събитието, определящо историята на съвременното човечество и съдбата на много хора, което за някои се оказва невероятно благоприятно – Втората световна война.


Аристотел Онасис

Ставрос Ливанос произхожда от семейство от Хиос, моряци от три поколения, като баща му успява да направи крачка напред, ставайки собственик на ферибот. За Ставрос Ливанос Първата световна война е благоприятна възможност за развитие - веднъж приключила войната, той се намира с толкова много пари в джоба, че се впуска в икономическия подем, инвестирайки в корабостроителници. Трикът му е да инвестира, плащайки винаги кеш, и никога не взима заеми, за да придаде достоверност на своя слоган: "Аз нямам пари, имам кораби." Въпреки репутацията си на прекалено пестелив човек, когато на него и съпругата му Ариета Зафиракис се раждат три деца, Евгения, Атина и Георгиос, ги отглежда като принц и принцеси.

Едно от първите неща, които прави е да се премести със семейството си в Лондон, за да може децата да получат безупречно образование и да свикнат на хубаво. Втората дъщеря – Атина Мери, наричана Тина Ливанос, е определено забележителна. Изключително красива, с тънка талия, елегантна в маниерите и начина си на обличане. Когато през 1941-ва Обединеното кралство влиза във Войната, Ливанос мести семейството си още по-далеч, в Ню Йорк, където продължава своята дейност в офис в Hotel Plaza. Един ден, именно там, докато е минала да види баща си, точно на 17 април 1943, тринадесетгодишната Тина среща за пръв път Аристотел Онасис.

Онасис, който в този момент носи униформата на гръцките военноморски сили, не е малко момче. В деня на тяхното запознанство е вече навършил 37 години, почти с 25 години по-възрастен е от Тина, но остава поразен от нейната красота. Започва да я ухажва година по-късно, докато тя се препича на слънце в Ойстър бей, близо до Ню Йорк. Имайки предвид възрастта на момичето, което няма навършени 15, Онасис се обръща към баща й, за да поиска ръката й. Със сигурност е добре уреден ерген: на двадесет и две години е вече генерален консул на Гърция, и по време на икономическата криза успява да купи търговски кораби на много ниски цени, оказвайки се със значителна флота по време на Втората световна война, която продава ужасно скъпо на Съюзниците. Но Ливанос го моли да изчака първо да се омъжи Евгения - по-голямата му, 18-годишна тогава дъщеря. Точно като в кралските семейства.

Аристотел е на тръни: Тина има и друг, по-млад и обещаващ ухажор – Ставрос Спирос Ниархос, три години по-млад от самия Онасис, на път да стане корабен магнат, благодарение на Суецката криза през 1956 година. Както се разказва в Nemesis – една от най-известните биографии на семейство Онасис, написана от Питър Еванс (Peter Evans), Онасис се страхува от конкурента си Ставрос Ниархос, който е по-чаровен, по-елегантен и с по-аристократичен вид. Както казва Еванс: "Дори в по-скъпа дреха, Онасис изглежда като парвеню." 


Ставрос Ниархос

Много младата Тина изглежда почти не осъзнава всичко, което се случва. Посещава отлични училища и живее живот, лишен от истински проблеми, точно като принцеса, на която никога не би й се наложило да чака на опашка, за да си плати сметките. Очарова всички, показвайки шикозния си и крещящ марков гардероб, който обаче върху нея изглежда добре, а не обратното.

Всъщност и Ниархос вече е поискал ръката й, но получава същия отговор от Ливанос. Но докато последният се оттегля дискретно, Онасис настоява. Също и поради присъствието на съперник, което провокира състезателния му дух. За да я спечели, му трябват още 3 години, много скъпи подаръци – трудно се печели момиче, което вече си има всичко, множество разходки с ветроходна лодка или на яхта, покани за барбекю. Едва през 1946-та, когато Тина е на 17 години, а бъдещият й съпруг – на 40, Ставрос Ливанос се предава, и поверява ръката на дъщеря си на настоятелния Онасис. Ръка, на чиято китка има скъпоценна гривна от злато, подарък от Аристотел, върху която е изписано с диаманти "Tina I love you".


Сватбата на Тина и Аристотел

Сватбата се състои през декември в ортодоксалната църква в Ню Йорк и е толкова пищна и ексклузивна, че сред най-богатите и известните по онова време фигурира като събитието на годината.

Със сватбата започва и съперничеството между Ставрос Ниархос и Аристотел Онасис. Двамата, от претенденти за принцеса Тина, се превръщат във върли врагове. Те са в ожесточена конкуренция, докато се превръщат в двамата най-богати мъже в Гърция и сред най-заможните в света. Ниархос е толкова решен да не отстъпва, че се жени за Евгения – по-голямата сестра на Тина, която, въпреки плановете на баща си, е все още неомъжена.

Евгения е една по-скромна версия на сестра си, красива, но не толкова, елегантна, но не толкова, не спира дъха като Тина, която е перфектният трофей за един милионер, който иска всичко от живота. Оттогава двамата бивши претенденти, превърнали се в баджанаци, се съревновават по отношение и на имуществото си, и на личния си живот.


Ставрос Ниархос и Евгения Ливанос-Ниархос

Ако Онасис подкарва яхтата "Yacht Christina O" (първоначално служела като линеен кораб ), то Ниархос подкарва "Creole". Ако Онасис построява своята райска резиденция на остров Скорпиос, Ниархос прави същото на осторв Spetsopoula . Ако Ари подарява на Тина (произведение на) Реноар, то Ниархос подарява на Евгения небостъргач в Манхатън.

Междувременно, през 1948, Тина, на 19 години, ражда първородния им син Александър, който много прилича на майка си и две години по-късно, на 11 декември 1950, се ражда Кристина, която много прилича на баща си.

Аристотел може да изглежда груб, но всъщност е ценител на женската красота. Веднъж получил своя трофей обаче, Тина му става все по-безинтересна. Бързо придобива манталитета на много от богатите и успешни мъже, според които няма никакъв смисъл да си богат и успешен, ако трябва да следваш правила, които те ограничават – като моногамията на брака например. Може нещата между Аристотел и Тина никога да не са били любов като от приказките, породени от едно водено от принципи обсебване от негова страна и от нейната снизходителност, която, като истинска принцеса няма възможността като тийнейджърка да се среща с други момчета и просто свиква с идеята, че Аристотелис става.

Поради това няма никаква драма, докато той е дискретен, не я унижава и не поставя съмнения. Като когато по време на сватбеното пътешествие Тина подозира мимолетна авантюра на съпруга си с Ева Перон. Когато обаче тя флиртува с бразилския милионер и плейбой Рейналдо Ерера, Аристотел побеснява. Когато през 1956-та той, още по-богат, среща Мария Калас, решава, че жена му вече не е такъв символ на неговата мощ, а певицата, примадона на примадоните, се въплъщава много по-добре в тази роля.

И така, в лятото на 1959-та, Тина Ливанос Онасис се озовава в открито море на яхтата "Christina" с двете си деца, с Уинстън Чърчил и жена му Клементи, и с Мария Калас, придружена от тогавашния си съпруг - Джовани Менегини.


Тина и Мария Калас

Всички заедно прекарват възможно най-неловкото време на света: гледайки Мария Калас и Аристотел Онасис как се редуват да се мажат със слънчев крем един друг, как безсрамно флиртуват и как от време на време се усамотяват в каютата... Когато акостират, Калас казва на съпруга си, че Онасис я кара да се чувства най-накрая като истинска жена. Тина е бясна, набързо мята багажа в кола и бяга заедно с децата. В заключение – пълен ужас.

През ноември 1959 година, госпожа Ливанос-Онасис, която е едва на 30 години, подава молба за развод със съпруга си Аристотелис във Върховния съд на САЩ поради изневяра и иска издръжка за двете деца. В делото не се споменава името на жената, с която й е изневерил (би било голямо унижение), но има списък с всички места по света, където Тина е сигурна, че предателството е консумирано: "по море и суша, в САЩ, във Франция, в Монте Карло, в Гърция и в Турция". Година по-късно Тина Ливанос и Аристотел Онасис се развеждат.


Онасис и Калас

Тина не остава сама за дълго. През 1961-ва се омъжва без много шум за Джон Спенсър-Чърчил. Запознават се чрез приятеля й Уинстън Чърчил, който му е роднина и "принцесата" става херцогиня.


Тина и Джон-Спенсър Чърчил

През 1970-та, когато историята между Онасис и Калас е вече приключила и той се е оженил за Жаклин Кенеди /годината е 1968/, едно притеснително събитие става повод да се споменава фамилията Онасис - Ливанос - Ниархос във вестниците.

Евгения Ливанос, сестрата на Тина, за която се жени Ставрос Ниархос като втори избор, е намерена мъртва. Жената (на 44 години) има наранявания по тялото и по гърдите, съпругът заявява, че й ги е причинил в опит да я реанимира. Но за много от хората да си помислят най-лошото е неизбежно. Случаят се приключва с медицински доклад, който установява, че смъртта е причинена от свръхдоза с успокоителни. Никога не ще се разбере какво точно се е случило, но Ставрос Ниархос е отново свободен и година по-късно Тина се развежда със съпруга си херцог и се омъжва за вдовеца на своята сестра – своя пръв претендент още от времето, когато е млада девойка. Гърция е шокирана, за Аристотел ударът е ужасяващ. 


Тина и Ниархос

През 1973 прекрасната бивша гъркиня, израснала в Лондон и Ню Йорк преживява друга драма. Синът й Александър Онасис, който по това време създава проблеми на семейството заради връзката си с шестнадесет години по-възрастна аристократка, става жертва на самолетна катастрофа. Алекс е много късоглед, но въпреки това успява да получи разрешително за управление само на товарен самолет, без никакви пътници. Но не управлява той своя собствен самолет Piaggio P.136L-2, когато 15 секунди след излитането от атинското летище Елиникон губи крило и пада. Момчето е само на 24, умира няколко дни по-късно от раните си. Аристотел Онасис отхвърля идеята синът му да е починал в инцидент и обвинява ЦРУ, главата на Гръцката военна хунта, изкарва наяве всяка версия за конспирация и губи 20 килограма.

Тина, от своя страна, се затваря в мъката си. В нейния живот всичко се случва толкова рано – тя е едва на 44 години. Година по-късно, на 10 октомври 1974г., е намерена мъртва в дома си в Париж поради емболия, вероятно причинена от наркотиците, които приема от известно време, но както и при сестра й, това е смърт, обвита в мистерия.


Тина Ливанос-Онасис-Ниархос

Логично, разследванията се възобновяват срещу съпруга Ставрос Ниархос, от който са свалени всички обвинения. Аристотел Онасис също умира година по-късно от последствията от инфекция, която изисква операция. По ирония на съдбата той току-що е възстановил връзката си с Мария Калас, след като нещата с Джаки не вървят добре и много съжалява, че е загубил певицата, за да се ожени за американката. Дори дъщерята на Тина Ливанос и Аристотел Онасис, онази Кристина Онасис, на чието име баща й кръщава прочутата си яхта, няма дълъг живот: на 37г. умира от белодробен оток, и в нейния случай причинен от злоупотреба с наркотици и лекарства.

От цялата тази плетеница от страсти, съперничество, предателства, нещастие и сюрреалистична любов, остава само Атина, дъщерята на Кристина, останала без майка едва на 3 години. Но с наследство, предадено от дядото: 550 милиона долара тогава, което днес е равно на 2,2 милиарда долара.


Кристина Онасис


Атина Онасис

Достатъчно ли е то, за да се отърве от династичното минало и да бъде щастлива?


Атина с дъщеря си Кристина

More from View Sofia

Мистичният съвпад на Юпитер и Нептун: как този епохален ден ще промени съдбата ви?

Astro преди 1 година

През април 2022 г. се случва астрологично събитие, което може да се нарече епохално. Две планети се свързват непосредствено - Юпитер, отговорен за социалната структура, и Нептун, мистериозен, носещ високи вибрации на милосърдие и проникващ в душата. Защо това е епохално? Защото за последен път подобна връзка е наблюдавана от човечеството през март 1856 г.  

More Celebrities

Драма и възторг: Катрин и всички други принцеси на Уелс в историята

Celebrities преди 1 ден

В историята е имало само 10 принцеси на Уелс. Въпреки че въпросните знатни дами вляха в монархията нова кръв и интелигентна различност, всички те са източник на очарование и... скандални клюки.