Следва

Скарлет Йохансон, Рейчъл Вайс и Флорънс Пю в трейлъра на "Черната вдовица"

Епичната драма с десет номинации за Оскар "1917": трейлър, каст и премиерна дата за България

Oscars 2020: пълният списък с номинации

Movies & TV преди 4 години



С цели десет номинации, включително за Най-добър филм, Режисура на Сам Мендес, Оригинален сценарий и Операторско майсторство на Роджър Дийкинс, е отличен забележителният военен епос "1917". Филмът разказва едновременно красива и жестока история за приятелство, чест и жертвоготовност, разкриваща малкопозната страна на един от най-големите и тежки военни конфликти в историята на човечеството.


Oscars 2020: пълният списък с номинации




"1917", който получи номинации и за сценография, музика, грим и прически, звук, монтаж на звук и специални визуални ефекти, е един от основните фаворити за емблематичната златна статуетка в най-важните категории, след като вече се окичи с множество номинации и награди от редица други престижни церемонии, сред които две награди "Златен глобус" (за Режисура и за Най-добър филм - драма) и девет номинации за наградата на Британската академия за филмово и телевизионно изкуство (БАФТА).



"1917" е впечатляващо кинематографично преживяване, чиято сила може да бъде почувствана в пълна степен само в киносалона.



Сам Мендес
(007: Координати Скайфол, Снайперисти, Американски прелести) и виртуозният оператор Роджър Дийкинс (007: Координати Скайфол, Блейд Рънър 2049) заснемат с усещането за един-единствен продължителен кадър, в който историята е разказана в реално време - събитията са пресъздадени и протичат за зрителите със същата скорост, с която се изживяват и от героите във филма. Това помага за цялостното потапяне на публиката в действието и усещането, че са в окопите заедно с войниците.



Мендес споделя, че още в самото начало е бил напълно сигурен, че филмът трябва да бъде разказан в реално време: "Всяка стъпка в това пътуване, синхронът с всеки дъх на тези мъже е неразделна и съществена част от историята. И няма по-добър начин да разкажеш тази история, освен чрез един продължителен кадър". От своя страна Роджър Дийкинс добавя: "Докато не видите филма на голям екран, не осъзнавате колко завладяващо е и как тази техника ви потапя в историята".



Действието в "1917" ни отвежда в разгара на Първата световна война, когато двама млади британски войници, Скофийлд (Джордж МакКей) и Блейк (Дийн-Чарлс Чапман), са натоварени с изпълнението на привидно невъзможна мисия. 



В надпревара с времето те трябва да навлязат дълбоко във вражеската територия и да доставят съобщение, което ще спаси стотици войници, сред които и родният брат на Блейк, от попадане в смъртоносен капан, подготвен от германците. 



Освен младите Джордж МакКей и Дийн-Чарлс Чапман, във филма участват още звезди от ранга на Колин Фърт, Бенедикт Къмбърбач и Марк Стронг, както и доказали се имена като Ричард Мадън, Андрю Скот, Даниел Мейс, Ейдриън Скарбъро, Джейми Паркър и др.

Освен режисьор Сам Мендес е продуцент и автор на сценария заедно с Кристи Уилсън-Кернс (Penny Dreadful). Сред останалите продуценти са Пипа Харис (Пътят на промените, Away We Go), Джейн-Ан Тенгрен (The Rhythm Section, Спектър), Калъм МакДугал (Мери Попинз се завръща, 007: Координати Скайфол) и Брайън Оливър (Рокетмен, Черен лебед).

Връщаме се в "1917" на 24 януари само в кината.


More Movies & TV