Следва

Fake Кейт Мос, Наоми, Анджи и Майк Тайсън за Vetements

Schiaparelli кутюр, вечната женска двойнственост

SPRING 2020 COUTURE

Runway преди 4 години

Че един бранд не привлича внимание заради името си, а заради дизайнера си, за пореден път се доказа чрез творчеството на Даниел Розбъри – дизайнерът, който успя за по-малко от шест месеца възроди позабравената модна къща Schiaparelli. Новата Spring 2020 Couture колекция, която Даниел нарича the sequel, представлява продължение на първата му за марката с фокус върху характера на Schiaparelli.

Според Розбъри, Schiaparelli не е само име, а начин на мислене, изразяване, емоция и важна част от световната художествена история, свързана с десетилетията на Сюрреализма и метафизичното изкуство. В този дух колекцията е двойнствена фантазия, изразяваща противоречието в същността и идеята за интровертност-екстровертност, фокусирайки се главно върху самата създателка на марката Елза Скиапарели и нейната екстравагантна натура.

Предложението набляга на перфектността в конструктивен смисъл, развиваща се от изискан тейлъринг до пищна авангардност, преразгледана в полето на обемите и неконкретизираните форми - тип скулптури. Едновременно с това Розбъри обръща внимание и на историята на бранда, взимайки за пример колаборациите с дизайнера на мебели Жан-Мишел Франк, интерпретиран в цветовата палитра от дъбови, пергамент и цигарени оттенъци. Като други заимствани елементи се явяват скулптурите на Алберто Джакомети, преразгледани под формата на ювелирни бижута и украса за тялото – кардинален акцент на цялото.

Също толкова важно за дизайнера е и присъствието на духа на Елза под формата на любимото й цвете – ирис; любовта към скелетите, декоративно присъстваща върху дрехите; шивашкият метър като детайл в бродерията и, разбира се, любимият й цвят, въведен в модната терминология от самата нея – shocking pink. Това, което допълнително засилва ефекта на Сюрреализма в колекцията, е заигравката на Даниел с разнородните в естеството си материи, обединявайки тяхната матова повърхност, прозрачност и силен копринен блясък в едно.

Даниел Розбъри за Schiaparelli - в галерията горе>>>

More Runway

Седмица на модата в Париж Есен/Зима 2024: простата гениалност на Miu Miu

Runway преди 2 седмици

Не знаем как, но Miuccia Prada не спира да ни учудва, впечатлява и вдъхновява с желанието си да разглоби всяка колекция и всеки тоалет, независимо дали в Prada или Miu Miu, на неговите зъбчета и компоненти.