Следва

H&M под ново ръководство, какво да очакваме

Fashion location: Маутай - нещо като нож, нещо като цвете, нещо като нищо друго на света

Маутай е името на най-мистериозната алкохолна напитка в света.

All fashion преди 4 години



Над 1200 доказано различни аромата - на тропически и екзотични плодове, цитруси, ананас, на зрели круши, сливи, праскови, кайсии, силен соев и разпознаваем умами вкус и аромат, ядки, черен шоколад, карамел, горчиви билки, дори глина. И прах от забравени спомени в хилядолетната история.

Именно умами е усещането, което ни води в това преживяване. Петият вкус, който не е нито сладък, нито точно солен, нито кисел или горчив, но акцентира по неописуем начин усещането от питието и храната, трансформирайки го в нещо още по-добро и неустоимо богато. Умами преживяването, което си подаряваме за няколко часа, пренасяйки се мислено в Китай, а всъщност оставайки сгушени в сърцето на София, се нарича Маутай Център, на булевард Витоша 164.

Отпразнуването на Китайската нова година - годината на белия метален плъх, се превръща в повод да поглезим сетивата с това кадифено усещане с дълъг послевкус.

В основата на думата стои umai, което означава вкусен. Вкусно, комплицирано и изобщо като нищо друго на света е усещането, което традиционната китайска спиртна напитка оставя след себе си. Маутай е марката, която всъщност произвежда байджу - алкохолът, съществуващ от над 2 хилядолетия. Основната съставка при направата му е сорго - вид житна култура, а самият процес на преработка трае около година и включва много и разнообразни традиционни ръчни обработки и процеси, усвоени през годините.



Органично произведеното сорго се вари и пропарва, след което се добавя закваска от пшеница, за да стартира процесът на ферментация. Закваската се приготвя предварително и отлежава 6 месеца. Така наречената "суха" ферментация се извършва отначало на открито, а впоследствие зърното се поставя в шахти и се запечатва с кал от местната река.





Зърното зрее по този начин около месец, след което се вари и пропарва отново, като течността се отделя и дестилира. Към употребеното сорго се добавя ново и отново започва процес на обработка и ферментация, общо седем пъти. За една година се извършват 9 пъти варене и пропарване на суровините, 8 ферментации, 7 филтрации и дестилации.



Следва стареене в продължение на една до пет години в запечатани глинени делви. Накрая продуктът от различните делви се блендира, като се търси достигането на специфичния и уникален аромат на Маутай.



Символ на качество и престиж, националната напитка и гордост на Китай, Маутай се консумира на стайна температура, без добавяне на вода или лед, преди, заедно с храната и след това. 



Сервира се в изключително фини малки чашки, а при наздравица е редно да изпием цялата чашка, в израз на уважение към нашите прекрасни домакини. 

За наздраве! казваме "Ганбей" и държим чашката в основата с 2 ръце, като се опитваме нашата да е по-ниско от тези на другите. Абсолютният модификатор на вкусове и аромати е горещо приветстван и под формата на коктейл - рецептите са безброй, но на място в Fashion location-а ни днес можем да опитаме най-добрите 7, разработени от български миксолози.

Потапяйки се в магията на Изтока, в Маутай Център намираме още неподозирани красоти като порцеланови вази с най-изящни рисунки, сервизи за поднасяне на байджу и саке; дървени и керамични статуетки - за късмет, здраве или просто като раздвижено решение в интериора; картини; сувенири с ръчна изработка.



Всеки добре обмислен детайл в елегантното пространство говори за хармония, балансиран микс от екзотиката на китайската култура и модерното възприятие, илюстрирани днес и през нашата модна призма.


Магията на Изтока, Маутай Център, се намира на булевард Витоша 164.

фотограф: View Sofia
стайлинг: Габриела Желева
грим: Даниела/Vogue Vision by Mitko Damov
коса: Пламен/Vogue Vision by MItko Damov
модел: Розмари/Ivet Fashion

Цитатът в заглавието ни е от едноименния разказ на Уилям Сароян.
Ганбей!

More All fashion