Следва

Once upon a time... когато имаше street style

Стилът на съдия Рут Бейдър Гинсбург, supreme all the way

Три дни след 87-ия й рожден ден разглеждаме отблизо особата на прогресивната съдийка Рут Бейдър Гинсбург и всичко онова, която я прави Икона в стила и в съда

All fashion преди 4 години

"Върховният съд на САЩ" и "Fashion Icon" прозвището може и да не са вписани като синоними в речника, но намират допирната си точка в лицето на съдия Рут Бейдър Гинсбург - скрънчи репертоарът, колекцията й от аксесоари и блещукащите й обувки (досущ като тези на Дороти от "Магьосникът от Оз") са готови да скочат в защита на синонимността им.

Накратко за кариерата на Рут: президентът Бил Клинтън я номинира за член Върховния съд през 1993, правейки я едва втората жена-съдия в ешелона на американската съдебна система. В трийсетте години, през които е член на Върховния съд (постът е пожизнен, а Гинсбург казва, че би се отказала единствено, ако сметне, че няма какво повече да даде на системата), Рут Бейдър Гинсбург (RBG) се превръща в борец за правата не жените и интернационална поп-културна икона - отчасти благодарение на заявяващите позиция сарториални стилови решения.

В и извън залата, Гинсбург умее да прави впечатление с модните си избори - обхождаме появите й от Ден Първи в защита на тезата:

SCOTUS (Supreme Court of the United States) униформата е unisex и в замисъла си скучновата; състои се от черна оувърсайзд роба, която крие торса и обединява сидиите, но е изрязана така, че да се подават мъжката яка и вратовръзка. От стъпването си в длъжност Гинсбург стилизира патриархалната форма с дантелени якички и жаба, с времето прерастващи в нещо много по-голямо от първоначалния си замисъл. Инкрустираните яки на Рут не само заявяват  ролята й на жена в един строго мъжки свят, но също и отразяват доста динамично променящите се позиции и настроения на съдийката.


Стилът на Урсула фон дер Лайен - по-зле и от Меркел


Жабо-арсеналът, в чиито редици се събират подаръци, поръчки и ръчни изработки от цял свят, варира от белоснежна яка, плетена на една кука (любимата й) до обсипана с шипове черна такава, която носи винаги когато иска да излъчи несъгласие или остра критика. С нея например, RBG се яви ден след избора на Доналд Тръмп за президент и с почти същия модел позира на първия си официален портрет с новоизбрания съдия Брет Кавано.


Анна Уинтур за отмяната на MET Gala, Тръмп и защо ще гласува за Джо Байдън


Еднакво удивление буди подбора на жаба на Рут у феминисти, модни журналисти и политици. Яките на съдия Гинсбург отразяват мнението й в съдебната зала, както вече споменахме, още преди да е заела мястото си, поставят на изпитание статуса на съдебната униформа и дефинират незаличимата й женственост съвсем ненатрапчиво.

Шармантните аксесоари на RBG се превърнаха в символи на модерната справедливост, но селекцията й отличителни белези на стила не се ограничава само до яките. Съдийката не пропуска възможност да покаже обеците си, не по-малко утвърждаващи и изпъкващи на фона на винаги прибраната й в нисък кок коса. Рут започва да колекционира обеци през 1999, по нейни думи, за да "излекува" психиката си след химиотерапиите, през които минава в борбата с рака. Дантелените ръкавици също са отличителен белег на Рут Бейдър Гинсбург-стила - с почти същата сила като на емблематичните яки.

Извън адвокатската кантора и съда, Гинсбург се доверява на вечните класики, при които се наблюдава слабо изменение от началото на експанзивната й кариера. Шикозни блейзери, прави поли, страхотни модели от обувките на Ферагамо, мрежести ръкавици, не по-малко координирани костюми и копринени шалове - Рут е овладявала до съвършенство силните страни на гардероба си и като че ли никога не се затруднява да изуми публиката с ансамблите си. Off-duty стилът й разполагаме в галерията горе>>> Само преди месец на церемонията по връчването на наградите Woman of Leadership се появи с чифт блещукащи обувки с нисък ток, които за малко не отнеха вниманието от дамите на вечерта. Supreme All the Way!

More All fashion