Следва

Петте най-опасни пластични операции

Ах, каква си Клеопатра! Древните бюти ритуали, които реално работят

Simple as that

Beauty News преди 3 години

Нетрадиционните, на пръв поглед, разкрасителни практики от античността съдържат в себе си многообразието на естествените съставки, които оцеляват векове наред и днес намират приложение в бюти продуктите от нашия козметичен рафт. Това не са легенди, а изпитани ритуали, които галят и обгръщат кожата с нежна грижа за блестящ, направо сияен вид!

Ето с кои налични продукти, директно от хладилника, можете да поглезите тялото си:


Peace, love, exfoliate: 5 рецепти за добър домашен скраб


Яйца

Яйцата се използват като основен ингредиент в "рецептата за красота" от хилядолетия насам, като приложенията им варират. Древни легенди носят, че Клеопатра е използвала белтъците като маска за лице с цел минимизиране на порите.

За да си направите и вие, смесете един яйчен белтък с мед за изцяло натурална маска, която ще хидратира, стегне и подмлади кожата ви. Запазете и жълтъците! Яйчените жълтъци се прилагат за лечение на косата още още от XI век насам. Смесете два жълтъка с две супени лъжици зехтин за овлажняваща маска, която ще омекоти и ще придаде блясък на косите.


Мляко

Разбира се, тайните за красота на Клеопатра не са свързани единствено с визията й - кралицата поддържала разкошната си кадифена кожа чрез редовни вани с мляко, мед и зехтин.

Изследователи твърдят, че за млечните бани на египтянката се използвало мляко от магаре, но на вас не ви пречи да се доверите на стандартната бутилка в хладилника, съдържаща (надяваме се) същата млечна киселина - ефективна алфа хидрокси киселина, която помага за разграждането на мъртвите кожни клетки и позволява на кожата да се регенерира.


Авокадо

Зеленият плод, обичан от хилядолетия, е повече от вкусно допълнение към тост или тортила чипс. Ацтеките използвали авокадото като естествен хидратант за по-здрава и сияйна кожа, също и за свиване на порите.

Редица знаменитости и до ден днешен се кълнат в маските за лице с авокадо + смесено с мед, зехтин и кисело мляко.


 

Кисело мляко и зехтин

 

 

Подобно на ефекта от млечните бани, киселото мляко се използвало от древните гърци за лечение на слънчеви изгаряния и други кожни състояния - и баба знае!

Комбинацията от кисело мляко и зехтин действа като нежен ексфолиант, успокоява и хидратира кожата в дълбочина.


Къна

Най-често срещана под формата на махенди боди арт, традиционно прилагано в индийската култура по време на празненства, приложенията на къната надхвърлят временните татуировки.

Произходът на растението датира още от Древен Египет, където багрилото се е използвало за смяна на цвета на косата или за лакиране на ноктите на мумиите, преди да бъдат погребвани. Къната като средство за боядисване на косата и до днес се използва по цял свят. Това е здравословният начин за боядисване, въздействащ благоприятно на косъма, като го укрепва и предпазва от външни влияния.

Къната е идеална за всеки, който търси промяна във визията си без сериозни ангажименти, тъй като цветът не се задържа повече от четири до шест седмици.


Билков чай

Практиката за вани с естествени съставки съществува от векове и различните култури имат специфични ритуали за къпане. В Япония във водата слагали местни пресни, сезонни плодове или ароматни чаени листа; антиоксидантните свойства на чая успокояват и детоксикират кожата. Доказано е, че зеленият и черният чай притежават най-терапевтичните свойства.


Розова вода

Персийците първи се доверяват на свойствата на благоуханната роза като вид уелнес ритуал. Дестилираната розова вода впоследствие е пренесена в Египет и Рим. Често срещан в разнообразни овлажнители и кремове, розовият цвят също е ефективен сам по себе си - за да си доставите успокояващото удоволствие, просто вземете шепа розови листенца и ги поръсете във вана с топла вода. Техните противовъзпалителни свойства помагат за облекчаване на симптоми на кожни състояния като розацея и екзема.


Солен скраб

Солните ексфолианти се използват в цяла Европа и Азия от древни времена като традиционни ритуали за къпане. Минералът действа ефективно на кръвообращението, като същевременно отстранява мъртвата кожа.

Смесете солта, на-добре да бъде морска, с няколко капки етерични масла, за да добавите релаксиращ аромат към лечебната процедура.


Мед

Медът е често срещано древногръцко лекарство, съдържащо множество антибактериални свойства в състава си. В комбинация със зехтин създава лечебна маска за лице, която регенерира и подхранва кожата. Друг пример от историята са жените от кралския двор на китайската династия Мин, които смесвали смлени портокалови семена с мед за нежен ексфолиращ скраб.


Алое вера

Алое верата е широко известна със своите лечебни свойства - древните китайци и египтяни използвали растението за лечение на изгаряния и рани. В наши дни е основна съставка в  бюти продуктите за раздразнена и чувствителна кожа. Макар често да се смесва с други съставки, екстрактът от растението може да се прилага директно като еднокомпонентно лечение.

More Beauty News