Следва

7 oversized рокли за сладки пролетни моменти

Tanti Auguri Валентино Гаравани! 10 неща, които не знаехме за The Last Emperor

88 бляскави години Mr Valentino...

All fashion преди 3 години

Известен с първото си име, Валентино Гаравани е едно от чудесата, които Италия е дала на модната индустрия. Обожаван в цял свят заради прелестния си кутюр и романтични силуети, днес мистър Валентино навършва 88-мата си годишнина и въпреки че вече не е начело на едноименния си бранд, все още е една от най-влиятелните фигури в съвременния моден свят.

Валентино Клементе Лудовико Гаравани е роден на 11 май 1932 г. в Ломбардия, северна Италия. През 1949-та, на 17, се мести в Париж, за да преследва влечението си по модата; записва се в престижния École des Beaux-Arts и в Chambre Syndicale de la Couture Parisienne. Кариерата му започва като подчинен в ателието на Жан Десе, където прекарва всяка свободна минути, скицирайки - тези ранни илюстрации поставят основата на неподправената естетика, която свързваме с Valentino. В ателието на Десе прекарва пет години, за кратко помага в малката (тогава) компания на приятеля си Ги Ларош, а след това се завръща у дома - в Рим, и започва да изгражда собствената си модна къща от нищото.

Със себе си обратно в Италия Валентино носи тази грандиозност, с която се среща челно в Париж - не след дълго La Dolce Vita елитът се влюбва в естетиката му и дизайнерът започва да гради репутация на ексклузивен кутюриер.

През 1960 г. Гаравани се среща в Джанкарло Джамети - на този етап никой от двама им не предполага в какво силно партньорство ще се превърне връзката им, но малко след това стават и бизнес партньори. Две години по-късно Валентино показва първата си кутюр колекция в Pitti Palace, Флоренция, която жъне небивал успех - смята се за абсолютен пробив за времето си до ден днешен.

Вече топ дизайнер във Висшата италианска модна лига, през 1967 г. дизайнерът печели престижната награда на Neiman Marcus за небезизвестната си "no-colour" колекция, с която загърбва част от декадентската палитра в полза на бяло, беж и нюанси на слонова кост. Именно с тази колекция емблематичното V печели широка разпознаваемост. Същата година прави и дизайна на роклята, с която Джаки Кенеди става Джаки О., тоест, за сватбата й с Аристотел Онасис.

Кратко след това Valentino отваря първите си бутици в Милано и Рим, а после се отправя към Ню Йорк, където прекарва по-голямата част от 70-те в партита, гала вечери и създаване на близки приятелства с отбран кръг знаменитости от света на модата и изкуството, за които марката се превръща в униформа.


Ел Макферсън, Валентино и Иман


Ира фон Фюрстенберг, една принцеса на 80


В края на 80-те в Рим отваря врати Academie Valentino - културен център за изложби и мероприятия, а малко след това Валентино продава компанията си за $300 милиона на Holding di Partecipazioni Industriali; по-късно дружеството препродава бранда на луксозната група Marzotto - по време и на двете продажби Гаравани остава главен дизайнер и основна креативна сила компанията.

През 2006 г. е удостоен с приза 6th Legion d'Honneur на специална церемония във френското Министерство на културата. "Чувствам се прекрасно! Просто прекрасно!", казва дизайнерът тогава, а няколко месеца по-късно обявява, че се пенсионира. Последната колекция на Валентино Гаравани за Valentino е Пролет/Лято 2008 - за да "изпратят" маестрото в дефилето се включват Наоми Кембъл, Клаудия Шифър и Ева Херцигова.

Последвалата година дава на света Valentino: The Last Emperor - култовият документален филм, даващ ексклузивен поглед зад кулисите на Модна къща Valentino, както и към личния свят на дизайнера.

Макар че креативното ръководство на лейбъла е поверено в сигурните ръце на Пиерпаоло Пичоли, Гаравани все още работи по индивидуални проекти като сватбата на Ан Хатауей, също и тази на шведската принцеса Мадлен, както и белоснежната рокля на Даша Жукова.

Историята на живота му е прекалено пъстра, за да може да бъде събрана в само няколко реда - подобаващо ще й отделим петъка, а днес, за да отпразнуваме 88 бляскави години от живота на The Last Emperor, се запознаваме с 10 по-слабоизвестни факта за персоната му:

1. Валентино обожава френски булдози
Липсват официални данни за точния брой френски булдози, които притежава дизайнерът. "Всичко започна с Маги - тяхната майка; оттогава просто кръщавам всички с М", казва той. В документалния филм от 2009, за който споменаваме по-горе, споделя още: "Не ме интересува колекцията, кучетата ми са най-важното!"

2. Гаравани е "сова"
Всяка вечер Mr Valentino се уединява в покоите си (с едно от многото кучета), където го очакват огромно бяло легло с бели завивки и бяла ленена пижама с инициалите му във всеки ъгъл. След това, вместо да заспи, италианецът потъва в работа - обаждания, имейли, наваксва с информационния поток... и така до малките часове на нощта - заспива чак тогава.

3. Развива страстта си към червения цвят след посещение в операта
Знаковото Valentino-червено е много повече от просто оттенък на червеното за господин Гаравани. "За къщата Valentino червеното не е просто цвят; то е незаличим белег за работата ни, лого, иконичен елемент от бранда, ценност", изразява категорично италианецът. Страстта към цвета се заражда, след като гледа "Кармен" в барселонската опера, когато е още много млад, а сетингът е изцяло червен - от пода до последното копче по костюмите. Към момента съществува конкретен Pantone цвят, отговарящ на изискванията на марката; това червено - твърди Валентино - е в състояние да превърне всяка жена в звездата на партито.

4. Обсебен е от аранжировките
Говорейки за партита, Валентино има стриктни условия за подредбата на масата. През 2014-та казва пред New York Magazine: "Най-възрастният човек на масата - особено ако е дама - винаги трябва да стои отдясно на домакина; след това всеки от останалите гости се настанява според важността и положението. Никога не настанявам съпруг и съпруга един до друг. При възможност, дори не на една маса!" Към аранжировката на масата се отнася също толкова професионално, колкото и към кутюра: обсипва трапезата с цветя, шоколад, различни украси и никога не използва бели покривки - предпочита нюанси на бледожълто, пепел от рози, тревисто зелено и бебешко синьо.

5. Двойник на Валентино Гаравани обикаля италианските улици, представяйки се за дизайнера
Един от множеството чудати факти за Валентино е двойникът му измамник, който се опитва да имитира естетиката на модната легенда. "Кошмарно е", коментира партньорът му Джанкарло. В годините имитаторът успява дори да се промъкне на няколко модни ревюта, като не пропуска да разкаже на моделите колко ужасяващи са походките им и то пред Анна Уинтур.

6. Учи се от Жан Десе и Ги Ларош
На 15-годишна възраст Валентино заминава за Париж, както вече споменахме. Амбицията да научи и попие всичко, което е възможно да бъде научено за изкуството на висшата мода, го отвежда в ателието на Жан Десе в Балмен и Кристиан Диор. След пет години под ръководството на Десе, Гаравани минава кратко "обучение" при Ларош; от двамата дизайнери научава занаята - признава италианецът неведнъж.

7. Притежава огромна колекция от античен порцелан
Над 100 комплекта съдържа забележителната колекция на кутюриера. Негови приближени разказват колко внимателен е в подбора на това в кои сервизи се хранят гостите му и кои използва самият той - дори докато се храни сам пред телевизора. Шик.

8. Валентино е първият дизайнер, който облича Джаки след смъртта на JFK
За връзката на Жаклин Кенеди Онасис и Валентино Гаравани може да се напише цяла книга. Той прави булчинската рокля за втория й брак през октомври 1968 г., но още по-важен спомен от близкото им приятелство е, че първата дама носи основно негови модели в периода на "завръщане" към светския живот след смъртта на Джон.


Три поколения Кенеди в едно и също Valentino


9. Валентино мрази дрехите си от 80-те
Обича 40-те, 50-те и 60-те, но ненавижда тенденциите на 80-те - ситните къдрици и огромните рамене. В омразата си към тези трендове се стига дотам, че отрича собствените си дизайни от онези години: "Мразя 80-тарските рокли. Не бяха пропорционални... с тези грозни рамене - не съвпадаха с кройката... ужасни бяха, ужасни!"

10. Мания по Големия екран
В тийнейджърските години сестрата на Валентино и гаджето й се срещат основно в киното. Въпреки че на практика не му е разрешено да ходи там, заради невръстната си възраст, по-голямата му сестра редовно го вмъква тайно в салона. Там дизайнерът се влюбва в магията на Големия екран - в звездите, в блясъка, в модата, която впоследствие оказва толкова огромно влияние върху кариерата му.

Tanti Auguri Mr Valentino!


Карл Лагерфелд и Валентино


С Наталия Водянова


Донатела и Валентино


Филмовият фестивал във Венеция с Гуинет Полтроу


Гаравани с Дафне Гинес


Ан Хатауей, дългогодишна муза и лице на Valentino


Карин Ройтфелд


Оскар де ла Рента


С покойната главна редакторка на италианския Vogue Франка Содзани


Джоан Колинс е дългогодишна приятелка и лице на лейбъла на Валентино


Карли Клос, Гаравани и Жизел Бюндхен


Met Gala със Сара Джесика Паркър


Даян фон Фюрстенберг


Крис Дженър е една от близките приятелки на Валентино


Марина Абрамович и Rossy de Palma


Met Gala 2017 с Моника Белучи в Valentino


Селин Дион


Вечната София Лорен

More All fashion

Кой би предположил, че ципът е свързан с история за независимост?

All fashion преди 1 час

След широко обсъждания фатален цип на роклята, която Ема Стоун беше избрала за Оскарите, се връщаме назад във времето, за да разберем какво общо имат Първата световна война, детска реклама, Елза Скиапарели и Емил Хермес със „закопчаването на кукички за обувки“.

Техни височества Обувките, ревюта Есен/Зима 2024

All fashion преди 20 часа

Вълнението от модния месец отминава бавно и блажено: след като седмици наред пистите бяха сцена за развихреното въображение на най-великите дизайнери на нашето време, следите в съзнанието ни са все още ярки.