Следва

Дневен ХОРОСКОП - 05.08.2020

Миналото: как се роди легендата HOLLYWOOD?

Малко след навършването на годишнината от поставянето му (13 юли), проследяваме историята на издигнатия в култ надпис HOLLYWOOD... 

All About Life преди 3 години

Всяка епоха ражда своите емблеми, разказващи истории за величие, страст, надежда, или пък за обети, надвили времето. Такива са Статуята на свободата, Айфеловата кула и Биг Бен. Но колко от тях могат да се сравнят с пиршеството от блясък и разкош, струящо от деветте букви на легендарния надпис HOLLYWOOD, "кацнал" върху прочутия Маунт Лий в Лос Анджелис?

Обожаван в цял свят, този знак с право бива определян като квинтесенцията на Калифорния. Отначало 15-метровият надпис носи името Hollywoodland (земята на Холивуд) и е инсталиран на 13 юли 1923 г. - ето как продължава историята на този култ:

Първоначално е замислен като маркетингов трик за популяризиране на едноименния новостроящ се жилищен комплекс. По онова време Америка е обхваната от филмовата треска, а началото на 20-те години на миналия век бележи истински бейби бум. "Бащите" на Hollywoodland, възползвали се от пика в търсенето на нови домове на живописния хълм, са Ели П. Кларк, "генерал" Мозес Х. Шерман, издателят Хари Чандлър, Трейси Е. Шоултс (по-късно Сидни Уудроу) и Джон Д. Рош. Името идва от растението бодлива зеленика (holly), с която са обрасли калифорнийските хълмове. Отличителен белег на домовете в Hollywoodland е разточителната, театрална показност, издържана в стила на Средиземноморието и английската династия на Тюдорите, без да броим шопинг зоната в испански стил.

Инвеститорите стартират продажбата на парцели през март 1923 г., обещавайки на клиентите си бягство от градския шум и суетня. Надписът Hollywoodland е издигнат върху склоновете на хълма няколко месеца по-късно за да рекламира начинанието – похват, често използван по онова време. Джон Рош, който освен издател е и бивш печатар, така проектира надписа, че да пасне по протежението на централната градска алея Wilshire Boulevard.

Основателите вярват, че докато пъплят в трафика, хората ще се размечтаят за спокоен и безгрижен живот на хълмовете и ще си купят парцели от тях. Още повече, че осветеният с 4 хиляди електрически лампички надпис, чисто и просто няма как да бъде пропуснат.

И излизат прави. За сметка на това, легендарният надписа никога не е планиран да остане завинаги като символ на местността, позната като Маунт Лий, а е монтиран така, че да издържи само за година и половина. През 1939 г. средствата за поддръжка вече се изчерпват, а през 1944 г. надписът се разпада от самосебе си. Hollywoodland ръждясва и е разнебитен; първата буква клюмва на една страна и остава така по-дълго от нормалното. През 1949 г. е поправен, а частта "land" е демонтирана. Но крехката метална повърхност отново страда през следващите 30 години - буквите падат още веднъж, обезобразени са, осмивани, (например когато през 1976 г. и 2017 г. Hollywood бива прекръстен на Hollyweed - "свещена трева") и накрая се разпадат. Налага се да бъдат изтръгнати.

След мъчителни години на разруха, най-накрая емблематичният знак е обновен и излъскан през 1978 г., отчасти с помощта на не кой да е, а Хю Хефнър. След провеждането на аукцион, в който звездите "наддават" за буквите с цел да съберат пари за възстановяването им (например "О" е "закупена" от Алис Купър), остатъкът от сумата е покрит от Warner Bros Records и Kelley Blue Book. В помеждутъка докато тече ремонта, хълмът остава оголен за три месеца, но новите букви са още по-величествени – всяка с височина от по 13/14 метра, изработени изцяло от стомана, в емблематичното бяло, което неколкократно е пребоядисвано оттогава.

За 90-тия си рожден ден през 2013 г., знакът е освежен с 225 галона от високопокривната боя High Reflective White на марката Sherwin-Williams. Наближаващият стотен юбилей на прочутия надпис бележи раждането и продължението на една от най-ценните американски емблеми, носеща цялата надежда от първоначалното си въплъщение, ако не и повече.

More All About Life

Мултивитамините: да или не, кога и защо

All About Life преди 13 часа

Без съмнение най-добрият начин да си набавите необходимите хранителни вещества е балансираната диета. За съжаление не ни е лесно в съвременното общество. Имаме нужда от нещо повече от храна. Мултивитамините са една от ефективните алтернативи, признати от експертите. Но от момента, в който решите да ги консумирате, въпросите започват да възникват един по един.

Астро: 4-те зодии, предразположени към психични разстройства

All About Life преди 13 часа

Коя зодия според вас е най-склонна към депресия? Кой е по-вероятно да има хистрионно разстройство на личността? Става дума за четирима представители на зодиакалния кръг, чиято психика е много лабилна.