Следва

We love: колаборацията на Ganni и Levi's, която не можем да купим, но можем да наемем

Какво се случи с розовия костюм на Джаки Кенеди?

Тръгваме по следите на емблематичния розов костюм на Жаклин Кенеди-Онасис в опит да открием местонахождението му

 

All fashion преди 3 години

Никоя друга визия не е толкова същностна и емблематична за американската първа дама от розовия й туиден костюм. Облечен за последно от модната икона в деня на трагичното убийство на съпруга й (22 ноември 1963 г.) в Далас, Тексас, Джаки носи окървавения костюм часове след смъртта на президента Джон Ф. Кенеди, оставяйки образа си в колективната памет на Америка като символ не толкова на скръбта й, колкото на изключителната й емоционална сила. Малко след деня, в който трябваше да навърши 91 години, си припомняме историческата роля на прословутия розов костюм.

Самият розов ансамбъл, изработен от луксозна вълна, е част от колекцията на Коко Шанел Есен/Зима 1961. По онова време този шикозен костюм се превръща в емблема на изтънчената и модерна жена, а Кенеди е засичана да го носи няколко пъти преди митинга в Далас.

Изработен от туид, наричан още букле, малиново-розовият ансамбъл се отличава с ватирана милитъри-яка, златни копчета и четири квадратни джоба. Въпреки че дизайнът е на Шанел, самият модел е скроен и ушит за Първата дама в Ню Йорк в елитния Манхатънски бутик Chez Ninon, с платове, копчета и аксесоари, изпратени директно от ателието на Коко в Париж. Изборът на производител не е случаен, тъй като по онова време, в израз на патриотизъм и подкрепа на местната индустрия, е задължително първите дами да се обличат само в дрехи, дело на американски производители.

В съдбовния и трагичен за Тексас и Америка ден Кенеди умело допълва костюма си с подходяща шапка тип "таблетка" и бели ръкавици. Говори се, че това е любимата визия на самия президент, който моли жена си да облече костюма в съдбоносния ден. Седнала до съпруга си в кабриолет с отворен гюрук, Кенеди попада под прицела на нападателите и е първата, поела покосеното от куршуми тяло на мъжа си.

След изстрелите, кръвта от раните на JFK попива в дрехата й от туид. Вицепрезидентът Линдън Б. Джонсън и съпругата му Лейди Бърд са в друг автомобил по време на парада, а по-късно лейди Бърд съобщава как вижда в колата на президента розова купчина, напомняща голям букет цветя, захвърлен на задната седалка: "Мисля, че това беше госпожа Кенеди, лежаща над тялото на Президента."

След убийството, Кенеди отказа да свали окървавения костюм при пристигането си в болницата. Жаклин продължава да го носи и по време на пътуването си с Air Force 1 до Вашингтон, излъчвано по националната телевизия, за клетвата на Вицепрезидента Линдън Б. Джонсън като 36-ия президент на Съединените щати. Изборът й е възприеман като политически ход и публична проява на мъка, чрез която тя заявява, че иска убиецът на JFK да "види какво е сторил". Първата дама съжалява единствено, че избърсва кръвта от лицето си, преди да застане пред камерата. Едва на следващата сутрин тя най-накрая съблича окървавения ансамбъл.

Днес светломалиновият нюанс на костюма е превърнат в своеобразна метафора на убийството, но цветът, който Кенеди избира да носи в този ден, става известен на обществеността чак на 29 ноември 1963 г., когато вече затвореното списание Life публикува цветни снимки в паметния си брой, посветен на JFK. До този ден на видеокадрите върху Кенеди личат само кървави петна в цвят "сепия".

Местонахождението на кутията, съхраняваща шапката и ръкавиците е неизвестно за обществеността, но костюмът на Кенеди остава на съхранение в Националния архив, заедно с чорапите, обувките и чантата, която носи тогава. Докато други предмети от убийството са изложени в различни музеи в САЩ, костюмът и аксесоарите към него са скрити от очите на обществеността - и ще останат така още приблизително век.

Кенеди грижливо съхранява костюма и впоследствие бива изпратен в Националния архив през 60-те години, въпреки че вещите технически принадлежат на семейство Кенеди. През 2003 г. дъщерята на първата дама, Керълайн Кенеди, официално дарява веществените доказателства на Архива, но поставя условие костюмът на майка й да пребивава там в режим на частно съхранение за следващите 100 години. Ако той някога отново стане достъпен за разглеждане, това ще се случи чак след 2103 г. В разпоредбата от акта за дарение на Керълайн се посочва, че дрехата остава извън публичен досег за 100 години напред, за да се избегне каквото и да било "недобросъвестно използване на тези материали (като ипубличното им показване) или всяка друга употреба, която би могла по какъвто и да е начин да опозори паметта на покойния президент или да причини ненужна мъка или страдание на членовете на неговото семейство." Дотогава всичко, принадлежащо на Джаки, остава в контролираната зона на архива.

Костюмът от букле олицетворява същността на самата Кенеди - изтънчена, модерна, любима Първа дама, която остава все така силна сред публичната трагедия и отказа да скрие болката си. Ансамбълът има изключително емоционално значение, служейки като емблема не само на скръбта на Първата дама, но и на мощното публично изявление, което тя отправя чрез него.

More All fashion