Следва

Кой кой е в модата днес: Maria Simun

Sonia Petroff: един dolce vita и много колани

Когато си мислите за dolce vita, мислите точно за нейния живот! 

All fashion преди 3 години

Вие, любители на трифтинга, търсенето на съкровища втора ръка и винтидж аксесоарите: започнете да се ровите по кашони със забравени дрехи и стари модни находки веднага. Така направи Мария Леони-Сети и днес има едни от най-модерните и вълнуващите фешън ентусиастите аксесоари, бидейки собственик на уникален бранд. Историята ни вълнува лично, защото творенията на Sonia Petroff са белязани с българска емоция и са страхотни!

В началото на 2010-те Леони-Сети е поканена от своята любима леля, Соня Петрова, в Рим, за да си избере няколко неща от уникалната колекция от модни дрехи и аксесоари на госпожа Petroff наследство. Петрова е известна с невероятни за времето си модерни аксесоари и висококласни бижута - Valentino, Balmain и Nina Ricci, като архивът й наброява над 800 шедьовъра, трупани в годините, в които българката работи в отделите за аксесоари на споменатите марки.   

Селекцията от колани, инкрустирани с камъни като ахат и лапис лазули и стъклени кабошони и подчертани със златист месинг върху шарен копринен плат е истинска съкровищница! “Не можехме да повярваме на очите си!“ казва Леони-Сети, която остава без думи, докосвайки се до качеството, състоянието и естетиката, които връщат към бляскавите младини на Соня. Родена в семейство на български аристократи, Соня Петрова е известна в средите на италианската Ривиера като жена, която отказва да се омъжи млада (всъщност го прави едва на 40, след като си избира италианецът Уго), и която, когато не се забавлява в La Piazzetta или си бъбри с Марлон Брандо в швейцарския Гстад, е постоянен посетител на Студио 54, където не слиза от дансинга, придружена в нощния живот от приятелката си Даян фон Фюрстенберг: “Когато си мислите за dolce vita, мислите точно за нейния живот!“ - казва племенницата й.


Соня Петрова с кавалер

Инстинктът на Леони-Сети е да снима всичко от колекцията на Соня Петрова и да събере "богатството" в луксозен албум, но приятелката й, бижутерът Вивиан Бекър, е толкова впечатлена от видяното, че я убеждава да поръча съвсем нов тираж на коланите и да ги лансира с марка, носеща името на гениалната й леля. Авантюризмът явно се предава в семейството, защото Леони се захваща с тази интересна, макар и трудна задача, и без никакъв опит като дизайнер (и с диплома по икономика) се впуска в начинанието. 

“Първоначално избрах шест аксесоара, пет колана и колие, най-любимите ми от колекцията“, разказва тя от покрайнините на Рим, където прекрарва лятото си, за да е близо до ателието, в което се произвеждат луксозните аксесоари. “Всичко започна като личен проект, което ме прави невероятно отдадена“. За да направят аксесоарите по-модерни и подходящи за съвременния фешън фен, Леони-Сети и екипът й променят механизма на катарамите, за да са по-удобни, без да посягат на магическата визия и излъчване.

Брандът е на пазара от 2015-та, продуктите са налични за поръчка от официалния сайт на марката (с цени започващи от 650 £ или около 1400 лв.) и няколко бутика по целия свят. През юли тази година марката достига нови висоти, като пусна аксесоарите и в луксозния моден бутик Matchesfashion.com. Sonia Petroff бързо стават бестелър на седмицата и “виновник“ за четвърт от best-selling продуктите. 

“Знаехме, че нещата ще допаднат на клиентите ни, които ние наричаме “кустоси“; хора, които търсят необикновения аксесоар“, казва Каси Смарт, директор на дамската секция за онлайн магазина, която обича гъвкави, оригинални, асезонни “ваяния, които ще обожавате дълги години.“ 

Бизнес моделът на Леони-Сети е обмислен и сантиментален: избягва честите лансирания на колекции за сметка на поетапно добавяне на малко и нови шедьоври. Идеята е, че сдобиването с аксесоар Sonia Petroff е инвестиция в дългосрочен план, която ще радва повече от едно поколение. “Като се замисля, Соня е носила тези неща през 60-те, сега аз и дъщеря ми, която е в 20-те си години, също ги носим“ , споделя собственичката с усмивка. Самата Леони-Сети е най-върлият фен на бранда и признава, че рядко излиза от дома си без поне един от луксозните аксесоари.

Всичко се произвежда ръчно в Италия, на малки партиди, за да се избегне замърсяване. Както и много други марки, Sonia Petroff преживява икономически смут тази година. Точно когато Matchesfashion прави поръчка на 100 колана, производстваните процеси секват. За да остави майсторите бижутери на работа, Мария Леони-Сети удължава сроковете за поръчка, с което всички по веригата се съобразяват. 

“Слава Богу, ние не сме бърза мода“, казва тя, „и въобще голямата ми цел не е да развия марката до безумни мащаби“. Идеята на собственика и креативен директор е да почете творчеството и живота на Соня Петрова. “Аз обожавам творенията й, обичам факта, че когато напишеш името й в Гугъл тя отново е навсякъде. Така чувствам, че тя още е с мен“.

More All fashion