Следва

Седмичен ХОРОСКОП - 31.08 - 06.09

Best Practice in town: Дори когато на зъбите ни им "няма нищо", те са най-застрашени

Четем внимателно.

Health преди 3 години

Гостуваме на д-р Павел Панов, основател и главен лекар в една от най-престижните столични клиники, специализирана в създаването на съвършени усмивки – Panov Dental.
Огромен опит, международно призната компетентност, индивидуален подход, който прави преживяването повече от специално - в Панов Дентал пациентът се чувства спокойно и сигурно. Средата и нивото са изключителни. Екипът от можещи дами и самият д-р Павел Панов са компетентни хора с прекрасни усмивки, при които ти се иска да си правиш зъбите непрекъснато, дори и да им няма нищо.

Точно тук намираме пресечната точка с нашата здравна тема днес – Дали дори когато на зъбите ни им "няма нищо", те не са най-застрашени поради неглижиране? Забравяме конеца, можем да минем и без задължителните три минути четкане, нямаме нужда от вода за уста и пр., защото зъбите ни са топ. Това е така, но и не е съвсем така.

Затова как трябва да поддържаме оралната си хигиена, за да имаме винаги блестяща усмивка, решихме да попитаме Д-р Панов – един от най-изтъкнатите специалисти в тази област:

Четка, конец, интрадентална четчица, дъвка, клечка за зъби - специалистите съгласувахте ли мнението си относно най-ефективния начин за почистване на зъбите след хранене? Защото това е най-важното условие да имаме жестока усмивка, нали?

Д-р Панов: Блестящата усмивка има нужда от поддръжка, която не трябва да се неглижира. Говорейки за орална хигиена е важно да започнем оттук: тя се дели на два вида – лична орална хигиена и клинична орална хигиена. Личната е тази, която ние ежедневно осъществяваме в устата си, а клиничната е тази, която извършва нашият зъболекар или хигиенист на определен период от време.

Лична орална хигиена трябва да се прави два пъти на ден - сутрин и вечер – устата трябва да се почиства старателно и задълбочено с три хигиенни средства – за почисване на зъбите, междузъбните пространства и за дезинфекция на цялата уста.

На първо място е четката за зъби, която се квалифицира по няколко показателя: според твърдостта на косъма, материал на влакната и големина на главата. Най-предпочитана е четката със средна твърдост, твърдите влакна са много агресивни към емайла и венеца, а меките четки за зъби се препоръчват само след хирургична манипулация или при сериозно възпаление на гингивата, и то само за кратък период от време. Важно е космите на четката да са от изкуствен, защото естествените влакна задържат много бактерии. Важно е също главата на четката да е малка - това позволява голяма подвижност на четката и достигане до труднодостъпни места.

Най-голямата дилема е между това дали четката за зъби да е механична или електрическа. Моето мнение е, че електрическата четка е в пъти по-ефективна от ръчната, тя има осцилиращи движения или ултразвукови трептения, които спомагат за по-добро почистване на зъбите. Съветвам и редовно да се сменя - на всеки 2-3 месеца.

Трябва да споменем нещо и за пастите за зъби. Добре е пастата за зъби да е съобразена с денталното здраве на пациента, тоест, ако пациентът има пародонтални проблеми, е препоръчително пастата му за зъби да е индицирана към тях. Ако нямаме такива проблеми, тя трябва да осигурява протекция на емайла, да го обогатява и да не позволява да се развиват кариеси. Лично мое мнение е, че пастите за зъби трябва да бъдат сменяни. Имайте предвид, че в тях има абразив. Абразивът не е в голямо количество, но все пак го има, без него не можем да почистваме зъбите си, затова хоризонталните движения по външната повърхност на зъбите е изключително вредна, защото изтърква емайла в неговата основа и води до дефекти на зъбите.

Само изборът на четка и паста ли е важен или и начинът по който ги използваме има значение?

По-важна от всичко е правилната техника за почистване на зъбите. Най-вредните навици при четкането на зъбите са хоризонталните движения по външната повърхност на зъбите, тази, която е към устните. Това води до рецесия, отдръпване на венеца, изтриване на емайла в шиечната област, тази, която е най-близка до венеца. Тези проблеми обикновено се задълбочават и прогресират бързо, затова е правилно да четкаме зъбите с вертикални и кръгообразни движения, като се четка и венецът. По този начин масажираме и подобряваме неговото кръвоснабдяване. Цветът на здравия венец е леко розов с леко зърниста повърхност; червеният цвят на венеца е първи признак за възпаление или заболяване. Движенията трябва да са нежни и неагресивни, дълго време повтарящи се, не трябва да има никакво бързане при търкането на зъбите. Общото време за миене на зъбите е между 3 и 5 минути, това е така не само за да почистим правилно зъбите, но и за да дадем време на активните съставки от пастата за зъби да се смесят и окажат благоприятно въздействие върху венеца и зъбите. Припомням, въпреки че всички са чували това: зъбите се мият сутрин след закуска, за да е непосредствено след хранене, а вечер – непосредствено преди лягане

Второто хигиенно средство, което трябва да използваме, е това за междузъбните пространства. Кажете ни какво да изберем и как да го правим перфектно?

Ако нямате парадонтит или оголване на зъбите, е най-добре да използвате конец за зъби. Конците биват кръгли, тънки плоски и дебели плоски. От друга страна, на пазара има конци, импрегнирани с восък – казват се навосъчени – и такива без восък. Аз препоръчвам навосъчен кръгъл конец, защото е много по-хлъзгав, много по-лесно влиза между зъбите и не наранява венеца. Има специална техника и за почистване с конец: откъсвате 20-30 см и навивате на средните пръсти на двете ръце. Палците са водещи при чистенето на горната челюст - конецът трябва да кликне между двата зъба, за да почисти повърхността на единия, а после и на другия зъб и да се извади. Ако конецът е прокъсан на места, или се скъса на две части, това значи, че между зъбите има проблем: пломба, коронка, чийто ръб не е добре адаптиран, има зъбен камък или кариес, който пречи на това пространство и на венеца под него да бъдат здрави. Показалците са водещи пръсти за долната челюст. С тях ние можем да почистим идеално междузъбните си пространства дори до мъдреците.

Ако човек има пародонтит, почистването с конец не е удобно, затова идва редът на интерденталните или междузъбни четчици. Те биват с различни размери и е нужно зъболекар да премери кой размер е най-подходящ за използване между различните зъби. Техниката е следната: след измиване и изплакване неколкократно се провира четчицата между двата зъба с хоризонтални движения, за да може ако има храна там, да я отстраним.
Останалите хигиенни средства като клечки за зъби и лъкчета не вършат толкова добра работа и по-скоро са вредни за зъбите и венеца, отколкото полезни.

И задължителното трето средство?

След като сме почистили зъбите си с четка и паста, след като сме почистили и междузъбните пространства с конец или интердентална четка, третото хигиенно средство е водата за изплакване. Различните води на пазара имат различен състав - червените имат хлорхексидин, който е най-активното средство за борба с бактериите предизвикващи пародонтит. Такава вода препоръчваме на пациентите, само когато имат реален пародонтален проблем. Трябва да знаете, че дългата употреба на води против пародонтит води до оцветяване на зъбите. В останалите случаи е достатъчна употребата на вода за уста, която няма хлорхексидин. Най-добре е устата да се хигиенизира след закуска, за да може тази обща дезинфекция да има поне 30 минути, за да действа. Същото е и вечер – точно преди лягане, ще дадете възможност на водата да окаже своето активно действие.

Как да поддържаме зъбите си през деня?

Най-лесният начин е след като приемаме храна да имаме в джоба си пакетче дъвки без захар, когато се използва за 15-20 минути, ще отстрани големите остатъци от храната и ще поддържа зъбите достатъчно чисти през деня. Добре е след всяко хранене човек да изплакне устата си с вода, за да не остават големи парчета храна между зъбите, с които могат да започнат гнилостни процеси.

След всичко казано дотук обаче, искам да обърна внимание на редовните посещения при вашия зъболекар. Колкото и стриктни да сте в хигиената си, винаги остават недостъпни места, които не можете да почистите сами ефективно. Останат ли участъци недокоснати повече от две седмици, по повърхността на зъбите там се образува биофилм от бактерии. Той е предизвиква възпаление на венеца. В последствие в него се отлагат минерални вещества и става зъбен камък. Той не може да бъде отстранен с четката и конеца. Затова е необходимо да се почисти и контролира от професионалист. Клиничната орална хигиена и регулярните почиствания, които трябва да се правят от зъболекаря, при здрави пациенти са задължителни на всеки 6 месеца. Ние лично изпращаме съобщение на всичките си пациенти, когато стане време за клинична поддръжка. 6 месеца са достатъчни, за да се образуват оцветявания, плака /биофилм/ или зъбен камък, а за да имаме блестяща усмивка, ние трябва да поддържаме пародонта на зъбите здрав. В противен случай здравето на усмивката се влошава и пациентите лесно могат да развият пародонтит, който е коварно инфекциозно заболяване, водещо до загуба на зъби.

Доктор Панов е специалист в областта на Естетичната стоматология. Той е основател и настоящ президент на Българското Дружество по Естетична Стоматология - БДЕС. Член е на Асоциация София Дентал Мийтинг - най- големия форум за дентална медицина на Балканите. Д-р Панов е многократен победител в конкурса “Усмивка на годината” и е носител на редица други призове и награди. През 2018 г. създава обучителен център за професионални практически курсове в сферата на естетичната стоматология и планиране на цялостно лечение. Той е един от първите в България, който се занимава с Дигитален Дизайн на Усмивката /DSD/ и продължава да внедрява дигиталните технологии в практиката си ежедневно.

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 2 седмици

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.