Следва

WIN IT! Bioderma Pigmentbio мицеларна вода и Pigmentbio Daily Care SPF-50+

Ето как изглежда Белия дом по времето на Джаки Кенеди

Заповядайте в личното пространство на една от най-любимите американски първи дами

All About Life преди 3 години

За всяка първа дама на Съединените щати, само поради уникалното си положение, е отредено специално кътче в американската история. Като съпруга на най-могъщия човек на земята, тя привлича вниманието на света, поставена под понякога неумолим микроскоп, сакаш разчленена на съставните си части. От върха на прическата до височината на токчетата си, тя е вкарана в открита игра.

Хората искат да знаят: Какво яде, пие, мисли? Харесва ли червено, розово, носи ли норка? Как и кого забавлява? Преди всичко какво е в нейните очи да бъдеш владетелка на Белия дом, най-известната къща в страната? Какъв белег ще остави тази жена върху заобикалящата я среда? Какви доказателства за личния си вкус и стил ще остави след себе си, надявайки се, че нейният любим почерк ще остане там доста по-дълго от няколкото години на временното й пребиваване.


Удивителният живот на Жаклин Кенеди Онасис в 91 кадъра


В това отношение Жаклин Кенеди и Нанси Рейгън са две от най-активните първи дами на 20 век. Преди това и двете се радват на бляскав живот. Едната е съпруга на американски сенатор, другата на губернатора на Калифорния. Те са шикозни и зашеметяващи, изискани и безупречни. И тези им лични черти слагат отпечатък на всичко около тях почти в момента, в който прекрачват прага на адрес: 1600 Пенсилвания Авеню. Доказателство за това е фактът, че Белият дом изглежда много по-автентично красив и хармоничен, когато си отиват, отколкото когато пристигат - свидетелство за тяхното изящно управление.


Роналд Рейгън, Нанси Рейгън и Джаки Кенеди

Скоро след пристигането си в Белия дом като съпруга на 35-ия президент Джон Ф. Кенеди, първата дама (по-горе, през 1961 г.) се заема да обнови т.нар. лични помещения (стаите, в които се събира семейството и които са недостъпни за външни гости и протоколни поводи). Колекционерът Хенри Франсис дю Понт е нает за консултант относно антиките, а интериорните дизайнери "Sister Parish" и Стефан Будин са привлечени за декора.


Президентската спалня

Джаки, американка до мозъка на костите, също така е пламенен франкофон. Обезсърчена от безрадостната гледка, която вижда след като нейните предшественици освобождават помещенията, тя буквално започва да крещи за помощ. По спешност в новия й дом влизат прочутия френски интериорен дизайнер Стефан Будин, майстор на величието и разкоша, и звездата на известната парижка фирма за декорации Янсен.


Стаята на Джаки Кенеди


Стаята на Каролин Кенеди

Елегантният, изтънчен Будин, заедно с развълнуваната и ентусиазирана Джаки, се захващат за работа. Той почти пресъздава „Червената стая", прочутата „стая на Договора", седалката на Линкълн и внушителната „Синя стая", за радост на Джаки. Това са публичните, общодостъпни помещения на Белия дом и Джаки иска те да се съхранят като национални светини, носещи спомена за славните отминали времена.


"Парите дават само временно усещане за свобода", Джаки Кенеди в 19 вдъхновяващи цитата



Стаята на Джон Кенеди Младши

В новата, подобрена версия на Белия дом изобилстват културата и изкуствата. Джак и Джаки се забавляват неподражаемо. Нобелови лауреати им гостуват на вечеря; флагманите на американската индустрия и световните политически лидери остават впечатлени. В кухнята има френски готвач. Менютата са достойни за поема. Де Гол изпраща на Джаки скъпо френско бюро, което да намери място в неподражаемия интериор.


Джаки Кенеди иска Западното крило да прилича на хола й в Джорджтаун. Тя и "Sister Parish" създават неформална зона за разговори близо до прозореца

Може би, за да компенсира тоталното галско влияние в обзавеждането, Джаки прибягва до услугите на "Sister Parish", типично американска дизайнерка на обзавеждане, безспорен фаворит на елита сред американските дизайнери, за декорацията в личните покои на семейство Кенеди на горния етаж. Мисията на "Sister" е да пресъздаде нейния достоен за аплаузи стил, съчетаващ лукс плюс уют, и да превърне помещенията в истинско убежище, като го направи топло и удобно. Това е силната страна на дизайнерката. Тя поема работата, пътувайки между Вашингтон и Ню Йорк.


Източното крило

"Sister Parish" украсява хола на Кенеди в Джорджтаун преди да се преместят в Белия дом, и малко или много го дублира при работата си в Западното крило, боядисвайки почти всичко в бяло, инсталирайки библиотеки за колекцията от книги за изкуство и картините на Джаки. Джаки също дава да се разбере, че иска спалнята й да бъде същата като в Джорджтаун. „Искам същите завеси да бъдат буквално копирани", казва тя по-късно. Но въпреки усилията на "Sister", не всичко е "сладост и светлина". Двете волеви жени бележат и падения в отношенията си.


Коридорът, водещ до стаята на Джаки

Историята разказва, че дизайнерката вижда едно от крачетата на децата на Кенеди, качено върху мебелите и го махва от там с ритник. Джаки побеснява. Същото се отнася и за "Sister". Скандалът е лебедовата й песен и тя поема по магистралата обратно към Ню Йорк.


Съблекалнята на първата дама, проектирана от Будин

Но преди да си тръгне надменно, дизайнерката успява да облицова „любовните канапета" в бяло и столовете на Louis в дамаска, коприна и кадифе. Сенникът над таблата е от зелена коприна. Въпреки че тя се съгласява с предложенията на "Sister" по декора, това съгласие никога не направи Джаки щастлива.


Леглото на Джаки

Ето защо на сцената отново изгрява Стефан Будин. Той намира идеите на "Sister Parish" за твърде буржоазни и преработва всичко. Идват нови драперии в пищна коприна с екстравагантна облицовка. Будин предлага нова табла, боядисана в дървесен цвят, в стил Луи XVI. Също така изтрива всички следи от "Sister Parish" в съблекалнята на Джаки, замествайки френската коприна и великолепния гардероб на trompe l'oeil. Тази трансформация à la française е прекъсната от трагедията с убийството на президента Кенеди.

More All About Life

Мултивитамините: да или не, кога и защо

All About Life преди 22 часа

Без съмнение най-добрият начин да си набавите необходимите хранителни вещества е балансираната диета. За съжаление не ни е лесно в съвременното общество. Имаме нужда от нещо повече от храна. Мултивитамините са една от ефективните алтернативи, признати от експертите. Но от момента, в който решите да ги консумирате, въпросите започват да възникват един по един.

Астро: 4-те зодии, предразположени към психични разстройства

All About Life преди 22 часа

Коя зодия според вас е най-склонна към депресия? Кой е по-вероятно да има хистрионно разстройство на личността? Става дума за четирима представители на зодиакалния кръг, чиято психика е много лабилна.