Следва

You’rе so golden: Хари Стайлс

На някого да му липсват "официалните петъци“?

Мариан Залцман, старши вицепрезидент глобални комуникации, Филип Морис Интернешънъл

Health преди 3 години

В ситуацията, в която се намираме, имаме нужда само от едно - от Остров! Малко късче стабилност, все едно под каква форма дошло при нас, върху което да стъпим, от което да се усмихнем, да се погледнем в огледалото и да си кажем: "Хайде, моето момиче, можеш да минеш през това!"  


Вдъхновяващата Мариан Залцман: "Всяка криза съдържа пътна карта за бъдещето"


Островът, богат на думи и послания, към който, когато и да се пресегнем, получаваме разкошна доза заряд и ни става лесно да се усмихнем, се казва, знаете, защото често я каним на страниците си, Мариан Залцман. Изключителна с ерудицията си, невероятно директна и също толкова точна всеки път, Мариан умее да слага успокояващи рамки на бъдещето, да акумулира доверие, да вдъхва надежда и оптимизъм.

Вижте, този път темата е Мода, Дрескод, С риза или без, ако си адвокат, и още!  

Отношението към официалните ритуали в ежедневието се променя със скорост, подобна на тази в отношението и към модата, но е интересно да наблюдаваме именно бързината, с която културата на непринуденост завладява нашия свят през последните няколко десетилетия. Видяхме я в правителствените институции, видяхме я и в бизнеса (по време на пандемията, но и много преди това).

“Но какво да кажем за бежовия костюм на Обама?” През последните четири години в САЩ тази фраза беше язвителен начин клеветниците на президента Тръмп да разграничат „скандалите“, избухнали по времето на неговия предшественик, от тези на текущата администрация.

„Дързостта на сивото с кафяв нюанс” обаче не беше най-сериозният проблем, за който да се тревожим през дните на пандемията. Изкуственият гняв винаги е бил политически инструмент, но в днешния свят той вече е приел формата на изкуство, а критиката за “небрежността” е основно оръжие на практикуващите това изкуство. По времето на Обама имаше непрестанни изблици на възмущение, особено в ситуациите, в които Мишел дръзваше да се появи в рокля без ръкави. Поведението на политиците често се следи под лупа. Рошавата коса на британския министър-председател Борис Джонсън за някои е белег на чест, за други - истински ужас. Склонността на конгресмена Джим Джордан да поставя сакото си навсякъде другаде, но не и и върху себе си, се превръща в основна тема за разговор в социалните медии. (Не е нужно да споменаваме, че сакото на Джордан си има собствен акаунт в Туитър.)

Този вид небрежност процъфтява и в бизнеса. Битката срещу петъците без вратовръзка, водена през 90-те, отдавна е загубена - не без помощта на суперзвездите от Силициевата долина Стив Джобс и Марк Зукърбърг, чието облекло е изцяло съобразено с удобството и няма нищо общо с „корпоративната“ култура.” Инстаграм профили от рода на @MidtownUniform ни напомнят, че някогашният бизнес район със закопчано сако на Ню Йорк също вече е разхлабил етикета.

COVID-19 допълнително засили тази доминация. Сега, когато бизнес срещите се провеждат от вкъщи, участниците могат да носят каквото и да е или нищо от кръста надолу. Ако тенденцията продължи и след пандемията, а има индикации за това, какви ще са последствията? Вече наблюдаваме ръст на затваряне на фирми и банкрути сред търговците на традиционно бизнес облекло - RIP, Brooks Brothers и Ann Taylor. Разнообразните гардероби се заменят от изпробваните Zoom ризи - обикновено оставени под ръка в близост до клавиатурата за бързо обличане преди видео конференцията.


Хаос, новото нормално: Мариан Залцман и 20-те тенденции за 2020 година


Схватливите марки и маркетинг специалисти си вземат бележка. Madewell рекламира “аксесоари за видео разговор“, а журналистите, отрязващи Седмиците на модата в Милано и Лондон, говорят за „фокус върху горната част на тялото“. Дори логото на Прада се повдигна до нивото на яката. Възхищавам се на сестрите Вики и Николета Лирантонакис, на които им се наложи да затворят студиото си за дрехи под наем по време на карантината. И после се завърнаха с нов бизнес модел: “шик зад екрана.” Техният Style Fílos предлага кутии с аксесоари за видео конференция по избор (като шалове, бижута, аксесоари за коса) или месечна доставка, подбрана от стилиста на компанията. Очаквам и други абонаментни услуги за доставка на дрехи от рода на Stitch Fix и Nordstrom Trunk Club да ги последват и да осигурят добрия ни вид от кръста нагоре. Естествено, дойде и времето на виртуалния стилист.

Маркетинг специалистите са длъжни да наблюдават и анализират необичайните явления, които се случват - в модата, в интериорния дизайн и в други области - докато преминаваме към онова, което може да се превърне в новата ни нормалност. Преобразуването на променящия се дух на времето в културен и търговски контекст е част от работата ни, но трябва да внимаваме да не изпуснем от поглед цялата картина. Както винаги, за всеки ин си има ян, и няма да се изненадам, ако скоро се появи контрапункт на свръхнебрежността.

Докато преглеждах предложенията за работно облекло на Society19, попаднах както на плетени потници, така и на костюми без рамене. Съвсем естествено се запитах дали махалото няма скоро да се залюлее в по-консервативна посока. Няма да се изненадам, ако работодателите започнат да налагат „правила“ за работно облекло, от каквито нямаше нужда, когато служителите ходеха в офисите. Без пижами. Без бански костюми. Задължително носене на риза. Подобни ограничения може да звучат странни, но нека си спомним как по време на карантината през пролетта един съдия от Флорида писа до местното адвокатско сдружение, за да се оплаче от волностите на участниците в конкретно видео изслушване. Сред тях имало адвокат без риза, както и адвокатка, говореща от леглото си.

Щом идеята за дома като „нашето ново работно място“ започне да се износва, очаквам все повече хора да си припомнят, че стилът не е само начин да избегнеш да се появиш полугол в конферентен видео разговор. Доказано е, че начинът, по който се обличаме, влияе на начина, по който мислим, действаме и творим. Печално известният “ефект на бялата престилка” действа в две посоки: при някои пациенти бялата престилка на медицинските лица предизвиква повишено кръвно налягане. При други се оказва, че е подходящ инструмент за задържане на вниманието. За лекарското съсловие той е и въпрос на авторитет. В комуникационната индустрия хората, занимаващи се с маркетинг, дизайн и реклама са известни с това, че изразяват начина си на мислене именно чрез модата.

В новата ни епоха на работа от вкъщи може би трябва да се обличаме за творчески заряд и продуктивност, а не просто за удобство. А може да получим и импулс в края на всеки работен ден да поставяме по-твърди граници между професионалния и личния си живот. Може би, макар да не съм сигурна, ще започна отново да нося токчета през деня.

Материалът е публикуван с подкрепата на Филип Морис България.

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 2 седмици

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.