Следва

Градът ни е зодия Скорпион

Истории от живота: Франсис Фармър, от Холивуд до лоботомията

Тя е феномен, тъжен феномен...  

Celebrities преди 3 години

Красива до умопомрачение, жената с нежното име Франсис, става истински културен феномен в историята на Щатите от XX век - публиката я боготвори, обожава невероятния й талант, прекланя се пред безбрежния й чар, а продуцентите се редят на опашка, за да опитат да убедят звездата да подпише именно с тях поредния си договор. 

Само че животът на Франсис Фрамър се стича така, че ако искаме сюжет за тежък, смазващ роман, този би бил идеалният. Зависимости, психически болести, години, прекарани в клиники, ужасяващ разпад на славата и обожанието, тотална самота. 


Франсис Фармър, 1938 г. 

През 40-те години името на Франсис Фармър е позната на практически всеки един жител на Америка - извънредно талантливата холивудска актриса оказва сериозно влияние на културата на времето, а епатажните й прояви само подхранват интереса на публиката. Но съдбата на прочутата актриса е изключително трагична - следва невероятната история на успеха на "лошото момиче на Холивуд", и причините, довели до стремителното й падение. 

Франсис Елена Фармър се ражда на 19 септември 1913 година във Вашингтон в семейството на диетолог и юрист. Детството й е доста объркано - Франсис е най-малкото от 4 деца, преживява много тежко конфликтите между родителите си, които непрекъснато се разделят, сменяйки най-различни градове на Америка, ту се събират, сменяйки поредната локация на семейното "гнездо". 


1940г.

През 1929 година, родителите на момичето, Ърнест Мелвин Фармър и Лилиан Ван Орнум, решават окончателно да се разведат, след което Франсис, заедно с майка си и останалите си братя и сестри, се нанася в малак семеен имот в Бремъртън, щата Вашингтон. Установявайки се на новото място, девойката започва упорито да се занимава с учене - околните забелязват колко интелигентна, възприемчива и талантлива е, а самата Франсис непрестанно трупа нови и нови знания, като проявява подчертан интерес към журналистика и изкуства.


Истории от живота : Джейн Мансфийлд


Още в училище, Фармър получава десетки награди и призове за съчинения и очерци, написани собственоръчно, под давлението на изтъкнати мислители и философи, като Фридрих Ницше и Артур Шопенхауер. Докато учи във Вашингтонския Университет пък, младата жена побеждава наред в конкурси, организаторите на един от които я награждават с екскурзия в Съветския Съюз с цел посещение на Московския художествен театър, където тя мечтае да попадне от най-ранно детство.  


1940г.


1937г.

Когато се връща от пътуването и завършва университета, Франсис започва активно да работи за това да изгради успешна актьорска кариера - мести с в Ню Йорк и съвсем скоро подписва седемгодишен договор с киностудията Paramount Pictures. Заминава за Холивуд и през 1936-та дебютира във филма "Твърде много родители", който има голям успех, както пред публиката, така и сред критиците - именно това е моментът, в който изгрява звездата на Франсис.


13-те най-стилни злодейки в историята на Холивуд


След дебютната лента на Фармър следват още, сред които мюзикълът Rhythm of the Range, в който актрисата партнира на Бинг Кросби, както и "Ела и владей", под авторството на Хауърд Хоукс и Уилям Уайлър. В това време начинаещата звезда се запознава с бъдещия си съпруг номер 1 - актьорът Лейф Ериксън, за когото много скоро се омъжва. 

Независимо от привидното благополучие, Франсис е недоволна от начина, по който се стича животът й. Актрисата е убедена, че продуцентите от киностудиите предумишлено я лишават от възможности за изява, като й дават само скучни, еднотипни роли, в които тя няма възможност да блесне, а публиката свиква с образ, който няма нищо общо с качествата й, бидейки скучноват и простоват. Фактът до такава степен тормози Фармър, че тя не е в състояние да се контролира - припада на снимачната площадка, устройва титанични гневни сцени, в непрестанен конфликт е със снимачните екипи, като междувременно отказва да посещава светски мероприятия и да поддържа отношение с колегите си на терен, съответно, имиджът и репутацията й започват да страдат. 


"Come and get it", 1936г.


"Come and get it", 1936г.

Няколко години, след като актрисата ярко акостира в Меката на киното, решава да смени мястото и заминава за източното крайбрежие на САЩ. Там се запознава с известния драматург Клифърд Одетс, който й помага да получи няколко немалки роли в театъра, което прибавя много към славата й. 

В действителност, Франсис и Клифърд имат не само делови отношения - много скоро след срещата им между тях избухва страстен роман, независимо че и двамата са женени. Връзката им е кратка - няколко месеца, но достатъчна до доведе до класически обрат - ръководството на театъра взима решение да смени Фармър с друга актриса. 

Събитието взривява емоционалното състояние на звездата - започват признаци на депресия, количеството изпит алкохол расте неудържимо, смазващи мисли я побъркват. След неуспешната театрална кариера, Франсис се връща в Paramount Pictures, където имат доброто желание да я ползват за големи комерсиални роли, но с течение на времето, нервните сривове и зависимостите на актрисата стават дотолкова неконтролируеми, че продуцентите са принудени да се откажат от сътрудничеството си с нея. През 1940-та Фармър спира да получава покани за главни роли, две години по-късно киностудията прекратява договора си с нея. В същия период се руши и брака на Франсис - по свидетелства на съвременници на актрисата, изначално сложните отношения със съпруга й не успяват да издържат на изпитанията, главоломно нарастващи с всяка изминала година. 


Франсис Фармър и Лейф Ериксън, 1940 г.


Портрет на Франсис Фармър, 1940г.

Кинодивата започва да се появява все по-рядко на публични места, алкохолизмът й добива неконтролируеми размери. През 1942 година Франсис е арестувана за шофиране в нетрезво състояние и обида към униформено лице, за което получава условна присъда и крупна глоба, докато година по-късно актрисата получава ефективна присъда за нанасяне на телесна повреда на един от сътрудниците си, както и за обиди и заплахи към един от съдиите, които гледат делото. Прекомерно агресивното поведение на Фармър в затвора повдига доста въпроси - няколко месеца по-късно роднина на Франсис, заемаща висок държавен пост, помага за пускането под стража на актрисата от затвора. Целта - да бъде вкарана в психиатрия за изследвания.

Резултатите от тестовете са категорични - Франсис страда от маниакално-депресивна психоза, състояниие, днес известно като биполярно разстройство. Освен това, Фармър е диагностицирана и с шизофрения, методите за лечение на която в онзи исторически момент са всичко друго, но не и хуманни. Независимо че роднините на актрисата не дават съгласие за агресивно лечение, лекарите предприемат шокова инсулинова терапия, посредством която въвеждат пациентката в изкусвена кома в продължение на 9 месеца. След този кошмар, жената успява да напусне мястото.  

Майката на Франсис, разбирайки какво се случва зад стените на лечебницата, подава иск срещу болницата и пледира пълна опека над дъщеря си. Двете заминават за Сиатъл. За нещастие, Фармър скоро започва да проявява отново признаци на агресия, посяга на хора и дори влиза във физическа саморазправа с майка си - на Лилиан се налага да изпрати детето си за повторно лечение в клиника във Вашингтон. Местните методи на лечение не са твърде различни от тези, но които е подложена пациентката преди - психиатрите ползват електрошок, държат актрисата часове наред в ледена вана, слагат й усмирителна риза. Няколко месеца по-късно я пускат у дома. Твърдението - напълно излекувана е. 

Логично, експациентката на психиатрична клиника няма никакво намерение да се събере с тези които целенасочено са я вкарали там - известно е, че макар че съобщава, че се прибира при майка си, Фармър бяга и известно време се скита из градовете на Америка, смесвайки се с бездомници или бедни музиканти, даващи представления по улиците на миниатюрни градчета. В крайна сметка, актрисата отново е арестувана - този път за скитничество в Калифорния - някогашната царствена красавица е много мръсна, много зле облечена, много тъжна, с напълно объркано съзнание. 


Кадър от филма "Течащо злато", 1940г.

След ареста Франсис за пореден път е изпратена за изследвания в специализирана клиника - този път резултатите са крайно стряскащи - след приемането й, на Франсис ще се наложи да престои 5 години в медицинското учреждение. Познавайки варварските методи на лечение, психиатрите решават да проведат новаторски експеримент, който, по мнението им, би могъл изцяло да излекува пациентката. Под ръководствота на доктор Уолтър Фримън, някъде около 1948 година актрисата е подложена на трансорбитална лоботомия. Опирацията тотално обърква разума на Франсис и разделя живота й на две, без обаче да я излекува. 

След освобождаването си, Фармър, някога талантлива актриса и любимка на публиката, започва работа като чистачка в хотел "Олимпик" в Сиатъл, където работи няколко години, докато не среща Алфред Лобли - общ работник, който предлага на възлюбената да се преместят в градчето Еврика в Калифорния. Двойката щастливо прекарва там няколко години, до 1957-ма, когато Франсис се запознава с продуцента Леанд С. Майксел, заедно с когото се мести в Сан Франциско и се връща към актьорството, получавайки няколко незначителни роли в театъра и една в киното. 


Франсис Фармър в психиатрична болница, 1943г.


Франсис Фармър в психиатрична болница, 1943 г.

През 1958-ма актрисата съумява да върне интереса на публиката към себе си, като пуска собствено тв-шоу с подкрепата на Майксел, наречено "Франсис Фармър представя" - проектът получава признанието на публиката и критиката, но за съжаление, успехът е нетраен. Само няколко месеца след премиерата, Фармър отново започва да страда от пристъпи на ярост и да злоупотребява с алкохол, а продуцентите решават да закрият шоуто. Едновременно с това, актрисата е напусната от последния си любим - Леанд Майксел, като постепенно, заради асоциалното й поведение, я напускат и малцината й останали приятели и роднини. 

Франсис Фармър умира на 56 от рак на хранопровода - в момента на смъртта си, актрисата се намира в тотална самота, а на погребението й присъстват само една-две стари приятелки. 

След смъртта й, със съдействието на една от приятелките на актрисата, бял свят вижда автобиографията на Франсис "Ще настъпи ли някога утрото?", в която тя разказва за ужасите, ставали зад стените на лечебните заведения.

"Бях сексуално насилвана от персонала, непрекъснато ме държаха в усмирителна риза, затваряха ме на тъмно, слушайки ме как крещя, държаха ме в ледена вода и и ме караха да ям собствените си фекалии". 

Откровенията на актрисата отново привличат вниманието към личността й, стават повод и за преосмисляне на нечовешките методи на лечение в психиатриите. Хората виждат по различен начин нелеката съдба на Фармър и за пръв път действително разбират през какво е трябвало да премине тази чувствителна, красива, крехка жена.  


Джесика Ланг като Франсис Фармър във филма "Франсис", 1982г.


Франсис Фармър, 1936г.

More from View Sofia

15 години Филип Морис България, 15 стажанта: Мариана Арсова, усмивка за реклама

All About Life преди 2 години

Филип Морис България, вдъхновяващата, социално отговорна и устойчива компания – отличена като „Top Employer" през последните 5 години, да пишеш за която е чудесно усещане, а да работиш там – още по-голямо удоволствие, е на българския пазар, от 15 слънчеви обиколки. За 15 млади български студенти това е истински празник, тъй като компанията решава да отбележи повода като им даде шанс за старт в кариерата след една предизвикателна година. За лятната стажантската програма на Филип Морис България ви разказваме, запознавайки ви с 4 млади стажанта-усмивки, като започваме с:

More Celebrities

Внезапно слабичката Кейти Пери и пак ли за онова лекарство става въпрос

Celebrities преди 14 часа

Кейти Пери и силно вталената й фигура, демонстрирана в прозрачна мрежеста рокля на музикалните награди iHeartRadio 2024 възбудиха добре познатия ни шум около "обичайния заподозрян" - Оземпик. 

Pre-Fall 2024 на Dior и всички звездни гости на Мария Грация Кюри

Celebrities преди 10 часа

На 15 април в Ню Йорк беше показана предесенната колекция на френската модна къща Dior. Творческият директор Мария Грация Кюри събра на първия ред куп на шоуто в Бруклинския музей куп звездни посланици на марката.