Следва

#ViewSofiaXMASGiveaway DAY 7

Part 2: Wish you a Boring Year!, най-хубавото пожелание идва от Мариан Залцман

Part 2! 

Celebrities преди 3 години

Тя е топ-професионалист, един от най-известните и награждавани пиар специалисти по света и Старши вицепрезидент глобални комуникации във Филип Морис Интернешънъл (ФМИ), тренспотър, стратег. Преди са се присъедини през 2018 г. към международния лидер ФМИ, Мариан е в топмениджмънта на агенция Euro RSCG Worldline и на Porter Novelli. От 2009 г. до 2018 г. е изпълнителен дирекъор на агенция Havas за Северна Америка. Мариан е автор и съавтор на 16 книги в областта на маркетинга. Като истински откривател на трендове, тя въвежда термина "метросексуален“.

 

Експертното й мнение е винаги примесено с емпатия, човещина и дълбоко познание. Оптимизмът й е безценен, никога самоцелен, винаги подплатен с мотив. Тя умее да предвижда бъдещето, тя цени миналото, тя е човек-визионер. Четем 2-ра част от прогнозите й за 2021, а ако първата ви е убягнала - съдействаме

6. В ПЪЛНА БОЙНА ГОТОВНОСТ

COVID-19 вероятно ще увеличи броя на хората, които се подготвят за апокалипсиса. Драстично.

Какво предстои: Не всеки ще премине в пълен режим на оцеляване, но очакваме домакинствата да се запасяват повече, а бизнесите да се активизират по нови начини.  
Поглед в бъдещето: Достатъчен е само кратък период на паника и хората преосмислят кое е истински важно. Ще сме свидетели и на по-нататъшно засилване на тенденцията за самодостатъчност. Вече все повече хора си отглеждат зеленчуци и пилета, ще си правят сапун, свещи, кисело мляко. Това е макро тенденция, която отразява много аспекти на неудовлетворението от модерния живот. Хората жадуват за по-близка връзка с природата и земята. Те копнеят за това, което според тях е по-опростения бит на миналите поколения. Искат да имат контрол върху чистотата на това, което ядат и пият, като си го произвеждат сами. Искат да се изключат от интернет, за да имат време да направят нещо "истинско“.

7. ПРЕДЕФИНИРАНЕ НА НЕЩАТА, БЕЗ КОИТО НЕ МОЖЕМ

В продължение на няколко десетилетия преди финансовата криза през 2008 г. властваше изобилието. Сякаш имаше по много от всичко и за всички. В двете най-многобройни нации в света, Индия и Китай, започна да се създава средна класа, която можеше да си позволи все повече. Икономическият срив през 2008 г. показа, че нещата не са толкова розови, колкото изглеждат, и през последното десетилетие в света се увеличава разделението между имащите и нямащите.

Въпросът е: какво ще е необходимо, за да бъде човек сред "имащите“ през 2021 г. и след това? През 2020 г. виждаме, че хората започват да преосмислят пирамидата на Маслоу и да ревизират представата си за нещата, без които не могат. В по-тесен смисъл нещата, абсолютно необходими за оцеляване - храна, вода и подслон - си остават непроменени. Всичко останало - електричество, велосипед, мобилен телефон - е лукс. Но модерните общества, особено успешните такива, вече смятат, че от съществено значение е техните граждани не просто да разполагат със средства за оцеляване, но и да могат да се развиват. 

Трагичното е, че макар и да отчитаме съществуващите неравенства и да искаме да ги намалим, знаем, че те ще се задълбочат, тъй като едно от последствията на пандемията е нарастващата безработица. Точно както знаем, че климатичните промени засягат в по-голяма степен бедните.

Какво предстои: Различията, които можехме да пренебрегнем или отхвърлим в "нормално“ време, излязоха на повърхността и все повече хора се обединяват около разбирането, че изграденото от нас общество вече не носи ползи за повечето хора. 
Поглед в бъдещето: Тъй като пандемията изостри сетивата ни за зле платените работници с нисък статус, благодарение на които светът продължи да функционира, както и за това колко несигурни са работните места, все повече хора ще започнат да възприемат идеята за универсален базов доход (УБД) като не чак толкова радикална. За изключително кратко време от маргинална крайно лява фантазия идеята за УБД се превръща в решение, което мнозина смятат за разумно.

8. СПАСЕНИЕТО ИНТЕРНЕТ И ПОСЛЕДСТВИЯТА, СВЪРЗАНИ С ОНЛАЙН НАВИЦИТЕ

Пандемията COVID-19 е трудно изпитание за всички, но представете си колко по-голямо изпитание щеше да бъде само преди 20 или 40 години! Колко хора нямаше да могат да изкарват прехраната си от вкъщи без високоскоростен мощен интернет? Колко много хора щяха да бъдат откъснати от семейство и приятели? Колко много хора нямаше да могат да се снабдят с жизненоважни продукти или да управляват финансите си? Колко ученици нямаше да имат достъп до учебни материали или въобще образование?

Може да се каже, че пандемията бе първият глобален стрес тест за интернет като услуга, която ни осигурява модерен начин на живот. И интернет премина този тест с отличие. 

Вече над десетилетие хората обсъждат как интернет може да се използва, за да ни трансформира и промени. След години на колебания относно работата от дистанция, вирусът принуди компаниите да приемат техните служители да работят от вкъщи като по-добра алтернатива на това да не работят изобщо. Дистанционната работа се получи. Междувременно, здравните специалисти и пациентите разбраха, че консултациите по телефона или чрез видео връзка в някои случаи са не по-малко ефективни и доста по-удобни. Свидетели сме и на ръст на терапевтичните сесии онлайн. 

Поглед в бъдещето: Има възможност марка, ползваща се с доверие, да създаде портал за сертифицирани специалисти от различни браншове - медицина, финанси, право и други. Желанието да се опитоми "дивият запад“ на интернет ще доведе до все по-настоятелни призиви за наличие на надеждни системи за верификация и сертифициране в различни категории.

Но, разбира се, ето го и ян-ът: дори и докато приемаме навлизането на екраните и онлайн услугите в нашия свят – така както приехме удобствата на колите, самолетите, автоматите за теглене на пари, полуфабрикатите и микровълновите печки – ние продължаваме да се тревожим за възможните последствия. Дали времето, прекарано пред екрана, не вреди на развитието на мозъка на подрастващите? Дали дигиталният начин на живот не намалява способността ни да се концентрираме и да изпитваме емпатия? Какво се случва, когато разработените до момента технологии изпъляват някои задачи по-добре и по-евтино от хората?

Какво предстои: Въпросите, свързани с ползите и недостатъците на технологиите, едва ли ще са нещо, за което мислим непрекъснато и винаги ще има хора, които ще се интересуват от най-новите и лъскави устройства и приспособления. Но колкото по-дигитален и зависим от интернет става животът, толкова повече притеснения ще изплуват в медиите и популярната култура. 

9. КОРПОРАЦИИТЕ КАТО АГЕНТИ НА ПРОМЯНАТА

Този век станахме свидетели на сеизмични размествания в центровете на власт, при които корпорациите се превръщат в самостоятелни "икономики“, много по-големи от икономиките на цели нации, и богатството се концентрира в ръцете на малцина. В същото време, все повече хора загубват доверие в способността на своите лидери да намерят решения на най-належащите проблеми на света.

Пандемията засили тенденция: пренасочване на отговорности и очаквания от правителствата и неправителствените организации към големия бизнес. За множеството критици на  "големите X“ (например големите фармацевтични компании, големите хранителни вериги, големите петролни компании) това може да звучи нелогично, но тази тенденция трябва да бъде изследвана по-задълбочено.

В годините, когато мантрата и първостепенната мисия на висшите мениджъри бе "създаване на стойност за акционерите“, компаниите поставяха обществото на второ място в най-добрия случай. Но през последните няколко десетилетия ново поколение от висши ръководители и служители преформулира начина, по който бизнесът мисли и действа. Благодарение на дигиталните технологии бизнесът стана по-прозрачен. Чрез тях журналисти, клиенти, подаващи сигнали за нарушения и обществеността могат по-бързо и по-лесно да критикуват компаниите, да задават въпроси към техните лидери и да ги държат отговорни. Много от нас, като потребители, имат усещането, че имат много повече влияние върху поведението на компаниите, отколкото върху решенията на правителствата.

Какво предстои: Корпорациите като че ли се оформят като най-силната ни надежда, че ще се намерят решения на проблеми, които вече са на живот и смърт, като климатичните промени, пандемиите и глобалната криза в здравеопазването. 
Поглед в бъдещето: Дали сътрудничеството от периода на пандемията - като например надпреварата с времето при разработването на ваксина - е знак за нова ера на публично-частни партньорства, каквато не е имало откакто Дженерал Електрик влезе в партньорство с НАСА за мисията на Аполо 11?

10. ПРЕОСМИСЛЯНЕ НА ИДЕЯТА ЗА МЯСТО

За първи път от много време насам 2020 година постави под въпрос урбанизацията и постоянната миграция на хората към по-гъсто населени места. В момента около 56 процента от населението на света живее в градски зони, но пандемията провокира жителите им да преоценят относителните предимства на града в сравнение с по-малко населените места.

Неумолимо нарастващото търсене от години вдига цените на недвижимите имоти и наемите, като същевременно жилищното пространство в привличащите като магнит световни центрове като Лондон, Ню Йорк, Париж, Сан Франциско и Торонто става все по-малко. Всички тези градски жители, живеещи нагъсто, наред с приходящите работещи и тълпите туристи, са причина обществените места да са препълнени, градският транспорт да е претъпкан, парковете да са пълни с хора, а въздухът да е замърсен. Но нека сме честни: именно в градовете има творчески заряд, там винаги се случва нещо интересно и хората имат какво да правят.

Тогава дойде COVID-19. Само за седмици предимствата на градовете се превърнаха в недостатъци, тъй като жителите им трябва да си стоят у дома и нямат никакъв или ограничен достъп до зелени площи и чист въздух. Хората от по-малките населени места се отказват да идват в града, защото вече могат да работят от вкъщи. Театрите, кината, концертните зали, галериите, ресторантите и баровете - именно това, което придава динамика на градовете - затварят или ограничават дейността си до следващо нареждане.

Какво предстои: Да се преместим да живеем на друго място е по-скоро само мечта. Но колкото по-дълго останат в сила противоепидемичните мерки, толкова повече време и стимули ще има за градските жители да помечтаят. Можем да очакваме по-малките градове и села, и фирмите за недвижими имоти там, да се възползват от тези мечти. Все пак в дългосрочен план никога не е добре да се залага срещу градовете. Повечето градове са преживели много по-страшни неща от COVID-19 (чума, тиф, холера, войни, Испанския грип от 1918 г. и банкрут) и са се възстановили. Те ще измислят нови начини да привличат жители, включително повече зелени площи, по-евтини жилища и интелигентна инфраструктура.
Поглед в бъдещето: Очаквайте промяна в това, което хората търсят за втори дом или вила, защото те ще отдават по-малко значение на статуса и по-голямо значение на физическото обособяване. Ще видим ръст в продажбите на малки къщи на отдалечени места, вкл. мобилни, които да се ползват при бъдещи кризи.

11. ВРЕМЕ Е ДА СЕ ПРИМИРИМ С НЕСИГУРНОСТТА

Това сега пандемия ли е, синдемия ли е или измама? (Подсказка: не е измама.) Носенето на маска увеличава или намалява риска за здравето? Хората развиват ли имунитет, след като се заразят, и колко трае той? Негативният тест наистина ли означава, че не си носител на вируса и позитивният резултат наистина ли означава, че си заразен? Ще има ли ефективна ваксина и безопасна ли ще е тя? Дългосрочните икономически, социални и психологически последствия от борбата с пандемията по-страшни ли са от самата болест? На кого можем да имаме доверие да отговори на тези въпроси?

Може би животът винаги е бил нещо несигурно. В крайна сметка, не е чак толкова отдавна времето, когато цели поколения се обричаха на глад при една или две лоши реколти. Не е толкова отдавна и времето, когато раждането бе огромен риск за една жена, хората бяха по-уязвими при инфекции, пожари и други заплахи.

Какво предстои: Повечето проблеми, провокиращи днешната несигурност, няма да изчезнат. Може би ще овладеем COVID-19, но какво ще стане при следващата пандемия, която рано или късно ще ни застигне? Моето усещане е, че хората ще търсят начини да се ваксинират срещу риска. Ще се стремят към по-безопасни инвестиции; по-сигурни домове с камери, резервни генератори и алармени системи; по-прост начин на живот и повече спестявания; дори ще инвестират в места, където могат да избягат и да се спасят във времена на паника.

Поглед в бъдещето: Докато постоянният стрес и дори пост-травматичният стрес синдром стават все по-очевидни, очаквайте по-големи инвестиции - от отделни хора, компании и правителства - в емоционалното и психическо здраве. Можем да очакваме да се обръща повече внимание на това хората да бъдат обучени на издръжливост. Ще видим това и на организационно равнище, където работодателите ще обучават работниците да се адаптират към различни сценарии, ще го видим и на лично равнище, където училищата и семействата ще изведат като приоритет силата и твърдостта, наред с творческото и критично мислене.

Материалът е публикуван с подкрепата на Филип Морис България

More Celebrities

Драма и възторг: Катрин и всички други принцеси на Уелс в историята

Celebrities преди 12 часа

В историята е имало само 10 принцеси на Уелс. Въпреки че въпросните знатни дами вляха в монархията нова кръв и интелигентна различност, всички те са източник на очарование и... скандални клюки.