Следва

Годишен ХОРОСКОП 2021: Близнаци

Best Practice in Town: За избелващите процедури и за зъби, бели като сняг

Избелването е fashion, избелването е safe 

Health преди 3 години

Разговорихме с д-р Павел Панов, познатият ни вече основател на Panov Dental, най-луксозната дентална клиника в Столицата, за една процедура, която хем много искаме, хем малко ни плаши, хем усещаме, че не знаем достатъчно за нея. Избелването, оказва се, никак не е толкова опасно, колкото си мислим, резултатите са смайващо дълготрайни, а неудобствата са по-скоро подробности, с които се справяме с минимално усилие. Всичко, което научихме, и причините да си запишем час за избелваща процедура (и то не само за нас, а за цялото семейство) са в интевюто по-долу! 


Best Practice in Town: Без грам риск от COVID, клиника само за НАС



Best Practice in town: Дори когато на зъбите ни им "няма нищо", те са най-застрашени


VS: Избелване: позитиви и негативи на всеки прийом и някои професионални тайни за предпазването на зъбите, защото знаем, че веднъж увреден емайлът, той не може да се възстанови.

д-р Панов: Избелването е най-лесният начин да подобрим естетиката и естествения вид на зъбите. Избелвайки зъбите, първо трябва да ги разделим на такива, които са витални, и такива, които вече са умъртвени и съответно са с променен цвят. Както знаете много често, когато зъбът е мъртъв и коренът е претърпял лечение, той е с променен цвят, и ако точно този зъб е във видимата област, това води до лоша естетика, тоест винаги се различава и забелязва.



При избелването на естествените зъби се различават два основни вида. Офисно избелване (което се прави в практиката) и домашно избелване. Офисното избелване може да се индуцира, тоест да се активира чрез различни лампи, лазери и т.н. То според мен е доста агресивно и води до по-големи щети върху емайла и затова го препоръчваме и ползваме само, ако пациентът трябва на следващия ден да е с по-светли зъби. Обикновено това се случва и когато на следващия или по-следващия ден пациентът трябва да се покаже по телевизията, има интервю, фотосесия, личен повод, някакво събитие и следователно няма достатъчно време да се направи домашното избелване. След като свърши процедурата по офисно избелване, винаги даваме шини и избелващ гел, с които той да продължи процедурата в домашни условия. Не препоръчваме офисното избелване, защото при него се използват по-агресивни гелове, чувствителността на зъбите е по-голяма и всъщност с него можем да променим около четири нюанса на цвета на зъбите (което води до не много голяма разлика). Плюс това, тази процедура не е толква трайна, издържа половин до една година, а агресията върху емайла е доста по-голяма.



Другият тип избелваща процедура, домашното избелване, е много по-елегантна, защото концентрацията на гела е по-малка. Снемат се отпечатъци, правят се едни меки, еластични, много комфортни шини, които обхващат плътно зъбите и ние лично препоръчваме и даваме на пациента една шприца с избелващ гел, която след като свърши, той трябва да дойде на контролен преглед, за да видим дали гелът е нанесъл някакви щети върху венеца, има ли прогрес в избелването и да преценим в кой момент да му дадем следващата шприца. На челюст са достатъчни около две шприци, най-много три. Винаги се започва от горната челюст, за да се ограничи количеството избелващ гел в устата и да се намали чувствителността, която хората почти винаги имат, когато избелват зъбите си. Хубавото е, че дискомфорът е реверзиблен, тоест той бавно и постепенно изчезва. След като се третира горната челюст, продължаваме с долната и преходът от едната към другата е идеалният момент да се види резултатът и разликата от процедурата. Обикновено домашното избелване трае около десет дена до две седмици, като ,ако има чувствителност, човекът може спокойно да прекъсне процедурата за два-три дена. Не е важно за колко поредни дни ще се случи процедурата, а е важно сумарното време, през което гелът действа върху зъбите. При домашното избелване можем да променим до единадесет нюанса на цвета и да задържим резултата до четири години. Ако след така направеното медицинско избелване, пациентът усети, че цветът на зъбите отново се нарушава, винаги може със същаша шина и с една шприца веднъж в годината да прави поддържаща домашна процедура за три-четири дни.

VS: Неприятна / болезнена ли е избелващата процедура? Как се подготвяме за нея?     
 
д-р Панов: Чувствителността по време на избелването зависи от количеството на свободните радикали, които се намират по повърхността на зъба. Когато карбамидният пероксид (съставката в избелващия гел) се свърже с тези радикали, ако броят им свърши, тогава пациентът усеща чувствителност. Това е нещо много индивидуално. Затова в началото, на първия ден, в който се носи шината, ние препоръчваме на пациента да я носи без да спи с нея, за да може да засече след колко време ще усети първото леко изтръпване на зъбите, първия признак на чувствителност. Така разбираме за колко време гелът се свързва с тези свободни радикали и по този начин много лесно се контролира чувствителността при всеки пациент. Винаги се вглеждаме в детайли като този и се стараем максимално избелването да не е болезнена процедура.



Задължително, преди да се предприеме една процедура по избелване на зъбите, устната кухина трябва да е много старателно и грижливо почистена. И предварително правим почистване и полиране на зъбите, тъй като по зъбите не трябва да има никакви налепи, отлагания, зъбен камък, зъбна плака - само така избелващият агент може да действа добре върху тях и да подобри цвета. Също важно нещо е да се знае, че пломбите, коронките, мостовете и възстановяванията не могат да се избелват; те са изкуствен материал, който не може да се манипулира. Когато пациентът няма пломби, има малко или има само на задните зъби той може да направи избелване по всяко време. Когато обаче има фронтални възстановявания, които са във видимата област, тогава е хубаво след избелването да се изравни цветът на тези възстановявания като се подменят или се коригира повърхностният им пласт.

VS: Кога можем да започнем да избелваме зъбите? На каква възраст?
д-р Панов: Минималната възраст, на която можем да избелваме зъбите спада все повече и повече, например в САЩ тя е 13-14 години. Лично аз смятам, че зъбите е добре да започнат да бъдат избелвани от 17 години нагоре, тоест преди баловете няма проблем да се избелят зъбите. По време на бременност също не е препоръчително.

VS: Каква е разликата между всички продукти на пазара, които намираме по аптеките - лентички, шини с някакви гелове или разтвори, избелващите пасти за зъби – и истинското медицинско избелване?
д-р Панов: Разликата е огромна. Всички продукти, които свободно можем да си купим в аптеките, могат да премахнат само повърхностни налепи или фини оцветявания, но те не действат в дълбочината на зъба. При медицинското избелване гелът разтваря органичната част на емайла, навлиза в дълбочина и избелва подлежащия дентин (пластта под емайла), което не трябва да представлява притеснение, защото в последствие организмът сам изгражда отново тази органична материя. Тоест по този начин направено избелването то е контролирано и е наистина най-добрият начин зъбите да бъдат избелени. Професионалните продукти, които се продават само на зъболекари и на медицински лица, пациентите не могат да ги намерят в мрежата, и всъщност продуктите, които се предлагат в аптеките са частични заместители на истинското и качествено избелване. 


Д-р Павел Панов за продуктите, които гарантирано правят усмивката ни "холивудскa"


VS: Как да избелим потъмнелите третирани или умъртвени зъби?
д-р Панов: Всъщност потъмняването на зъбите се получава по няколко причини. Първата е, че пастите, с които се запълват каналите на зъбите, когато те се умъртвят, често водят до различен тип оцветяване в по-лилав, по-оранжев или по-кафяв спектър на цвета. За да имаме добро избелване на умъртвените зъби, трябва наново да се направи лечение на канала и да се запълнят с индеферентен материал; материал, който не води до никакви оцветявания. Каналите трябва да се почистят много добре и да се запълнят с чиста готаперка (извлек от африканско дърво, който преди много години е доказано, че е изключително индиферентен и не дава оцветявания по зъбите). След като се запълнят каналите по този начин, се поставя гел с друга концентрация или разбъркана специална паста, за да може чрез няколко апликации самият мъртъв зъб да се избели и да придобие естествен цвят. Понякога не може да се постигне идеален ефект, но известно време след като цветът се стабилизира и се свърши с избелването, можем да направим допълнителна фина корекция на цвета.  



VS: Как действаме, докато "самоизбелваме" зъбите с шините и гела?
д-р Панов: Докато се носят шините, в тези няколко часа (от 3 до 6) денем или нощем, пациентът не бива да консумира каквато и да е храна, защото гелът в шините може да се смеси с храните и напитките. В тези 10-15 дена, в които трае домашното избелване, е добре също да се ограничи консумацията на силнопигментирани храни и напитки, които могат същевременно да оцветят зъбите. Капини, малини, касис, боровинки, червено вино, кафе и ред други "цапащи“ храни. Истината е, че дори и след избелване твърде редовната консумация на тези храни може да доведе до по-тъмен нюанс на зъбите, но това не е грандиозен проблем.


VS: Интересуваме се дали процедурата и избелващите продукти имат странични ефекти, негативни последици; носят ли рискове за оралното здраве?
д-р Панов: Тъй като след процедурата всички перипризмени пространства (пространствата между призмите на емайла) са отворени, е препоръчително шината за избелване да се носи допълнително още седем дни за половин час на ден с реминирализираща паста - така наречения течен емайл. В състава му има калциеви, флуорни и фосфатни йони, които обогатяват естествения емайл с тези елементи и го заздравяват. Това е отговорът на въпроса "как да предпазим емайла след избелване" - ако пациентът следва тази и другите ни препоръки, избелването става не просто една фешън процедура, а процедура по заздравяване на емайла. Любопитен факт е, че например газираните напитки и цитрусовите фрешове са десет пъти по-агресивни към емайла и зъбите от избелващия гел. Тоест чрез избелването емайлът на зъбите няма да се увреди, ако продецурата се проведе под лекарски контрол, а напротив, можем да го направим по-здрав и по-усойчив.

Panov Dental, единственото място, на което бихме избелили зъбите си, е на ул. "Отец Паисий" 47, София, контакти намираме на сайта им, а във Фейсбук ги следваме за новини и любопитна информация. 

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 2 седмици

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.