Следва

Народният театър с 6 премиери до края на сезона!

Най-хубавите книги за ВЕДНАГА, тоест за Коледа

Открадваме Коледа за себе си, четейки

Books преди 3 години

Разказваме и показваме няколко небанални Коледни книги, осем на брой, защото са безкрайно магични. Изданията са с бравурни илюстрации и корици, което ни навежда на мисълта, че всяка една от тях, освен радост за нас, е и перфектен last-minute Коледен подарък. Ухание на нови книги и мандарини - така описваме идните няколко дни. 


Какво да четем: любимите книги на Големите


"Как малкият Клаус стана Дядо Коледа“, Лиман Франк Баум

Помним "Вълшебникът от Оз“ и Макар Л. Ф. Баум, който макар да е известен най-вече с това магично произведение, е създал и други прекрасни неща. "Как малкият Клаус стана Дядо Коледа“ е едно от тях, а изданието на "Колибри“ с твърди корици и илюстрации от Дамян Дамянов е удоволствие и за най-претенциозния книжен любител.



Книгата пренася във волното детство на малкия Клаус, който желае само едно - да дарява радост. Задачата не е лека, а мнозина се опитват да му попречат. Но бъдещият Дядо Коледа не се предава - вълшебствата и чудесата са на негова страна! Така и до днес всяка година по едно и също време...

"Разкази за Коледа“, О. Хенри
Ако все още не сте посягали към книга на О. Хенри, трябва сериозно да се замислите, защото авторът е всепризнат гений на късия разказ с неочакван край. "Разкази за Коледа“ е тънка книжка, стилно оформена от "Изток-Запад“, и включва "Хиляда долара", "Последният лист" и "Даровете на влъхвите". Три от най-известните творби на О. Хенри ни даряват със затрогващи истории за човешката доброта и обич, за да е Коледа всеки ден.

Луксозното издание е илюстрирано от художничката Деница Трифонова, автор и на корицата. Преводът е дело на Огняна Иванова. От същия творчески екип можете да потърсите други две коледни книги - "Разкази за Рождество“ и "Празнични искрици“.

"Писма от Дядо Коледа“, Дж. Р. Р. Толкин
Всички познаваме Толкин с историите за Средната земя и култовата трилогия "Властелинът на пръстените“. Целият този талант за създаване на нови светове чудесно пасва на един любящ баща, който иска да зарадва децата си. Така всяка година децата на Дж. Р. Р. Толкин са се радвали на писма от Дядо Коледа, украсени с красиви цветни илюстрации.
Разбира се, това Толкиновите писма не са обикновени. Те са вълшебни приказки, пълни с магически създания. Всяка илюстрация, марка и плик, изработени лично от английския писател между 1920 до 1943 година, представляват същинско произведение на изкуството, а днес ние държим в ръцете си издание с оригиналните текстове и рисунки.

"Фалшивата брада на Дядо Коледа“, Тери Пратчет
Има ли нещо по-хубаво от любим хумористичен автор с коледна книга? Има, разбира се - коледна книга от любим хумористичен автор с прекрасни илюстрации. Сър Тери Пратчет развихря въображението си не за първи път, но тук сме по следите на Дядо Коледа, а не на лудите академици от Света на диска.

За един по-нестандартен празник. Без излишна романтика и сантименталност, защото тук Дядо Коледа работи в зоопарка, съсипва магазини за играчки и може би и го арестуват за влизане с взлом. Смях - това носи тази книга. 

"Дядо Коледа и аз“, Мат Хейг
През последните три години ИК "Прозорец“ всяка Коледа представят по едно приключение от писателя Мат Хейг и художника Крис Мулд. "Дядо Коледа и аз“ е продължение на "Момче на име Коледа“ (2018) и "Момичето, което спаси Коледа“ (2019). Това е приказка с вълшебства за невъзможни, но не чак толкова, неща, за вярата в искреното добро.

В предходната книга Амелия Уишхарт все още е затворена в приюта на господин Крийпър и Коледата беше в опасност. Сега Амелия живее във вълшебното градче Джуджешки шлем заедно с Дядо и Баба Коледа. Но завистливият Великденски заек предприема атака, за да съсипе любимия ѝ празник. 

"Още мистерии по Коледа“ - сборник с разкази
В продължението на "Мистерии по Коледа“ издателство "Ера“ отново включва популярни и обичани писатели от криминалния жанр, като Агата Кристи и Г. К. Честъртън. Сборникът помества общо единадесет класически мистерии с празничен привкус.

Не за всички Коледа е топъл чай и "добри деяния". Някои се възползват от суматохата покрай празниците и извършват ужасяващи деяния. За щастие, детективите са на линия, дори когато, уж Коледно, си почиват.

"Да пропуснеш Коледа“, Джон Гришам
Как така?! Ами, има хора, които чувстват като излишно натоварване и харчене на пари и искат да си вземат почивка... от Коледа. Поне веднъж. Само тази година. Без пораженията, които тя нанася върху семейния бюджет, без безбройните подаръци и приготвяне на пуйки и сладкиши.

Лутър и Нора Кранк искат да се спасят именно от това, когато решават да пропуснат Коледния сезон. Обаче има проблем - ако те не украсят къщата си, съседите им няма да спечелят конкурса за най-хубава улица в квартала. Приятелите на двойката също са озадачени от спонтанното решение и яростно протестират срещу него. Да пропуснеш Коледа и блясъка й се оказва непосилно сложно.

"Етюд-и-те на София“ - зимно издание
Преди няколко месеца част от фотографиите от известната Facebook страница се появиха в луксозен албум. Автор на снимките е Иван Шишиев, чийто обектив запечатва най-интересните места, хора и моменти в Столицата. През декември любителите на красивите гледки (ние) могат да избират между стандартната корица и зимния ѝ вариант. Съдържанието е абсолютно идентично, но корицата на лимитираната серия е със зимен софийски пейзаж.

More from View Sofia

Валерий Гергиев и Софийската филхармония с концерт в подкрепа на инициативата за изграждане на нова акустична концертна зала

Music преди 2 години

Световно признатият диригент Валерий Гергиев и солисти на симфоничния оркестър на Мариинския театър заедно със Софийската филхармония ще изнесат благотворителен концерт в подкрепа на инициативата за изграждане на нов акустичен музикален комплекс на България, който да има потенциала да се превърне в духовен и културен храм за възпитание на поколения млади хора, и да постави София редом до големите културни центрове на света

More Books