Следва

Най-четените материали на View Sofia за 2020

Кой е новият щам на COVID-19, който затвори Лондон?

Колко още?

Health преди 3 години

Преди по-малко от месец премиерът Борис Джонсън въведе най-строгите ограничения във връзка с коронавируса в Обединеното кралство след първоначалния локдаун през март, като забрани празничните събирания на повече от едно домакинство и затвори всички несъществени магазини в зона, която включва голяма част Лондон и съществена част от югоизточната част на Англия. Причината за тази свръхпредпазливост е новата мутация на COVID-19, засечена на Острова, която спомага скоростта на новите инфекции да се увеличи почти двойно през последните няколко седмици.


Празната гара Сейнт Панкрас в Лондон, 2020г. 

„Този ​​вирус се разпространява по-лесно", заяви неотдавна главният научен съветник на Великобритания Патрик Валанс. „И затова са необходими повече мерки, за да го държим под контрол."

Съседните държави са съгласни. Въпреки че не се очаква вирусният щам да бъде устойчив на ваксините, пуснати по-рано този месец, Франция, Испания, Италия и няколко други европейски държави временно забраниха пътуванията от Обединеното кралство, докато учените се надпреварват да научат повече за мутацията. По-долу е даден пример за общественото здраве и политическите последици от подобно неблагоприятно развитие.

По какво се различава този щам на COVID?

Разликата, открита във Великобритания, известна като „VUI - 202012/01", е идентифицирана за пръв път там в средата на септември, според Световната здравна организация. Неговите мутации се наслагват върху генетичния материал, контролиращ протеина, който позволява на COVID и други подобни вируси да проникнат в клетките на гостоприемника, причинявайки инфекция.


Лондон, 2020г.

Според главния научен съветник на Великобритания, Патрик Валанс, има 23 промени в генетичния материал на вируса, необичайно голям брой, който изглежда помага да се разпространява по-бързо. Британски официални представители изчисляват, че „VUI - 202012/01" е цели 70 процента по-преносим - брой, който се основава на моделиране, но все още не е потвърден в лабораторни експерименти. Въпреки че към днешна дата няма доказателства, че щамът причинява по-интензивно заболяване или води до по-висока смъртност, по-бързото предаване означава повече случаи, което може да доведе до по-висок процент на хоспитализация.

Чести ли са мутациите на коронавируса?

По принцип вирусите са склонни да улавят малки генетични промени, докато се движат през гостоприемниците си. „Вирусите, които кодират генома си в РНК, като SARS-CoV-2, ХИВ и грип, са склонни бързо да улавят мутациите, тъй като се копират в техните гостоприемници, тъй като ензимите, които копират РНК, са склонни да правят грешки", обяснява ученият-изследовател Юен Калауей.

Учените проследяват незначителни промени в генетичния код на COVID-19 от началото на пандемията и до момента са открити поне 1000 варианта. Но промяната в шип протеина, открита в Югоизточна Англия, представлява една от първите мутации на коронавируса, които я правят по-инфекциозна.

През юли учените описват вариант, който с течение на времето измества по-стария щам коронавирус, за да се превърне в доминиращ щам в пандемията. Експериментите показват, че вариантът, известен като G614, се репликира по-бързо, но изглежда също толкова податлив на антитела, които са насочени към по-ранния щам и не е свързан с по-тежко протичане на заболяването.

Как ще бъде повлияно разпространението на ваксината от новия щам във Великобритания?

„Нашето работно предположение, подкрепено от всички учени е, че отговорът на ваксината трябва да бъде адекватен за този вирус", каза Валанс на брифинг. По този начин щамът, който затваря Югоизточна Англия, няма да спре усилията за инокулация, започнали на 8 декември.


Патрик Валанс

Американските учени от Изследователския институт на армията "Уолтър Рийд" все още изучават мутацията, но д-р Нелсън Майкъл, директор на Центъра за изследване на инфекциозни болести в института, е на мнение, че сегашните ваксини вероятно ще бъдат ефективни срещу новия вариант. „Разбира се, че тази мутация не е заплаха, но никога не се знае. Все още трябва да бъдем усърдни и да продължим с изследванията", казва Майкъл пред CNN.

Микробиолозите, които разговарят с NBC News обаче, споделят опасения, че в крайна сметка вирусът може да нарасне, за да стане устойчив на ваксини. „Макар да не е действително устойчив, може да не са необходими толкова промени след това, за да стигне там", каза Равиндра Гупта, професор по клинична микробиология в Университета Кеймбридж. Саймън Кларк, доцент по клетъчна микробиология в Университета Рединг, казва, че ваксината срещу COVID в крайна сметка може да стане като противогрипната ваксина, изискваща актуализирана версия всяка година.

Кои държави са забраняват пътуванията от Обединеното кралство?

Холандия и Белгия са първите държави, които преустановявиха въздушното пътуване от Обединеното кралство. Скоро към тях се присъединиха Австрия, Германия, Ирландия, Испания, Италия и Израел, докато френската забрана изглежда се прилага и за пътуване над Ламанша.

Преди Борис Джонсън да обяви новите ограничения в събота, Съединените щати вече блокираха пътуванията за повечето граждани на САЩ, които отскоро са в Обединеното кралство, Ирландия, Бразилия и 26 други европейски държави. Според доклад на Telegraph ден преди съобщението на Джонсън, президентът Тръмп обмисля да отмени тази забрана - въпреки че блокирането може да промени изпълнението на това решение.

Активни ли са нови вирусни щамове някъде другаде извън Великобритания?

Учени от Южна Африка откриха щам, който споделя една от мутациите на британския коронавирус в до 90 процента от пробите, които са генетично секвенирани от средата на ноември. Данните сочат, че двете вариации възникват отделно, според молекулярния епидемиолог Ема Ходкрофт. Въпреки че вариантът не е свързан с по-тежки случаи, той е свързан с по-високи вирусни натоварвания при тестове на тампони, което означава, че е и по-трансмисивен.

В момента Южна Африка, най-тежко засегнатата държава на континента, преживява втора вълна, движена отчасти от този по-вирулентен щам и отчасти от поведението на гражданите, което подкопава мерките за обществено здраве през цялата пандемия - включително скорошно парти в град на плажа в Индийския океан, където над 1000 участници вече дават положителни тестове за COVID-19. На среща на СЗО по-рано този месец учените съобщиха, че новият вариант съставлява 80 до 90 процента от инфекциите в Южна Африка.

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 1 месец

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.