Следва

3.1 Philip Lim, Fall 2021, READY-TO-WEAR

Три десетилетия haute beauty: моментите в индустрията, които счупиха стереотипа

Смяна на довчерашния стереотип...   

Runway преди 3 години

Oт раждането на гръндж културата през 90-те и анти-beаuty ревютата на Мартин Маржела и Александър Маккуин до сегашните, които празнуват разнообразието на човешките раси и чупят половите граници (Savage X Fenty и Charles Jeffrey за пример), разбирането за красота се променя непрекъснато. Всяка епоха отразява и реагира на случващото се в света, налагайки тенценции, които идват и си отиват. Но има и такива, които остават запечатани в съзнанието ни завинаги - разглеждаме най-добрите и значими beauty моменти от последните три десетилетия надолу:

Марк Джейкъбс за Perry Ellis - Пролет/Лято 1993

Годината е 1992-ра, модните брандове все още се уповават на визията с големи подплънки, тупирани коси и бляскав грим от 80-те. Но появата на Марк Джейкъбс и неговите карирани широки ризи в колекцията му Пролет/Лято 1993 за Perry Ellis задава нов тон в модния свят. Ревюто е вдъхновено от музикалния театър в Сиатъл: моделите са с прави сплъстени коси, зачервени бузи, без червило и подчертаване на веждите - това е анти гламър визията, която дизайнерът налага. “Исках да изглеждат по начина, по който изглеждат, когато вървят по улицата, без да са наконтени“, казва Джейкъбс в интервю за New York Times. Концепцията обаче не се приема добре от публиката и шоуто се превръща в провал, съответно Perry Ellis уволняват Марк, но всъщност това е ключов момент както за модата, така и за beauty индустрията. Тази визия въвежда тотално ново усещане, празник на контракултурата, автентичността и индивидуалността.

Maison Margiela - Есен/Зима 1995

Това е време, в което на върха са супермодели и супер дизайнери, а Мартин Маржела прави изцяло дрехите със задължителна концепция зад тях, култивирайки атмосфера на тайнственост и анонимност (говорим за неговите бели престилки и многократните откази за  интервюта). Неговата колекция Есен/Зима 1995  е идеален пример за това, защото именно тогава той представя маската Margiela. Направени от яркорозова, морскосиня, черна и кестенява коприна, те лишават човек от идентичност - иронично, няколко години след това Кание Уест носи същата маска, но с перли по нея. Макар и често срещани в съвременния свят, маските на Margielа контрастират на всеки културен тласък на сегашните времена (логомания, таблоидни новини, рап музика и културата на знаменитостите). Те бележат ключов момент в разбирането на красотата, защото я отричат изцяло, което кара хората да се замислят за тенденциите, които следват.

Mugler Haute Couture - Есен/Зима 1997

Тиери Мюглер е от онези дизайнери, които добре знаят как да използват грима, за да разкажат въздействаща история. За ревюто на колекцията Есен/Зима 1997, той разказва историята на “Метаморфозата на Кафка“, като използва модела Адриана Карембьо, за да я превърне в мутант - отчасти животно, отчасти извънземно - с шапка от пера, жълти контактни лещи, тъмно червило и боди от блестящи сини и зелени люспи. Отклонявайки се от използването на косата и грима с цел постигането на съвършена визия, Мюглер създава прецедент, който следващите поколения дизайнери следват.

John Galliano Haute Couture - Пролет/Лято 2004

Джон Галиано пренася съвременния свят в древен Египет, с което привлича интереса на дългогодишния си сътрудник, гримьорката Пат Макграт. Моделите са напълно трансформирани в позлатени богини: блестящи златисти сенки, които стигат чак до веждите, които сами по себе си са силно подчертани, блестящи устни, стратегически поставени бижута, украсяващи ушите и подчертаващи брадичката. Майсторски клас във фентъзи изкуството - дори би могло да се счита като създаването на Клеопатра визията в модния свят.

Alexander McQueen - Есен/Зима 2009

“Намирам красота в гротеската“, казва Александър Маккуин в интервю. “Целта е да принуждавам хората да виждат нещата.“ Цялата идея за шокиращи и конфронтиращи визии създава някои от най-значимите beauty моменти в модата. По-специално, говорим за призрачните бели лица с огромни, лъскави, напомнящи на клоунски устни от ревюто за колекцията Есен/Зима 2009. Има нещо фетишистско и дълбоко перверзно в тази визия, но представянето й е забележителен момент, който отговаря на несигурностите на всеки, който някога се е чувствал грозен.

Vetements - Пролет/Лято 2015

Последовател на Маржела, брандът на Демна Гвасалия - Vetements, въвежда ново настроение в съвременната мода - иронично, фрагментирано и прагматично, един вид антимодна мода. Моделите са избрани от улицата, което се тълкува като упрек в идеята за използване на супермодели - визията е небрежна, с разрошена коса и семпли подчертавания. Тук става въпрос за автентичност и човешко многообразие, противопоставяне на еднотипността на Кардашян ерата и плоската селфи култура, която властва в модния свят.

Charles Jeffrey menswear - Пролет/Лято 2018

За дебютното си самостоятелно шоу, шотландският дизайнер на мъжки облекла Чарлз Джефри представя цветен бунт, който говори за носталгия по детската градина: лицата на моделите са изрисувани сякаш от деца, което виждаме като игрив поглед към мъжествеността, погледната през призмата на queer културата.

Savage X Fenty - Есен/Зима 2018

След като многобройните призиви за разнообразие и приобщаване на различните раси дълго време остават нечути, Риана се появява, за да покаже на индустрията как точно се прави. Декора за шоуто на дебютната колекция на Savage X Fenty, напомня на Райска градина, в която обикалят хора с всякакви форми, размери, цветове, полова идентичност и сексуална ориентация. От Палома Елсесер и Джазел Занаути до бременната в деветия месеца Слик Уодс, женската красота е представена във всичките й форми - изключително значима културна повратна точка за модния свят.

More Runway

Седмица на модата в Париж Есен/Зима 2024: простата гениалност на Miu Miu

Runway преди 3 седмици

Не знаем как, но Miuccia Prada не спира да ни учудва, впечатлява и вдъхновява с желанието си да разглоби всяка колекция и всеки тоалет, независимо дали в Prada или Miu Miu, на неговите зъбчета и компоненти.