Следва

News Екстаз: LVMH награди, Ким и Кендал като коне, бебе Август и още

Readers' choice: Още 25 филма, които ЗАДЪЛЖИТЕЛНО гледаме поне веднъж в живота си

Ние попитахме, вие отговорихте 

Movies & TV преди 2 години

100 филма за месец звучи супер, но 125 филма за месец и малко звучи още по-супер! И понеже обичаме да научаваме за вас, а почти нищо не говори повече за човек от любимият му филм, питахме ви в Инстаграм кой е задължителният за всеки филм и надолу изброяваме какво ще гледаме и какво да гледате тези дни и поне веднъж в живота си.


100 филма, които ЗАДЪЛЖИТЕЛНО гледаме поне веднъж в живота си: първите 25


100 филма, които ЗАДЪЛЖИТЕЛНО гледаме поне веднъж в живота си: вторите 25


100 филма, които ЗАДЪЛЖИТЕЛНО гледаме поне веднъж в живота си: третите 25


100 филма, които ЗАДЪЛЖИТЕЛНО гледаме поне веднъж в живота си: последните 25


Анаполис (2006)

Щом Джеймс Франко е пред очите ни - щастливи сме. Тук той е почти все още гимназист, обучаващ се в най-строгото мислимо военно училище и има две неща, които иска: да успее и да бунтарства. 

Легенди за страстта (1994)

Това произведение на изкуството е базирано на друго произведение на изкуството - едноименната новела на Джим Харисън. Действието се развива около живота на трима братя и дивия им живот в началото на 20-ти век. Ключовите думи към този филм са: природа, история, любов и война.  

Ванила Скай (2001)

Този филм скуптурира една изключително привлекателна и морално натоварена история. История за мъж, който може всичко, което иска, и иска всичко, което може да бъде поискано. И същевременно го изгубва, заради случило се "съвпадение".

Калпазанка (2008)

Какво става, когато много разглезено и щуро момиче бъде изпратено да живее в провинцията от строгия си баща? Тийн филмите съществуват, за да дават отговор на такива въпроси. 

Яж, моли се и обичай (2010)

"Яж, моли се и обичай" или Италия-Индия-Индонезия е след-разводната история, написана първо като книга, а после направена и на филм, следваща действителните мемоари на Елизабет Гилбърт и околосветското й пътешествие. Всички сме го гледали, всички го обичаме. 

Колумбиана (2011)

Тя се превръща в студенокръвен убиец, след като още като дете е свидетел на смъртта на родителите си. Да, този филм е за отмъщение. 

Туристът (2010)

Сещате се за фразата "леко четиво" - ами това е еквивалентът й във формата на филм, "леко гледиво", ако посмеем да си измислим дума, за да го опишем. Сюжетът е приятен и леко завъртян, естетиката е на космическо ниво (и как не - Анджелина Джоли, Джони Деп и Венеция)... Интересен факт е, че двамата едвам се понасят по време на снимките... 

Вики, Кристина, Барселона (2008)

Този филм, съвсем се подразбира от заглавието, разказва за две приятелки, Вики и Кристина, които прекарват едно лято в Барселона. Всичко очевидно приключва тук, защото момичетата срещат особен и интересен мъж, артист, което никога не свършва по очакван начин. А плюс това, бившата му жена е емоционално и ментално нестабилна.  

С деца на море (1972)

Дествто. Радост. Несебър. Смях. Ако някой не е гледал този филм и пита какъв е, отговаряме: “Няма да е филм това, любов ще е.”

Люси (2014)

Скарлет Йохансон може да играе всяка роля на света, с което забавлява голяма част от интернет, така че защо да не може да играе момиче, чийто мозък достига пълния си функционален капацитет? Този филм е от онези филми, които могат да накарат човек да се чувства безмерно силен или напълно незначителен. 

Тетрадката (2004)

Предложенията за "Тетрадката" са повече отколкото за всеки друг филм, включен тук. И ние не бихме го пропуснали. Рейчъл Макадамс е великолепна, филмът въобще е красив и трогващ, клишето е в правилната мяра, дори смеем да кажем, че продукцията е по-хубава от едноименната книга на Никълъс Спаркс, по която е правен филмът. 

Най-великият шоумен (2017)

Действието се развива в 19-ти век, който е сякаш най-любимият ни век. Музиката (защото "Най-великият шоумен" е мюзикъл) е величествена, погледът върху социума и играта на Хю Джакман - също, а задължителната за всеки хубав филм доза сексапил идва право от Зак Ефрон. 

Осъдени души (1975)

Ако филмите имаха зодии, този щеше да е "Везни". По две причини: излиза на 17 октовмри и е същинско откровение на любовта.

Под небето на Тоскана (2003)

Импулсивната покупка на вила в Тоскана е най-добрата възможна такава и сме готови по всяко време да повторим решението на писателя и професор, главен герой в този филм. Все пак бихме пропуснали частта, в която мъжът ни изневерява и се развеждаме, но само в действителния живот, от този филм не трябва да се пропуска и секунда. 

Закуска в Тифани (1961)

Филмът-елеганс! Естествено, че трябва да се гледа.

Ваканцията (2006)

Да смениш мястото, на което живееш, и да се влюбиш са едни от най-чаровните житейски обрати. Когато ни се прииска да ги изживеем, но сгушили се на дивана, гледаме "Ваканцията"...

Омарът (2015)

Концепцията на Фийби от "Приятели", че всеки има своя "сроден омар" е развита до великолепие в този футуристичен, романтично-драматичен, антиутопичен филм. И ние много го харесваме. 

Танцьорка в мрака (2000)

Ако ви влече три месеца след гледане на филм да плачете безгласно - това е филмът. Най-добрата любовна драма, правена някога, според нас... 

Цар лъв (1994)

Възхитителното в тази анимация са нивото на философски и устойчиви културни символи, украсени от музикалните шедьоври на Ханс Цимер и Елтън Джон, обосновката на "Хамлет" от Шекспир, готиният хумор и лекият носталгичен привкус, който усещаме всеки път, щом видим сцената с изгряващото слънце. Това е филм за всеки. 

Най-дългата нощ (1967)

Сезонът е есен, годината 1943-та. В купето на нощен влак за София пътуват лекарка, селянин, фокусник, безработен с детето си, двама влюбени и току-що освободен от затвора комунист. При тях влиза избягал от военнопленически лагер английски летец. Всичко това довежда до взимането на опасен избор. Забележителен филм.

Сладкият мирис на успеха (1957)

Към филмите за журналисти имаме естествен сантимент. Този, макар на 64 години, намираме за пленителен и рейтингът му в Letterboxd оправдано е наистина висок. 

Платформата (2019)

Психо ли е, трилър ли е, хорър ли е - няма значение... Обичаме филмите, които дни след гледане ни държат емоционални и вкарани в преживяването, а този е такъв. 

Властелинът на пръстените (2001, 2002, 2003)

Обожаваме Толкин и категорично (но леко натъжени) знаем, че никога няма да има съвършена екранизация на творбите му, защото една цяла вселена, имаща свои език, история и социо-културна структура не може да се побере между четирите ъгъла на екрана. И все пак трите репродукции на "Властелинът на пръстените" са много близо до оригинала, Орландо Блум като елф е bomb, емоциите са нестихващи.  

Козият рог (1972)

Най-хубавият български филм правен някога. Точка. При високото изкуство наградите и отличията не са от значение, но този е носител на седем престижни световни награди, но по-важното - носител на любовта и вярата ни към родното кино. 

Животът на Пи (2012)

Този филм, базиран на книга със същото име, е... красив. И духовен. И красив. Той разказва историята на момче, родено във френската част на Индия, имало странно име (което няма нищо общо с математиката), неочакван най-добър приятел и живот, който може да накара и най-големия скептик да повярва в съществуването на нещо по-голямо... "Животът на Пи" е ода към природата, а заслугата за невероятното й пресъздаване във филма е до голяма степен на българин.  

 

More Movies & TV