Следва

Здравословна топла супа срещу настинка, направена с много любов

Гастробайпас. Положителни и отрицателни страни, мнения на пациенти

Преди всичко байпасът на стомаха е метод за лечение на хора страдащи от наднормено тегло и затлъстяване...

All About Life преди 14 години

Когато диетите, гладуването и стройните режими за справяне с наднорменото тегло не помагат, тогава търсим алтернативни методи за отслабване, които да гарантират сто процентов резултат с премахване на поне 40 % от теглото ни.

Един такъв доста известен вече и дори често изпробван метод е гастробайпасът. И в тази здравословно тематична седмица няма как да не обърнем вниамание на една такава крайна мярка като метод за постигане на здравословен резултат.

Какво трябва да знаеш обаче преди да пристъпиш към така операция:

Преди всичко байпасът на стомаха е метод за лечение на хора страдащи от наднормено тегло и затлъстяване.

За да се осъществи тази операция, налице трябва да е сериозно заболяване и всички други методи като диетични режими, спорт и медикаменти да са били безрезултатни.

Изключение правят случаите, когато има съпътстващи заболявания като диабет тип 2, артериална хипертония и смущения на съня. Пациента трябва да е на възраст между 18 и 55 години и да има стабилно здравословно състояние. Преди да се вземе решение за извършването на операцията се провеждат множество тестове и консултации с различни специалисти.

Самата интервенция представлява имплантирането на силиконов пръстен в горната част на стомаха и изграждането на връзка между тази част и средната част на тънките черва.

По този начин, от една страна се намалява обема на храната, която може да се поеме и по-бързо се създава се чувство за ситост.

От друга страна храната се пренасочва директно към по-долната част на червата и по този начин се избягва абсорбирането на голяма част от мазнините и белтъците в нея. Пръстенът може да се регулира и постепенно се отпуска.

Ако се получат усложнения, може и напълно да се премахне. След операцията, пациентът се ангажира със сериозна промяна в хранителните си навици и начинът си на живот.

Необходима е силна воля и мотивация, тъй като ако диетата наложена след операцията не се спазва, стомахът може пак да се разшири. Методът е изключително ефективен и до голяма степен безопасен.

Първите резултати се появяват веднага след изписването на пациента. Започва процес на скоростно отслабване като след 12 месеца свалените килограми може да достигнат 2/3 от общото количество излишни килограми. Значително се понижават рисковете от диабет тип 2 и сърдечно-съдови заболявания. Самочувствието и жизненият тонус на пациентите се повишават.

Все пак съществуват определени рискове. Възможните усложнения са свързани с белтъчен глад, анемия, дефицит на витамини и прояви на остеопороза (недостиг на калций). Възможни са също инфекции, проблеми с белите дробове и жлъчката.

Не бива да се пренебрегва и факта, че храната оказва влияние върху емоционалното ни състояние, работоспособността и жизнения тонус. Преди да предприем тази операция, пациентът трябва да е напълно наясно както с ползите, така и с недостатъците на процедурата.

Ето и няколко мнения на хора, направили си тази операция, които пълнат форумите в интъернет пространството

„Като ме приеха, два часа по-късно започна операцията и още два след това се събудих. Ето тук започва екшънът...”

„В процеса на разговори с хирурзите разбрах, че всъщност пръстенът е временна мярка. Сваля се след няколко години. През това време човек трябва освен да отслабне поради малките количества храна, които приема, но и да свикне, че това са нормалните количества. Идеята е през това време да се преодолее "паметта на клетките", което е много трудно постижимо при стандартните диети.”

„Вече съм 8 кила назад. Казаха ми, че този процес на отслабване ще се развива стъпаловидно - сега съм в стръмната фаза, но си мисля, че за 2 години все ще се преборя.”

„Всичко надмина очакванията ми. Два часа след безкръвната операция станах и можех да ходя. Два дни бях на системи без да се храня, след това започнах на течна храна. Сега спазвам хранителен режим в които се казва, че трябва да пасирам всичко, но на мен така не ми харесва и си ям нормално, като се старая да дъвча повече.”

„При мен положението е следното - за близо година и 5 месеца изчезнаха 50 кг. Иска ми се да се справя с още 10 най-много, но не е задължително.”

„Изключително доволна съм от това което направих за себе си, защото имам да свалям толкова килограми,. колкото трябва да тежа, т.е. трябва да остана на половината, това е недостижим, поне за мен, с никакви диети. Сега преоткрих удоволствието от храненето, ям всичко което ми се иска, но то е толкова малко, че просто няма как да надебелееш.”

Цената на процедурата силно варира според болницата, която пациентите са избрали, а това са местата, където в България се правят подобен тип операции:

София
ВМА София, Доц. д-р Красимир Василев
ул. "Св. Георги Софийски" № 3
Тел.: 92 26 000
Факс: 952 65 36
Е-mail: [email protected]

Университетска Многопрофилна Болница за Активно Лечение
"СВЕТА АННА" - СОФИЯ, АД
Адрес: гр. София
ул. Димитър Моллов №1
тел. 02 / 9759000

МК „Доверие”- София
София 1632
“Овча купел” 2, квадрант 18
Тел: 02/ 40 36 100
Факс: 02/ 956 01 14
Е-mail: [email protected]
web: www.mbal.doverie.bg

Пловдив
Medlineclinics
Aдрес: гр. Пловдив
Ул. ” Филип Македонски” № 37, ет. 5
Тел: София 02/ 96 31 531
Пловдив 032/ 99 06 99, 65 66 00
Тел./факс: 032/ 99 06 99
E-mail: [email protected]

Университетска Многопрофилна Болница за Активно Лечение
"СВЕТИ ГЕОРГИ" ЕАД – ПЛОВДИВ
Пловдив 4002
Бул. Пещерско шосе 66
Тел. Централа База 1 – 032/60-21
Тел. Централа База 2 – 032/264170
E-mail: [email protected]
 

More from View Sofia

More All About Life

Мултивитамините: да или не, кога и защо

All About Life преди 1 час

Без съмнение най-добрият начин да си набавите необходимите хранителни вещества е балансираната диета. За съжаление не ни е лесно в съвременното общество. Имаме нужда от нещо повече от храна. Мултивитамините са една от ефективните алтернативи, признати от експертите. Но от момента, в който решите да ги консумирате, въпросите започват да възникват един по един.

Астро: 4-те зодии, предразположени към психични разстройства

All About Life преди 2 часа

Коя зодия според вас е най-склонна към депресия? Кой е по-вероятно да има хистрионно разстройство на личността? Става дума за четирима представители на зодиакалния кръг, чиято психика е много лабилна.  

Tanqueray с нов продукт в България

All About Life преди 4 дни

Световноизвестната марка джин Tanqueray пуска нов продукт на българския пазар. Продуктът е изненада за мнозина, тъй като е безалкохолната алтернатива на Tanqueray London Dry и е създаден за безалкохолни коктейли със същия, неустоим вкус. Идеята на бранда е, че всеки може да се наслади на Tanqueray 0.0 без да прави компромис с вкуса.