Следва

Савойската бална зала, Дворецър на суинга, в 20 джазови кадъра

Виртуозният Борис Белкин отново гостува на Софийската филхармония

Александър Краповски, Александър Сомов и Симон Трпчески се включват в програмата с Тройния концерт на Бетовен

 

Music преди 2 години

След като омагьоса българската публика през есента на 2020 г., именитият цигулар Борис Белкин отново се включва в сезона на Софийската филхармония по покана на маестро Найден Тодоров. Пред софийската публика той ще представи Шотландска фантазия от Макс Брух. При предишното си гостуване Белкин сподели, че харесва изключително много това произведение: „Макс Брух ме вълнува с всичко, забележителен композитор. Много го обичам. Музиката му изпълняват много и аз съм го записал няколко пъти. Вече възрастен научих Шотландската фантазия за цигулка и оркестър на Брух. За мен това е неговият шедьовър."


Борис Белкин

Първата изява на Борис Белкин пред публика е на девет години с големия диригент Кирил Кондрашин. Това сякаш предопределя съдбата му на водещ световен цигулар.
През 1973 г. печели първа награда в Националното състезание за цигулари на Съветския съюз. След като не го допускат до конкурсите „Чайковски" и „Паганини" през 1974 г. решава да емигрира и оттогава редовно работи с диригенти като Ленард Бърнстейн, Владимир Ашкенази, Зубин Мета, Лорин Маазел, Рикардо Мути, Сейджи Озава, Юрий Темирканов, Шарл Дютоа, Джанлуиджи Джелмети и мн. други, с които се изявява с водещи световни оркестри като Бостънската филхармония, Филхармонията на Кливланд, Берлинската филхармония, Израелската филхармония, Лосанджелиската филхармония, Питсбъргската симфония, Кралския Концертгебу оркестър и големите британски оркестри. Белкин подхожда с изключително внимание към нотните текстове, изучава историята на произведенията, които свири, живота на композиторите и епохата на създаването им. Това помага интерпретациите му да звучат завършено. Виртуозът приема малко ангажименти, защото вярва, че музикантът трябва да съхранява своята индивидуалност, което е невъзможно при силно натоварените графици.

Този път той ще свири под диригентската палка на Григор Паликаров.

Второто произведение в програмата е Тройният концерт на Лудвиг ван Бетовен - за цигулка, виолончело и пиано. Една от най-светлите, радостни и празнични творби, тя с право се нарежда сред шедьоврите на немския гений. В София тя ще звучи в изпълнение на Александър Краповски – цигулка, Александър Сомов – виолончело и Симон Трпчески – пиано.

Александър Краповски е първият музикан от Македония, който като солист свири в легендарната зала Карнеги Хол. Той си сътрудничи с водещи Европейски оркестри и ансамбли в Испания, Македония, България и рецитали на музикалните сцени в Испания, Македония, България, Турция, Германия и Малта.


Александър Краповски

Краповски е действащ член на оркестъра на Гран театре дел Лисеу в Барселона, гостуващ концертмайстор с Оркестъра Симфоника де Валес, Кралската филхармония на Галисия, Симфоничният оркестър на Тенерифе, Националният оркестър на Испания и Операта във Франкфурт, Германия.

Биографията на Александър Сомов включва сътрудничество с водещи световни оркестри и музиканти като Тиери Фишер, Пол Макрийш, Томас Цеетмайер, Maрк Албрехт, Дейвид Пери, Питър Унджиан, Лионел Бренге, Джеймс МакМилан, Теодор Гушлбауер, и др. Свири камерна музика в партньорство с Томас Цеетмайер, Жан-Ив Tибоде, Taсмин Литъл, Борис Mарлицки, Джон Йорк, Нейтън Уилямсън, Богдана Попова, Люси Джил, Венера Божкова и Maнфредо Фрация, в прочути зали във Великобритания, Франция, Швеция, Германия, Испания, Кипър, Мексико и България.


Александър Сомов

Симон Трпчески изгражда невероятно бърза кариера, пред която не съществуват никакви културни или музикални прегради. Той си сътрудничи с над сто оркестъра на четири континента. Сред тях са Лондонският симфоничен оркестър, Симфоничният оркестър на Бирмингам, Националният оркестър на Франция, Кралският оркестър „Концертгебау" - Амстердам, Оркестър „Deutsche Sinfonie" - Берлин и Дрезденската филхармония, а в Северна Америка Тръпчески често е солист на оркестрите в Кливланд и Филаделфия, Филхармониите в Лос Анджелис и Ню Йорк и Симфоничните оркестри на Сан Франциско, Сейнт Луис, Сиатъл и Балтимор. Свирил е с Филхармониите на Нова Япония, Сеул и Хонконг, както и Симфоничните оркестри в Сидни, Аделаида, Мелбърн и Нова Зеландия.


Симон Трпчески

Симон Трпчески е много търсен солист. Дългият списък на видни диригенти, с които работи, включва Марин Алсоп, Густаво Дудамел, Кристиан Мачелару, Шарл Дютоа, Якоб Хруса, Владимир Юровски, Сузана Малки, Андрис Нелсонс, Антонио Папано, Василий Петренко, Робърт Спано , Майкъл Тилсън Томас и Дейвид Зинман. Той има особено дългогодишна връзка с Кралския Филхармоничен оркестър на Ливърпул, която укрепва още повече по време на управлението на Василий Петренко. Заедно двамата са записали най-фундаменталните пиеси от руския клавирен репертоар, както и четирите концерта за пиано и Рапсодия върху тема от Паганини на Рахманинов, двата концерта за пиано на Чайковски и наскоро – първия и третия концерт за пиано на Прокофиев за Onyx Classics. Дебютният му албум получи наградите „Избор на редактора" и „Дебютен албум" на наградите „Грамофон" през 2002 година. Концертният му цикъл на Рахманинов през 2010 и 2011 беше „ Избор на редактора " в списание „Грамофон" и получи наградата „Diapason d'Or". Компактдискът на Wigmore Live от 2012 е отличен от „The Telegraph" с наградата „Класически CD на седмицата".

Билети за концерта са налични на касата на зала България и в Ивентим.

 

More Music